Szerző: Gálffy Csaba

2018. július 2. 11:00

Távozik a Microsoft Magyarország vezére

Meglepetésre nincs még utódja Szentkuti Gabriellának.

Június végével zárul a Microsoft pénzügyi éve, erre időzítve távozik a cég hazai leányának éléről Szentkuti Gabriella ügyvezető igazgató. A sajtóközlemény szerint "saját döntés" a távozás oka, információink szerint Szentkuti Gabriellát eredetileg is 3 éves mandátummal nevezték ki a Microsoft Magyarország élére, így távozása egyáltalán nem meglepetés.

Az viszont komoly meglepetés, hogy utódját nem tudja a vállalat azonnal megnevezni, így egyelőre fej nélkül marad a hazai szervezet. (Frissítés: hivatalos forrás szerint egyelőre ideiglenes ügyvezető vezeti a hazai céget, Bábel Gabriella személyében, végleges utód egyelőre nincs.) Ez roppant szokatlan, úgy tűnik a korábban megtervezett utódlási folyamatba valahol hiba csúszott.

A nagy downsizing

Szentkuti Gabriella igen viharos három éven vezette keresztül a Microsoft Magyarországot. Egyrészt a korábban régiós (sőt: globális) szinten is fantasztikusan teljesítő hazai szervezet túlfújt eredményeit a cég már nem tudta újra és újra teljesíteni, így felülről komoly nyomás alá került. Másrészt a Szentkuti-érához kapcsolódik (bár gyökerei sokkal korábbra nyúlnak vissza) a kormányzati szoftverbeszerzések ügye, amelynek kapcsán belső etikai vizsgálatot is indított a vállalat, ennek eredményeképp pedig kirúgta a magyar kormányzati beszállítók döntő részét.

Microsoft_Szentkuti Gabriella

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Szentkuti vezetése alatt indult a Microsoft Magyarország nagy átalakulása, a cég hagyományos mérnöki és háttértámogató szervezetből egyre inkább értékesítővé válik - igaz, a hangsúly eltolódását a szervezeti átalakítások nem képezték le. Kívülről a percepció nem pozitív, a folyamat aggasztónak tűnik, a jelenséget a közösségi médiában úgy jellemezték, hogy a "magyar Microsoft gyakorlatilag szétesett", a cég alig kommunikál, a korábban fontos kisebb partnerekkel a kapcsolatokat ma már nem nagyon ápolja. Ezt sajtóként a HWSW is tapasztalja, az elmúlt néhány évben a vállalat közvetlen kommunikációja szinte teljesen megszűnt, a korábban ragyogóan működő sajtókapcsolatokat a cég teljesen szétverte - itthon és globálisan is.

Ezzel párhuzamosan látványosan leépült a hazai döntéshozási kompetencia is, mára gyakorlatilag semmi nem a budapesti központban dől el, a Nadella-féle központosított rendszer az országos leányvállalatoktól a régiós központokba illetve az amerikai főhadiszállásra húzta vissza a fontosabb döntéseket is. Látványos példa az MVP-program kiherélése, a Microsoft Most Valuable Professional díjat a külsős szakértőknek adományozta a Microsoft, idén azonban drámaian visszaesett az elismert szakemberek száma, egyes becslések szerint a hazai MVP-k mintegy fele nem kapta meg a következő évre a plecsnit.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 26. 17:33

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.