:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. július 3. 09:30

Az SD kártyákat is felültetik a PCI Express buszra

Az SD kártyák történelmének eddigi talán legnagyobb fejlesztését jelentette be a különféle Secure Digital termékeket szabványosító SD Association konzorcium. A 7.0-s specifikációval, illetve az annak szerves részét képző SD Expresszel (vagy SD EX) ugyanis megjelenik az egyre szélesebb körben elterjedt PCI Express busz, illetve az SSD-kből és tárolókból ismert NVMe támogatás.

Előbbinek hála másodpercenként közel 1 gigabájtra, egészen pontosan 985 MB/szekundumra nő a memóriakártya és a gazdavezérlő közötti elméleti sávszélesség. Ezzel párhuzamosan a kártyák maximális kapacitása is nagyot ugrik, az SDUC bevezetésével ugyanis a csúcsérték immár 128 terabájtban(!) tetőzhet. Bár az új irány ígéretesen hangzik, az adaptációhoz borítékolhatóan (most is) hosszú évekre lesz szükség, a minden eddiginél gyorsabb és nagyobb memóriakártyák terjedése ugyanis jó eséllyel csak a következő évtized elején indulhat meg, nagyon lassan.

Az SD Express egyetlen PCIe sávot alkalmaz majd az adatkapcsolathoz, amely a jelenleg széles körben elterjedt 3.0-s szabvány esetében a már említett 985 MB/s átviteli sebességet eredményezi. Bár az SD Association egyelőre nem ecsetelte a szabvány hosszabb távú jövőjét, a PCI Express fejlődésével párhuzamosan egyszerűen skálázható majd a tempó. A busz 4.0-s, egyetlen lane esetében 1969 MB/s sávszélességet ígérő verziója ugyanis már a küszöbön áll, jelen állás szerint pedig 2020-ig az 5.0-s verzió is megérkezik, amely egészen 3938 MB/s-ig tolja fel a legszűkebb összeköttetés sebességét.

SDE_general

A népszerű PCI Express mellé egy másik, az újabb SSD-kből és tárolórendszerekből ismert szabvány, az NVMe is megérkezik. Ennek 1.3-as verziójával az SD Express termékek egy csokor hasznos képességgel gyarapodhatnak, így a memóriakártyák is támogathatják majd a bus mastering/DMA és command queuing technológiákat, a rendszermemória gyorsítótárként való használatát (Host Memory Buffer), illetve a többlépcsős, fejlett energiamenedzsmentet. Ennek, illetve a PCI Express busznak hála az SD Express kártyák már-már modern SSD-knek tekinthetőek, ám azokat alapvetően továbbra is hordozható eszközök (elsősorban kamerák) elsődleges (vagy másodlagos), könnyen eltávolítható/cserélhető háttértáraként kezeli a szabványosító konzorcium.

Utóbbi egyébként a kompatibilitásra is nagy gondot fordított, amely szintén a szabvány lassú terjedését vetíti előre. Ennek szellemében az SD Express kártyák a korábbi, legalább az UHS-I szabványra felkészített termékekben is működni fognak, ám ebben az esetben a maximális átviteli sebesség értelemszerűen a töredékére, 104 MB/s-ra csökken. A kompatibilitás az SD Expressre felkészített foglalatok oldaláról is meglesz, így azokban az imént említett UHS-I szabvány átviteli tempójának erejéig a már piacon lévő kártyák működni fognak.

sdex_sandisk

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Fontos megjegyezni, hogy mindez egyelőre csak a teljes méretű SD kártyákra áll, a napjainkban jóval szélesebb körben alkalmazott microSD-k nem kapták meg a csatolót érintő fejlesztéseket, legalábbis egyelőre. Az apró kártya fogadására képes készülékek tulajdonosai számára ugyanakkor jó hír lehet, hogy a kapacitást érintő fejlesztéseket a microSD-ket is elérték, így jövő év végéig még nagyobb, várhatóan akár 1 terabájtos memóriakártyák is piacra kerülhetnek a microSDUC szabvány keretein belül.

Tovább hódít a PCI Express

A fejlesztések iránya alapvetően nem jelent meglepetést, a relatíve rugalmas, PCI Express-alapú összeköttetés ugyanis az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert, gondoljunk csak az újabb SSD-kre vagy a Thunderboltra. A PC-kből és kiszolgálókból nagyjából 15 éve indult szabvány ma már az okostelefonokban egy részében is ott van, amelynek hála jóformán a komplett iparág ismeri a buszt, így az implementáció minimális kockázattal és relatíve alacsony költséggel jár.

Ennek ellenére várhatóan nem lesz túl gyors az SD Express terjedése, hisz a szabványnak megfelelő memóriakártyák mellett a fogadásukra felkészített eszközöknek is meg kell jelenni, a rendkívül magas átviteli tempóra vágyó vásárlókról nem is beszélve. A különféle kamerák (DSLR, MILC, stb.) gyártói jellemzően lassan adoptálják az újabb szabványokat, még a lassan másfél éve véglegesített, UHS-III-at támogató termékeket is nagyítóval kell keresni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.