Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 19. 17:16

Vízhűtéses szervert mutatott a Lenovo

A Neptune rendszerrel nagy sűrűségű és nagy teljesítményű kiszolgálóit hálózza be a gyártó.

Vízhűtéses szervert mutatott be a frankfurti ISC-n a Lenovo. A Neptune fantázianévre keresztelt rendszert a nagy sűrűségű és nagy teljesítményű kiszolgálóihoz tervezte a vállalat, például szuperszámítógépes környezethez. A Lenovo szerint rendszerével 90 százalékkal növelhető a hőelvezetés hatékonysága, amelynek hála optimális esetben mindent egybevéve akár 40 százalékkal is csökkenthető az adatközpont energiaköltsége. A fejlesztést első körben a kétutas, HPC-s felhasználáshoz készített ThinkSystem SD650 kiszolgálóval kezdi forgalmazni a Lenovo.

A Neptune több fejlesztésből áll: A processzort és a memóriákat is lefedő DTN (Direct to Node) langyos vizes ("meleg vizes") egység, illetve az egyetlen nagy radiátornak is tekinthető, kifejezetten sűrű rendszerekhez tervezett RDHX (Rear Door Heat Exchanger) kapcsolódik egymáshoz. Ezt egy hibrid elemmel lehet kiegészíteni, amely figyelembe veszi a rendszer kritikus mutatóit. Amennyiben a hűtéssel bármilyen probléma merülne fel, vagy csak egyszerűen az adot munkafolyamatnak épp nincs szüksége maximális tempóra, akkor a rendszer szerves részét képző EAR (Energy Aware Runtime) dinamikusan (le)szabályozza a kiszolgálókban található processzorok és memóriamodulok, illetve az egyes hűtési komponensek működési paramétereit.

lenovo-neptune-dtn

A fejlesztésével rendkívül kedvező PUE-értékek (Power Usage Effectiveness) is elérhetőek. Míg a klasszikus léghűtéses rendszerek 1,5 és 2 közötti PUE-vel rendelkeznek, addig a Lenovo megoldásával akár 1,1-es érték is elérhető, amely nagyon közel van az ideálisnak tekinthető 1-hez. A vízhűtés mellett egyébként az szól, hogy a víz-levegő (vagy hűtőborda-levegő) hőcsere nem túl hatékony. Míg a hagyományos megközelítésben három ilyen hőátadásra van szükség (szerver-adatközpont levegője, levegő-CRAC, majd a kültéri hőcserélő), vízhűtés esetében csupán egyre, a többlépcsős hőátadás többi fokozata az akár nagyságrenddel hatékonyabb víz-víz lehet.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

HPC-s rendszereknél egyébként ennél első hallásra meredekebb hűtési rendszereket is mutattak már gyártók. Az évtized elején az Intel és több más cég is kísérletezett ásványi olajba merített szerverekkel. Az Intel által tesztelt megoldás bár végül nem terjedt el, más szereplők még aktívan próbálkoznak a teljesítménysűrűséget feszegető fejlesztésekkel. A Fujitsu például Fluorinert-alapú, 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztással és 50 százalékkal kisebb helyigénnyel kecsegtető rendszerét előszeretettel demózza különféle rendezvényeken.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról