:

Szerző: Gálffy Csaba

2018. július 25. 09:46

Elérhető a Valve Discord-versenytársa

Teljesen újraszabott csevegőfelülettel érkezik a Steam kliens mai frissítése. Kilépett az ICQ-korszakból.

Mindössze egy hónapja jelentette be a Valve a Steam Chat szolgáltatást, de már el is rajtolt a stabil kiadásban. A vadonatúj felület a Discordnak és a hasonló megoldásoknak kíván Steam-féle versenytársat állítani, ehhez pedig jelentős ráncfelvarrást kapott, a ma elvárható funkciók jelentős része megjelent.

Milyen évet írunk?

A Steam kliensbe épített csevegőszolgáltatás nagyon fapados volt, a Valve korábban nem helyezett különösebb hangsúlyt ennek fejlesztésére. Így hiába az óriási felhasználói tábor, a bejelentkezett és aktív Steam kliensek százmilliói, a hozzáadott barátok tömege, a kapcsolattartásra (játékon kívül és játékban) is más szolgáltatást használtak a felhasználók. Az üresen hagyott piacon a TeamSpeak, a Ventrilo és más szolgáltatások régóta szerepeltek, a Discord azonban hirtelen szupernépszerűvé tudott válni.

hang

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Tulajdonképp erre reagál a Steam fejlesztése, a Discord elől szívná el kicsit a levegőt, azzal, hogy a népszerűbb, fontosabb funkciókat implementálja a Steam Chat felületén is. Ez utóbbi egy masszív fejlesztés, a felület támogatja a 2018-ban elvárható funkciók jelentős részét. Van hanghívás, jobban rendezhető a barátok listája, beágyazhatóak képek-GIF-ek-videók-tweetek is, ahogy egy modern csevegőklienstől elvárható. A rendszer néhány perces használat után jóval kezelhetőbbnek tűnik, a páros beszélgetések pillanatok alatt csoportos csevegésekké bővíthetőek például.

Van végre hanghívás is, így ehhez sem kell már feltétlenül más klienset telepíteni. A rendszer egy WebRTC alapú megoldást használ, Opus kódolással, a Valve szerint kiváló hangminőséggel. A hangforgalom titkosított, de a Steam szerverein folyik át (így nincs pont-pont kapcsolat, amely lehetővé tenné, hogy a felhasználók lássák egymás IP-címeit).

grou

Érdekes új fejlesztés, hogy a "jelenlét", a felhasználó játékbeli státusza sokat bővült, így nem csak az látszik, hogy mit játszanak a barátok, hanem az is, hogy éppen hol tartanak, vagy épp együtt játszanak-e. Ez hasznos lehet, a dotázó pajtásokról gyorsan kiderül, hogy épp tréning meccset tolnak, ráadásul együtt (és csak négyen vannak), így érdemes beszólni nekik. Ehhez a Steam Chat kibővített Steamworks API-t kínál, amit a játékfejlesztőknek kell implementálniuk.

Igazán nagy dobás lehet a csevegőcsoportok bevezetése. A Discord ezzel lett sikeres, a klasszikus IRC mintájára nagy, többé-kevésbé állandó közösségek alakultak ki a platformon, játékok mellett akár a politika, akár más témakörök mentén. A Valve ezt nyilván pontosan látja, és igyekszik ebbe az irányba átmozdulni - az majd kiderül, hogy sikerrel-e.

Már éles

A Steam Chat már használatba vehető, ehhez frissíteni kell a Steam klienst (a menüből egy elérhető opció), ezt követően már az új felület köszönti a felhasználót. Sajnos úgy tűnik, hogy a régi csevegések archívumát a Steam az új felületre nem hozta át, az előző beszélgetések már nem kereshetőek vissza. A felület nem csak a kliensből, hanem a Steam webes felületéről is elérhető, azonos funkciókínálattal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.