Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 29. 10:30

Apple-Samsung: itt a vége

Egy másik érából maradt egészen tegnapig velünk az Apple-Samsung szabadalmi per. Most a két cég pontot tesz a csatározások végére - de nem tudjuk, hogy végül ki (és mennyit) nyert.

Peren kívüli egyezséggel zárult az Apple és a Samsung között 2011 óta zajló masszív szabadalmi per. A két cég bejelentette, hogy a lassan évtizedes ügyet peren kívüli egyezséggel zárja le, vagyis sikerült megegyezni egy olyan kártérítési formában, amit mindkét vállalat elfogadhatónak tartott. Az egyezség részletei nem publikusak, így nem tudjuk, hogy a Samsung fizetett-e kártérítést és ha igen, pontosan mennyit.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A hosszú évek óta zajló per igazi hullámvasútnak bizonyult mindkét cég (és a média) számára, néhány félévente drámai bírósági döntések születtek - előbb a Samsungot találta bűnösnek az esküdtszék a szabadalomsértésben, majd egy újabb tárgyalás a kártérítés értékét határozta meg (egy másik esküdtszékkel) - innen jött az első, milliárdos kártérítési összeg. Ezzel párhuzamosan az Apple elérte, hogy bizonyos Samsung termékekre importkorlátozást vezessen be az Egyesült Államok - az érintett modellek azonban jellemzően előző generációs, már elavult telefonok voltak, így ez érdemben nem ártott a Samsungnak. A per az amerikai legfelsőbb bíróságot is megjárta, a testület alsóbb szintre dobta vissza az ügyet.

Szabadalmak? Már nem védenek

A per egyik legfontosabb következménye: igazán nagy vállalatok számára a szabadalmi rendszer nem nyújt értelmezhető védelmet a szellemi tulajdonra. Az Apple az eredeti iPhone fejlesztése során rengeteg egyedi, különleges megközelítést szabadalmaztatott, és ezekhez a szabályozás szerint (elméletben) hosszú időre monopóliumot élvezett volna. Ezt azonban nem sikerült érvényesíteni, a Samsung a szolgai másolással a második legnagyobb gyártóvá emelte magát, majd sikerrel teremtette meg saját felületeit - de ezért csak rendkívüli késéssel, sok év távlatában, relatív szerény összeget kényszerül fizetni.

Ahogy másfél éve írtuk: "A per hossza ugyanakkor kijózanító lehet azoknak a cégeknek, akik dollármilliárdokat költenek a saját szabadalmi arzenál felépítésére - a rendkívül hosszúra nyúló perek ugyanis lehetetlenné teszik a szabadalmi portfólió agresszív használatát. Az Apple esetében hiába állt össze az (elvben) ütős portfólió, az egy ideig merészen másoló Samsung gyakorlata ellen ez érdemi védelmet nem nyújtott. Az pedig, hogy néhány év múlva a dél-koreaiak néhány százmilliós kártérítést fizetnek, sem az okostelefon-piacot, sem a Samsung, sem az Apple pénzügyeit nem rengeti már meg."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról