:

Szerző: Habók Lilla

2018. augusztus 7. 16:20

Meghosszabbítja a Skype 7 támogatását a Microsoft

Tavaly kezdte el a Microsoft a Skype modernizálását, hogy főleg a fiatalokat visszacsábítsa a konkurens csevegőszolgáltatásoktól. Szeptembertől már a Skype 7 asztali változatát is nyugdíjba küldte volna a cég, de a klasszikus változat felhasználóinak heves ellenállásába ütközött.

Idén szeptember 1-től szüntette volna meg a Microsoft a hagyományos Skype 7 asztali verziójának támogatását, hogy ősztől kezdve már csak a megújult Skype 8 és a Microsoft Store-ból elérhető UWP-s verzió kapjon kiemelt szerepet. Azonban a most megjelent fórumbejegyzés szerint "a felhasználói visszajelzésekre alapozva" a Microsoft mégis inkább a klasszikus Skype támogatásának meghosszabbítása mellett döntött, és egyelőre nem is határozott meg újabb időpontot a visszavonásához.

A Skype 8 már inkább a konkurens csevegőplatformokhoz hasonlít, mint például a konkurens Snapchathez, Messengerhez vagy Instagramhoz, így a Microsoft megoldása eléggé jelentős változáson esett át a megszokott megjelenéshez és működéshez képest. A felület sokkal fiatalosabb hatást próbál kelteni, például színes üzenetek jelennek meg, különböző témák közül lehet választani, illetve az üzenetekre emojikkal is lehet reagálni, sőt titkosított csevegést is fog kapni Signal Protocol alapjain. Továbbá a klasszikus változathoz képest újdonság a @megszólítás lehetősége, a Full HD videobeszélgetés és képernyőmegosztás vagy éppen a fájlküldés 300 megabájtig, illetve az egyes beszélgetésekhez kapcsolódó galériák megjelenése. Tulajdonképpen mindez a funkcionalitás nem jelent forradalmi újdonságokat, mivel a konkurens csevegőplatformokhoz hasonló, viszont a korábbi változathoz szokott felhasználóknak mindez éppen elég nagy változás.

skype8_asztali

Tavaly a Microsoft a mobilos új Skype-változat hirtelen bevezetésével már elkövette azt a hibát, hogy nem adott elég időt a váltásra és az új verzió megszokására. A felhasználók közül sokan például lassulásra, hibákra, nagy akkufogyasztásra és a korábban megszokott funkciók hiányára panaszkodtak az androidos változatban. Az asztali verzióval kapcsolatban ugyan a Microsoft már sokkal elővigyázatosabb volt, mivel már tavaly október óta elérhető az előnézeti változata, és csak egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy most szeptembertől megszünteti a klasszikus Skype támogatását, ezért nyáron fokozatosan terel majd át mindenkit az új felületre értesítő üzenetekkel. A felhasználók szerint viszont nem igazságos az előző verzió támogatásának visszavonása, amíg az újban nincs benne minden eddigi megszokott funkció.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Legtöbben a beszélgetések egyablakos kezelésére panaszkodnak az új kiadásban, vagyis hogy a Skype 8-as verzió inkább a Telegram (és társai) grafikus felületét igyekszik meghonosítani, így az új kiadásban nem kezelhetők külön-külön ablakokban az egyes beszélgetések. Egy fórumhozzászóló szerint például a tervezőknek érdemes lenne a "UX buborékukból" kifelé tekinteni, és megvizsgálni az adatok alapján, hogy a napi aktív felhasználók hogyan használják az eszközt, inkább egy monitoron vagy pedig inkább több képernyőre teszik ki egymás mellé a beszélgetéseket. Mindenesetre a Microsoft most azt ígéri, hogy igyekszik megvalósítani minden funkciót, amelyet a felhasználók a Skype 8-ban is szeretnének látni.

A gyakori Skype-használók szerint érdemes lenne addig is minél több visszajelzést adni a Microsoftnak az új verzió frissítéseiről, amelyet a Skype Insider Programon keresztül lehet elérni. Azonban úgy tűnik, hogy egyszerre nem lehet fenn az asztali gépen a klasszikus és a legfrissebb változat, ami a felhasználók szerint megnehezíti a tesztelést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.