:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 30. 12:42

Kiugróan jól teljesít az IBM z14-es mainframe-je

A tavaly bemutatott z14-nek hála már négy negyedév óta növekszik a mainframe-ek forgalma.

Régen tapasztalt pozitív fogadtatásban részesítette az IBM egy éve bemutatott mainframe rendszerét a piac. A lassan egy éve kapható z14-nek hála ugyanis már négy egymást követő negyedév óta legalább 50 százalékkal nő a termékek iránti kereslet, amelyre több mint tíz éve nem láthatott példát a Nagy Kék. Többek között ennek köszönhetően muzsikál meglepően jól a vállalat hardverekkel foglalkozó Systems szegmense, amely a pár héttel ezelőtt zárult legutóbbi negyedévben 23 százalékos forgalomnövekedést könyvelt 300 millió dolláros profit mellett.

A szinte épp egy éve leleplezett z14 hatása már közvetlenül a bemutatást követően látszott, az IBM mainframe-ekből ugyanis hirtelen nagyjából 60 százalékkal több bevétel folyt be. Ez élesen szemben áll a megelőző hónapok kvázi folyamatos hanyatlásával, a z14 előtti két negyedévben ugyanis 30-40 százalékkal csökkent a nagy rendszerek forgalma. A jelenség ugyanakkor nem meglepő, ugyanis a mainframe-ek (z Systems) értékesítése szorosan követi a termékek körülbelül 30 hónapos életciklusát: a bemutatást követő, jellemzően 1-4 negyedévig tartó fellángolás után egyértelmű keresletcsökkenés következik.

ibm_mainframe_rev

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közvetlen előd z13, illetve az ezt nagyjából fél évvel követő z13s bébi-mainframe rendszerek esetében ez gyönyörűen ki is rajzolódik. Előbbi bemutatásakor, 2015 első negyedévében egy kirobbanó, nagyjából 130 százalékos növekedést regisztrált az IBM, amit szerény(ebb) legfeljebb 20 százalékos gyarapodás követett további három negyedéven át. Ezt követően egyetlen, pár százalékos növekedést produkáló negyedév kivételével masszív, 35-40 százalékos hanyatlás jött, egészen a z14 bemutatásáig.

A fenti grafikonon remekül látszik, hogy utóbbi rendszer kiegyensúlyozottabb produkciót nyújt, mivel a bemutatást követően három hónapban folyamatosan 50-70 körül mozgott a növekedést, amelyet némileg rendhagyó módon nem csökkenés, hanem egy még nagyobb, körülbelül 110 százalékos gyarapodás követett. Az IBM legutóbbi pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy több új ügyfél generálta a szokatlan, nagy ugrást. James J. Kavanaugh, a vállalat pénzügyi igazgatója elmondta, hogy többek között egy kanadai egyetem, egy olaszországi elektronikai disztribútor, illetve egy afrikai bank is felkerült az új mainframe-esek listájára. A siker ellenére ugyanakkor borítékolható, hogy idő kérdése és megismétlődik a visszaesés, a kérdést csupán a mikor jelenti.

Bevált az új hívószó

A Nagy Kék a tavaly júliusban leleplezett z14 típusjelülésű új mainframe-mel a titkosításra helyezte (Pervasive Encryption) a hangsúlyt. Már az előd z13 központi egységeiben is voltak integrált kriptográfiai motorok, ám ezek képességeit a z14-gyel alaposan kigyúrta az IBM. A vállalat szerint technológiájának hála az x86-os "tömegrendszerekhez" képest akár tizennyolcszoros is lehet a gyorsulás. A korabeli közlemény alapján a z14 naponta 12 milliárd titkosított tranzakciót képes végrehajtani, amely alapján a világ legnagyobb teljesítményű tranzakciós rendszerének titulálta rendszerét az IBM.

z14

A gyártó szerint ez arra is elég, hogy a rendszeren futó bármely alkalmazás, adatbázis, vagy (felhős) szolgáltatás teljes körűen és valós időben (on-the-fly) titkosítható legyen. Ezen képességet kiemelten reklámozza az IBM, a vállalat az elmúlt pár év kibertámadásaira, illetve azok számának folyamatos növekedésére hivatkozva. A Nagy Kék kimutatása szerint 2022-re 8 billió dolláros kockázatot fognak jelenteni a gyengén (vagy sehogy sem) titkosított adatok. Ennek az EU szempontjából még komolyabb vonzata lesz, a GDPR (General Data Protection Regulation) ugyanis május óta már komolyan büntetheti a személyes adatok nem megfelelő (titkosítású) tárolását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.