Szerző: Habók Lilla

2018. június 28. 10:30

Szociálisan hátrányos helyzetű fiataloknak indul oktatási pályázat

Digitális felzárkóztatási programokat szeretne támogatni a a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács az SAP-val közösen. A pályázaton közhasznú szervezetek kaphatnak pénzt szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok oktatására.

Szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekek és fiatalok digitális felzárkózását szeretné támogatni a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), valamint az SAP egy közösen kiírt pályázattal. A Digitális Esély 2018 keretében összesen tízmillió forintot érhet el nagyjából 10-15 olyan Magyarországon működő és nyilvántartott közhasznú szervezet, amely eleve a célcsoport infokommunikációs oktatásával foglalkozik, legyen szó akár civil szervezetekről, alapítványokról vagy gyermekotthonokról. A szociálisan hátrányos helyzet pedig vonatkozhat a fiatalok családjának alacsony jövedelmére (például munkanélküli, alulképzett, gyermeket egyedül nevelő vagy beteg szülők), vagy pedig a gyermekotthonok szűkös anyagi helyzetére is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szervezetek a pályázatot két életkori kategóriában nyújthatják be, 10-14 éveseknek és 15-18 éveseknek tartott digitális foglalkozásokkal. A kritérium szerint a leírásban szerepelnie kell, hogy a szervezet milyen újfajta módszerekkel szeretné megvalósítani a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok digitális felzárkóztatását, mely magában foglalja az életminőség javítását, továbbtanulási esélyek növelését és a munkaerőpiaci elhelyezkedések esélyeinek emelését.

ksh_internet_haztartas

A háztartások internet ellátottsága az EU-ban 2016-ban (2017-es adat)

Ahogy a pályázat célkitűzéséből is látszik, a támogatás azért a fiatalok és a gyermekek felzárkóztatását célozza, mivel a fenntartható jövő az oktatáson keresztül valósulhat meg a pályázat kiírói szerint. A digitális ismeretek fejlesztése pedig hosszú távon hozzájárul a képzéseken részt vevő fiatalok versenyképességhez a foglalkoztatás világában. Márpedig Magyarországon szükséges a digitális felzárkóztatás, mivel a KSH 2016-os adatai szerint csak a háztartások 79 százaléka rendelkezik internet hozzáféréssel, ami 6 százalékponttal marad el az EU-s átlagtól, az internethasználók aránya pedig 79 százalékos, ami 3 százalékpontos elmaradást jelent az átlaghoz képest. Az arány javítása pedig részben a szociálisan hátrányos helyzetűek képzésével valósulhat meg.

A pályázatra a közhasznú szervezetek július 2-ig pályázhatnak, melyről bővebb információ a Digitális Esély 2018 oldalán található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról