Szerző: Hlács Ferenc

2018. augusztus 7. 14:37

A telefontöltők egységesítését vizsgálja az EU

Az Európai Bizottság szerint az elektronikai hulladék visszaszorítása miatt is fontos az egységes szabvány.

A telefontöltők egységesítésére vonatkozó szabályozási lehetőségeket vizsgálja az EU, miután a gyártók az elmúlt években elhanyagolták ilyen irányú erőfeszítéseket - nyilatkozta a Margrethe Vestager versenypolitikai biztos. A kezdeményezés korántsem új, az egységesített telefontöltők kapcsán az Európai Bizottság már több mint egy évtizede igyekszik nyomást gyakorolni a gyártókra, ugyanakkor megfelelő szabályozás híján egyelőre eredménytelenül. A bizottság szerint nem csak a vásárlók mindennapjainak megkönnyítése miatt van szükség szabványos töltőkre, de az évente azokból keletkező több mint 51 ezer tonna elektronikai hulladék visszaszorítása céljából is.

A különböző töltőtípusok serege persze az elmúlt tíz évben jócskán megcsappant, lényegében az iPhone-ok és az androidos eszközök töltői között szeretné a bizottság megtalálni a közös nevezőt - igaz utóbbi az USB-C megjelenésével ismét fragmentálódott kicsit, ugyanakkor az androidos gyártók ma már az új készülékeknél szinte egyöntetűen ezt a szabványt használják.

usbcill

Az EU korábbi megkeresésére egyébként nem kevesebb mint 14 vállalat írt alá egyetértési nyilatkozatot 2009-ben. A cégek, köztük olyan nevekkel mint az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia, akkor azt ígérték, a 2011-ben piacra kerülő eszközöknél már igyekeznek majd harmonizálni a különböző modellekhez tartozó telefontöltőket, és egységesen microUSB-t használni. Ez persze nyilvánvalóan nem történt meg, részben a technológia által megkövetelt kompromisszumok miatt, amelyeket az Apple nem akart vállalni, helyette saját fejlesztésű, megfordítható Lightning csatlakozói mellett döntött. A Reuters szerint egyébként egyes cégek még 2013-ban és 2014-ben is tettek hasonló szándéknyilatkozatokat, noha ekkorra már javában elkezdett kirajzolódni a ma is ismert kettős felállás.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Bár mára a töltők térképe jóval egységesebbé vált, Margarethe Vestager szerint a bizottság továbbra sem elégedett az iparág teljesítményével a területen. Ezért a szabályozó hamarosan egy hatástanulmány készítésébe fog a töltők kapcsán, amelyben megvizsgálja az egységesítéssel felmerülő költségeket, illetve annak lehetséges pozitív hatásait. A bizottság ennek fényében dönt majd, hogy van-e szükség szabályozói lépésre az ügyben. A versenypolitikai biztos arról nem beszélt, a tanulmány várhatóan mikorra készül el.

Ha az EU a törvényben szabályozott egységesítés mellett döntene, az nagy valószínűséggel az Apple-nek lenne fájdalmas, hiszen neki kéne saját fejlesztésű csatlakozóját USB-C-re cserélni. A szabvány persze nem áll messze a cégtől, notebookjain lassan csak ilyen aljzatokat használ, ezzel együtt valószínűtlen, hogy akár a 2019-es iPhone-okon megjelennének az androidos eszközökön is ismert csatlakozók. De akár az is lehet, hogy beigazolódnak a merészebb pletykák, és a következő években az Apple egy huszárvágással egyszerűen minden csatlakozót eltávolít az új iPhone-okról, csak vezeték nélküli töltést és adatátvitelt biztosítva.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról