:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 3. 12:04

Dolgozóinak negyedétől búcsúzik a HTC

A zuhanórepülésben lévő gyártó őszig 1500 alkalmazottját bocsátja el, hogy visszafogja kiadásait.

Alkalmazottainak csaknem negyedétől válik meg a HTC, miközben az egyre zsugorodó vállalat igyekszik talpon maradni az okostelefon-piacon. A leépítésekről a Reuters számolt be, a lap forrásai szerint azok elsősorban a cég tajvani gyártósorait érintik majd, ahonnan nem kevesebb mint 1500 dolgozó távozik - ez annak fényében különösen jelentős szám, hogy a cégnek idén júniusi adatok szerint globálisan mintegy 6450 alkalmazottja van.

Az elbocsátások kapcsán a HTC úgy nyilatkozott, igyekszik optimalizálni gyártását Tajvanban, a mostani intézkedések pedig a "hatékonyabb és rugalmasabb" erőforrás-kezelést szolgálják, továbbá hogy a cég fejlesztéseit is egy fedél alá hozzák - a HTC már régóta dolgozik rajta, hogy az okostelefonos és VR üzletágak világszerte közös vezetés alá kerüljenek. A leépítéseket a vállalat a tervek szerint idén szeptember végéig lezongorázza.

htcill

A vállalat az elmúlt szűk egy évben igen gyors tempóban válik meg alkalmazottaitól, hiszen a mostani 1500 fős elbocsátást megelőzően a Google-lel kötött üzletével is mintegy kétezer dolgozója vándorolt át a keresőóriás, pontosabban annak anyacége, az Alphabet szárnyai alá. A tavaly ősszel bejelentett, 1,1 milliárd dolláros megállapodással a HTC az okostelefonok fejlesztéséért felelős divíziójának jelentős részét átengedte a Google-nek, amely azt saját, Pixel készülékeinek fejlesztésére fogta be - az üzlettel továbbá a cég egy sor HTC-szabadalomhoz is hozzáférést kapott. A HTC már ekkor is igyekezett hangsúlyozni, hogy a felvásárlással nem szűnik meg saját okostelefon-fejlesztése és -gyártása, ugyanakkor a mostani elbocsátások nem sok jót jósolnak a cégnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ahogy a legutóbbi negyedéves jelentések sem, a tavalyi zárónegyedévben ugyanis a céget lényegében csak a fenti 1,1 milliárdos Google-mentőöv tartotta felszínen, miután 30,8 százalékkal visszaeső bevételről és mintegy 330 millió dolláros üzemi veszteségről számolt be. De az idei első negyedév sem volt vidámabb, az egykor piacvezető tajvani okostelefon-gyártó ekkor már 40 százalékos bevétel-visszaesést jelentett éves szinten, 170 millió dollárnak megfelelő üzemi veszteség mellett.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a gyártó igyekszik visszavágni kiadásaiból, akár olyan áron is, hogy öt éve még mintegy 19 ezer főt számláló dolgozóseregét idén őszre ötezer alá nyesi vissza. Eközben a vállalat igyekszik egyre nagyobb hangsúly fektetni a VR-fejlesztésekre is, amely szegmens az okostelefonos területvesztés mellett a cég egyre fontosabb lábává válik, és a termékportfólió is szépen hízik, az eredeti Vive mellett már az idei CES-en a professzionális felhasználókat célzó Vive Pro is bemutatkozott, tavaly ősszel pedig az önálló szemüvegként működő Vive Focusról is lehullt a lepel. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a VR-piac növekvő tendenciát mutat, a szegmens még korántsem mondható "fősodorbelinek", így egyelőre kétséges, tudja-e garantálni a szebb napokat is látott HTC jövőjét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.