Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 4. 15:14

API-gyomlálásba fog a Facebook

A közösségi óriás a felhasználói adatokat igyekszik nagyobb biztonságban tudni. A cég egyes API-kat korlátoz, másokat teljesen megszüntet.

Rövidebbre fogja a pórázt egy sor API-ján a Facebook az elmúlt hónapok sorozatos biztonsági fiaskói után. Megelőzendő az olyan méretes baklövéseket, mint a hírhedt Cambridge Analytica botrány, vagy épp a június végén tévesen kiküldött analitikai jelentések esete, a vállalat most több API-nál is megkötéseket alkalmaz, hogy javítson a felhasználói adatok védelmén.

A közösségi óriás a sort a Graph API Explorer Appal kezdi, amelyet a bejelentéssel párhuzamosan a hét elején le is állított. Utóbbin keresztül a fejlesztők tesztlekérdezéseket indíthattak alkalmazásaik kapcsán - ezt már csak saját appjaik hozzáférési tokenjeivel, a Graph API Exploreren keresztül tehetik meg. A Profile Expression Kitet a cég szintén teljesen kigyomlálja palettájából. A vállalat szerint a megoldás, amellyel a fejlesztők alkalmazásaikból közvetlenül elérhetővé tehették a profilkép és -videóbeállítást Facebookon, végül nem lett népszerű a fejlesztők körében, így azt október elsejével megszünteti.

Nem menekül a Media Solutions API-család sem, amely kifejezetten a médiapartnereket veszi célba, akik számára ennek segítségével fejleszthetők különböző eszközök, mint például a különböző TV-műsorokhoz igazított, interaktív szavazómodulok. A következőkben a Facebook a hasonló nyilvános tartalomfelfedezést célzó API-k elérését az adott cégek oldalainak tartalmára, illetve bizonyos jóváhagyott profilok nyilvános posztjaira korlátozza. Az ide tartozó Trending API és a rá épülő, újságíróknak szánt hírfelfedező eszköz, a Signal teljesen megszűnnek. Hasonló sorsra jut augusztus elején a tematikus tartalomgyűjtésre szolgáló Topic Search API, Topic Insights API, Topic Feed API és a Public Figure API is, amelyeket a vállalat ugyancsak az alacsony kihasználtság miatt vezet ki.

fbilll

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

De nem csak megszorítások érkeznek, az egymáshoz hasonló oldalak felfedezését szolgáló, nyugdíjazott Pages API például feltámad, megkönnyítve például a vállalati együttműködéseket a közösségi oldal felületén. Ehhez ugyanakkor a fejlesztőknek a megfelelő hozzáférési engedélyekre is szükségük lesz, amelyet a Facebook az adott app ellenőrzése után oszt ki. A cég emellett szintén alkalmazás-ellenőrzéshez köti a hirdetésautomatizáló és a kampányok kezelését segítő Marketing API, valamint a Live Video API használatát is.

A Facebook ígérete szerint a későbbiekben folytatja majd a hasonló biztonsági intézkedések bevezetését. A cég egyébként API-jainak ráncba szedését nem most kezdte, már április elején is visszanyeste számos interfészének képességeit, többek között az Events és a Groups API-k esetében is, valamint megszüntette az Instagram Platform API-t.

A vállalatra azonban még szolgáltatásának foltozgatása közben is rájár a rúd, a legutóbbi API-fodrászolással párhuzamosan a Facebook ugyanis blogposztban egy több mint 800 ezer felhasználót érintő bugról is beszámolt. A hiba, amely a vállalat szerint május 29. és június 5. között volt állt fent, feloldotta a felhasználók egyes ismerőseinek blokkolását, így azok ismét láthatták a megosztott tartalmakat, sőt, bizonyos esetekben akár Messengeren is kapcsolatba léphettek az érintettel. A közösségi óriás már javította a hibát és minden blokkolási státuszt a hiba előtti állapotba állított vissza - ugyanakkor arra kéri az érintett felhasználókat, maguk is ellenőrizzék a blokkolt személyek listáját profiljukon, erről a cég értesítést is küldött számukra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról