Szerző: Hlács Ferenc

2018. július 2. 12:23

Három évig kapnak biztonsági frissítéseket a OnePlus telefonok

Az egyéb rendszerfrissítések pedig két évig járnak majd, egészen a OnePlus 3-ig visszamenőleg.

Végre elköteleződött a rendszeres szoftverfrissítések mellett a OnePlus, a cég felhasználói által régóta várt támogatási konstrukcióról blogposztban számolt be. A fix szoftveres támogatás komoly hozzáadott érték lehet az egyébként is kiemelkedő ár-érték arányáról ismert OnePlus készülékeknél, különösen miután az androidos biztonsági és szoftverfrissítések hiánya a platformra támaszkodó gyártóknál a rendszer hajnala óta komoly problémát jelent, csak az utóbbi években kezdtek a cégek hasonló vállalásokat tenni, akkor is jobbára csak a csúcskategóriás termékek esetében.

A OnePlus ígérete szerint az új modellek megjelenésétől számított két éven keresztül biztosít majd rendszeres szoftverfrissítéseket a készülékeire - noha az egyelőre nem teljesen világos, hogy ez a csak tavaszi "főkiadások" megjelenéséhez igazodik, vagy a jellemzően mintegy fél évvel később, ősszel piacra kerülő, a cég nevezéktanában T-vel jelezett ráncfelvarrott modellekéhez is. A frissítésben mindenesetre benne vannak az Android verziófrissítések, a biztonsági frissítések, bugjavítások, illetve a gyártó OxygenOS néven ismert Android variánsához tartozó specifikus új funkciók is. A biztonsági frissítéseket a gyártó ezen felül plusz egy évig, azaz összesen három éven keresztül biztosítja - igaz itt nem tartja a tempót a Google-lel, a havi frissítés helyett csak kéthavonta adja ki azokat. A frissítéseket a cég egészen a OnePlus 3-ig visszamenőleg kiadja, azaz mostantól a OnePlus 3, 3T, 5, 5T és 6 modellek is megkapják azt.

opsu

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A sorolt feltételeknek megfelelően a 3 és 3T modellek idén novemberig kapnak majd szoftverfrissítéseket, így nincs kizárva az sem, hogy akár az Android P is eljut rájuk, további egy évig pedig a kéthavi biztonsági frissítésekre is számíthatnak. A OnePlus 3 és 3T továbbá hamarosan elérhetővé teszi a legújabb szoftverfrissítés első nyílt béta kiadását, amelyet a cég ígérete szerint még július elején a stabil verzió is követ.

Igaz a biztonsági frissítésekkel a OnePlus aránylag komótos tempót vállal, ha ahhoz a következőkben sikerül is tartania magát, az még mindig komoly előnyt jelenthet számára a konkurenciához képest - főleg hogy a telefonokon már a frissítések dátumai sem jelentenek garanciát a védelemre, mint az a Security Research Labs áprilisban közzétett kutatásából kiderült, egyes gyártók csak átdátumozzák a javításokat, valós patch-et több esetben nem küldtek ki a készülékekre.

Egy lelkiismeretes frissítési gyakorlattal a OnePlus nem csak árban, de biztonságban is beelőzheti sok vetélytársát, főleg hogy a legtöbben legfeljebb 2 évig ígérnek biztonsági patch-eket, leszámítva a Pixel modellekre ugyancsak három évet biztosító Google-t, illetve annak Android Enterprise Recommended programjában részt vevő készülékeket, mint a BlackBerry telefonjai, amelyek ugyancsak 3 évig kapnak havi javításokat (legfeljebb 90 napos átfutási idővel). A vállalat most készülékeinek talán legélesebben kritizált gyenge pontjától szabadul meg - érdekes lesz megfigyelni, hogy ez a következő modell megjelenésénél az eladásokban is visszaköszön-e majd.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról