Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 20. 12:39

Kenyában állhat először szolgálatba a Google ballonja

Kirajzolódni látszik az első komoly partnerség az immár önálló leánycég alatt lévő internetszóró ballonok kapcsán.

HIRDETÉS

Alig lett önálló cég a Google internetszóró ballonokat fejlesztő Project Loon kezdeményezése (a Project Wing drónfutár megoldással egyetemben), máris megvan a vállalat első üzleti partnere. A cég a Telkom Kenyával lép együttműködésre, hogy ballonjairól javítsa a régió online lefedettségét - a megállapodásról a Reuters számolt be, a lapnak az értesüléseket Joe Mucheru, a régió ICT minisztere is megerősítette.

Mucheru elmondta, hogy a Loon csapatával jelenleg is dolgoznak a megállapodások pontos keretein, ezek lefektetését követően azonban arra számít, hogy az ország csaknem minden területén biztosítanak majd online kapcsolatot a ballonok. Az együttműködés részletei tehát egyelőre nem ismertek, így azt sem tudni, mikor állnak szolgálatba a Loon első magaslégköri ballonjai, vagy hogy pontosan hány lebeg majd belőlük Kenya fölött. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a mintegy 50 milliós népességű országban a légi bázisállomások nem a városokat, hanem az elszigeteltebb régiókat lesznek majd hivatottak kiszolgálni.

projloon

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A Loon szóvivője egyelőre nem nyilatkozott a fenti partnerség kapcsán, csupán annyit mondott, világszerte folyamatosan tárgyalásokat folytatnak kormányzatokkal és telekommunikációs cégekkel egyaránt. A Loon csapata által fejlesztett akár teniszpálya méretűre fúvódó, héliummal töltött ballonok 20 kilométeres magasságba emelkednek, így sem a madarakat, sem pedig a légi forgalmat nem zavarják. A magasból napelemmel operáló eszközök a földről kapott jeleket erősítik és továbbítják az alattuk fekvő régióba, egyenként akár ötezer négyzetkilométert lefedve. A projekt ráadásul tavaly egy új gépi tanulásos algoritmusnak hála például hatalmasat lépett előre, drasztikusan javítva a ballonok navigációs képességeit.

A Google egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Loon önálló céggé avanzsál az Alphabet szárnyai alatt, ezzel a projekt öt éves története fontos mérföldkőhöz érkezett, az első hivatalos üzleti partner pedig hasonlóan lényeges állomás lehet a cég számára. A csapat mindenesetre már a keresőóriás kísérleti Google X divíziójában is bizonyított, több bétatesztet is végeztek Új-Zélandon, Brazíliában és Kaliforniában is, de a Maria hurrikán pusztítása után Puerto Ricóban is a Loon ballonjai biztosítottak internetszolgáltatást több mint 200 ezer károsultnak.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 21:52

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.