Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tiltakoznak a Google-dolgozók a kínai kereső miatt

Habók Lilla, 2018. augusztus 17. 13:15

Pár hónappal ezelőtt a katonai drónfelvételeket elemző Project Maven csapta ki a mérnököknél a biztosítékot, most pedig a kínai cenzúrát implementáló kínai kereső.

A keresőóriás több mint ezer alkalmazottja írta alá eddig a belső tiltakozó levelet a tervezett kínai Google-kereső fejlesztése kapcsán, amelyben a dolgozók nagyobb céges átláthatóságot követelnek, hogy dönteni tudjanak a munkájuk következményéről - jelentette a The New York Times a megszerzett levél alapján. Az aláírók szerint a Google hajlandósága, hogy megfeleljen a kínai cenzúra követelményeinek, komoly erkölcsi és etikai kérdéseket vet fel, de meglátásuk alapján jelenleg nem rendelkeznek elegendő információval, hogy etikusan tájékozott döntéseket tudjanak hozni a munkájukról vagy a projektjeikről. A céges belső rendszerben terjedő levelet eddig nagyjából 1400 dolgozó írta alá a The New York Times három egymástól független, meg nem nevezett forrása szerint.

A Google nyolc éve vonult ki Kínából az ottani cenzúra miatt, most mégis olyan keresőt tervez, amely kiszolgálná a cenzúra igényeit - írtuk meg korábban. A rendszer feketelistázná többek közt az emberi jogok, a demokrácia, a vallás vagy a tüntetések keresőkifejezéseit, és minden olyan tartalmat, amit a kínai politikai vezetés problémásnak tart. Mindezt a vállalat a kínai partnercégeken keresztül valósítaná meg. A Dragonfly kódnevű projekten dolgozó mérnököknek azonban elege lett a titoktartásból, és lelkiismereti okokra hivatkozva kiszivárogtatták, hogy min kel dolgozniuk, ami újabb hatalmas botrányt kavart a Google körül.

google_kina

"Sürgősen nagyobb átláthatóságra van szükségünk, egy helyet szeretnénk az asztalnál, és elkötelezettséget a folyamatok tisztábbá és egyértelműbbé tételéről: (nekünk) a Google alkalmazottjainak tudni kell, hogy mit építünk" - szól a levél. A munkavállalók a céges termékek etikai felülvizsgálatában is részt követelnek maguknak, továbbá olyan külső képviselők kinevezését is kérik, akik biztosítani tudják a vitatott projektek kapcsán az átláthatóságot, valamint az etikai értékelések nyilvánosságra hozatalát. A helyzetet a levél "sárga kódnak" nevezi, ami a mérnökök szóhasználata szerint több különböző csapatokat egyformán érintő, kritikus problémát jelent.

Korábban a Google visszautasította, hogy bármilyen hozzászólást fűzzön a Dragonfly projekthez vagy a a jövőbeli tervekkel kapcsolatos találgatásokhoz, így ezt a levelet sem véleményezte nyilvánosan. Egy belső, heti rendszerességű (de az újabb botrány kirobbanása óta először megtartott) vállalati megbeszélésen mégis szóba került a projekt, ahol a munkavállalók az aktuális ügyekről kérdéseket tehetnek fel Sundar Pichai vezérigazgatónak. A The New York Times megtudta, hogy több kérdés is konkrétan a Dragonfly-ra vonatkozott, például hogy elvesztette-e a Google az "etikai iránytűjét" vagy hogy milyen információkat kell cenzúrázni a kínai kormány kérésére.

Pichai válasza szerint a vállalat még "nincs közel hozzá, hogy bevezessen egy keresőterméket Kínában", és ha meg akarja valósítani a küldetését, akkor komolyan kell gondolkodni azon, hogyan lehetne többet tenni az országban. Több kérdésre azonban a vezérigazgató nem válaszolt a kérdéssel kapcsolatban, mikor értesítették, hogy a válaszai Twitteren is megjelennek.

Volt-nincs etika?

Nem sokkal korábban a katonai drónfelvételeket elemző Maven projekt hasonló etikai aggályokat vetett fel a munkavállalókban, amelyre szintén tiltakozó levéllel, sőt többen felmondással reagáltak. A mérnökök nyomására a vállalat akkor megígérte, hogy nem hosszabbítja meg a problémás projekt szerződését, és még hét irányelvet is közzétett a jövőbeli mesterséges intelligenciát alkalmazó feladatokkal kapcsolatban. Ennek egyik pontja, hogy a Google-nek "társadalmilag előnyös célokat kell szolgálni", ami a kínai cenzúrázó keresőre nem éppen lenne jellemző. Az irányelveket ezek szerint nem kell minden projektben betartani a vállalat álláspontja alapján.

Ahogy korábban is írtuk, a kínai piac túl vonzó ahhoz, hogy a Google figyelmen kívül hagyja a lehetőségeket. Nyolc évvel ezelőtt azért vonult ki a cég, mert nem értett egyet az országban a cenzúrával, ami egyébként azóta sem változott, inkább még erősödött. Azonban minden jel arra mutat, hogy a Google viszont változik, és már nem az a vállalat, ami átlátható szeretne lenni a munkavállalói számára és megválaszolni minden kérdésüket, de ezt az átalakulást maguk az alkalmazottak nagyon nehezen viselik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.