Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 24. 12:33

A nagyvállalati felhasználók felé kacsintgat az Alexa

Az üzleti appok dominálnak az Amazon akcelerátor programjában bemutatkozott startupoknál, a nappali után az irodát is bevenné a cég virtuális asszisztensével.

Erős vállalati nyitást vetítenek előre az Amazon részéről az Alexa Fund nyertes startupjai: az Alexa Accelerator programba bekerülő csapatok túlnyomó része már nem a nappali meghódításában gondolkodik, az Amazon virtuális asszisztensét vállalati, vagy akár oktatási környezetben vetnék be. Ha valakinek nem lenne ismerős, az Alexa Fund egy kockázati tőkealap, amellyel a vállalat kifejezetten az Alexa platformra hangalapú megoldásokat fejlesztő cégeknek igyekszik lendületet adni. Ebből az alapból jött létre az Alexa Accelerator program is, amelyet a vállalat az akcelerátor programok területén már jókora tapasztalattal rendelkező Techstarsszal közösen működtet.

A program most kilenc csapattal bővül, akiknek a gyorsítósávban kapott hátszéllel idén októberben kell majd demonstrálniuk megoldásaikat, az Amazon Demo Day eseményén, ahol a cég vezetősége és a rendezvénynek otthont adó Seattle IT közössége mellett szép számmal ülnek majd befektetők is. A felkarolt startupok sorát a Blutag nyitja, amely eddig szokatlan módon az üzlethelyiségekben kamatoztatná az Alexa képességeit. Az üzletekben elhelyezett Echo, vagy egyéb Alexát futtató készülékek a vásárlók felmerülő kérdéseire adhatnak majd választ, például hogy van-e raktáron megfelelő méret a kiszemelt cipőből. A cég weboldala szerint egyébként nem csak az Alexa felé nyitott, terméke a rivális Google Home készülékeken is elérhető - kérdés, hogy ezek az Amazon szárnyai alatt is fent maradnak-e a támogatott eszközök listáján.

 amznechoill

Zöld utat kapott a Conservation Labs is, amely otthoni okos vízfogyasztás-mérőjét drótozná hozzá az Amazon virtuális asszisztenséhez, amely így hangparancsra adhat naprakész információkat az aktuális fogyasztásról, de akár az esetleges szivárgásokra is figyelmeztetheti a felhasználót. A HelixAI csapatának már a laboratóriumi környezetek vannak a célkeresztjében, a cég kifejezetten tudományos laborok számára fejleszt virtuális asszisztenst, amely kérésre referenciaadatokkal, a kísérleti protokollok lépésein való végigvezetéssel vagy akár leltárinformációkkal hivatott segíteni a kutatók munkáját.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Imageous csapata ismét a kereskedelmi épületeket veszi célba, ahol dinamikusan igyekszik optimalizálni mind az energiafogyasztást, mind a dolgozók komfortérzetét, a produktivitás növeléséhez AI asszisztenseket is csatasorba állítva. A Jargon néven futó startup a társalgás nyelvi akadályait rombolná le, az Alexát tolmácsként használva, míg a Presence AI a céges telefonvonalak végére állítaná ügyintézőnek a virtuális asszisztenst - hasonlót már a Google-től is láthattunk, méghozzá kifejezetten meggyőző demonstrációval, nem csoda tehát ha az Amazon is igyekszik hasonló képességeket felvenni portfóliójába.

Az akcelerátorban a Novaliának is jutott hely, noha a startup első blikkre nem épp a hangalapú vezérlést helyezi középpontba, a cég ugyanis mikrokontrollerrel vezérelt, érintésérzékeny festékkel nyomtatott installációkat készít - noha tény hogy Echo Show és Spot termékeivel már az Amazon is nyitott az Alexa és az érintésvezérlés összeboronálása felé. A sorban az Unruly Studios is ott van, amely a reáltudományokat, illetve a programozást igyekszik már egészen fiatal korban megszerettetni a gyerekekkel. Végül de nem utolsó sorban a Voiceitt is bekerült a támogatott startupok közé, utóbbi a korlátozott beszédképességű felhasználóknak segít a kommunikációban.

Az Amazon a kilenc startupot több száz jelentkező közül, összesen 44 országból válogatta össze. A csapatoknak három hónapjuk lesz, hogy prezentálhatóvá tegyék Alexára építő termékeiket, illetve az ahhoz kapcsolódó üzleti modellt - ebben a vállalat és Techstars mentorai is segítségükre lesznek. Az Amazon az Alexa kapcsán már egy ideje szemez a vállalati szegmenssel, már tavaly arról beszélt, hogy az asszisztens jövőjét nem csak a háztartásokban, de az irodákban is látja. A cég most belső fejlesztései mellett láthatóan a felkarolt startupokkal is elsősorban az üzleti felhasználók sorait igyekszik majd bővíteni. A cégnek érdemes is rákapcsolni a területen, mert bár a virtuális asszisztensek piacán továbbra is pályahosszal vezet, fő konkurense, a Google egyre tempósabban zárkózik fel mögötte, ráadásul mint fentebb már szó volt róla, a vállalati telefon mögé már a keresőóriás is beállította saját AI segédjét, amivel a következő időszakban akár meg is előzheti az Amazon termékét a céges ügyfelek körében. Ennek fényében érthető, hogy az Amazon miért nem sajnálja a pénzt az arra érdemesnek ítélt startupoktól - ősszel pedig az is kiderül, mivel járulnak majd hozzá az Alexa sikeréhez a támogatott csapatok.

a címlapról