Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 23. 17:53

Aggodalomra semmi ok, a PC-piac továbbra is stabil - jelenti az IDC

[TechWeb] Az International Data Corp. (IDC) piackutató intézet felmérése szerint semmi ok az aggodalomra, a PC-k iránti kereslet továbbra is stabil. Az korábban sokat emlegetett visszaesések egyértelműen valamely gyártóhoz vagy piaci szegmenshez köthetők - állítja a cég legfrissebb elemzése.

A legutolsó negyedévben az Egyesült Államokban a Dell volt a vezető gyártó, 20,2%-os piaci részesedéssel. Utána a Compaq (16,5%), a HP (11,3%), a Gateway (8,6%) és az IBM (5,8%) következett. A Coompaq és HP közötti különbség kicsit csökkent, ugyanis egy évvel ezelőtt 15,4 és 8,4 százalék volt a részesedésük.

Az egész világra vetített eladásokban továbbra is a Compaq vezet, piaci részesedése 13,1%. A második helyen a Dell (11,5%) áll, a HP (7,8%) az IBM-et (7,4% )megelőzve a harmadik helyen áll. Az ötödik legkeresettebb márka a Fujitsu-Siemens, melynek piaci részesedése 5 százalék.

A legerősebben növekedő cég a HP, melynek eladásai 46,8%-kal nőttek, a Dell 21,9%, a Compaq pedig 17,5% növekedést könyvelhetett el. Az IBM értékesítései viszont 19,5%-kal visszaestek - állítja az IDC.

Az európai kereslet az asztali gépek iránt gyengén visszaesett. Az IDC szerint ennek az oka, hogy az előző években átlagon felüli értékben ruháztak be a cégek az Y2K problémát megelőzendő. Az elemzők szerint a következő vásárlási hullámot a Windows 2000 tömeges elterjedése okozza majd, de ez az átalakulás lassú és hosszan tartó folyamat lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról