Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 25. 17:31

Vevőt talált az Imagination Technologies

Kicsivel több mint fél milliárd fontért kerülhet (félig) kínai kézbe az Apple egykori partnere.

Vevőt talált az Imagination Technologies. A brit székhelyű tervezőcéget 550 millió fontért vásárolná fel a Canyon Bridge befektetési alap, amely összeg 41 százalékkal múlja felül a vállalat tőzsdei értékét. Ezzel párhuzamosan az Imagination tulajdonában lévő MIPS is új gazdára találhat, a processzorarchitektúra fejlesztésével foglalkozó részleg a félvezetőiparra specializálódott, kaliforniai Tallwood Venture Capital befektetési alapnál köthet ki, mindössze 65 millió dollárért cserébe.

A Canyon Bridge egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy pontosan milyen célok vezérelték az akvizíciót, a befektetési alap csupán annyit közölt, hogy nem tervez elbocsátásokat, tehát vélhetően a tervezőmunka folytatódik. Utóbbi amiatt is fontos, mert a brit hatóságoknak először jóvá kell hagyniuk a tranzakciót, ami jelen esetben nem feltétlenül triviális, ugyanis a befektetési alap vastag szálakon kötődik a kínai kormányhoz. Utóbbi miatt a brit kormány akár keresztül is húzhatja az akvizíciót, a befektetési alap legutóbbi az amerikai Lattice felvásárlásánál ütközött hasonló falba.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

A MIPS eladása várhatóan simán fog menni, a Tallwood Venture Capital ugyanis amerikai gyökerekkel rendelkezik, sőt, a MIPS eredetileg egy amerikai vállalat gyermekeként jött világra, az Imagination Technologies mindössze bő 4 évvel ezelőtt, 2013 februárjában vásárolta fel a RISC utasításarchitektúrájáról elhíresült tervezőcéget. Akkor kereken 100 millió dollárba került a MIPS, amin most 35 százalékkal olcsóbban, 65 millió dollárért kénytelen tovább adni a vállalat.

Perelhető-e az Apple?

A Canyon Bridge érdeklődésének hátterében az Apple állhat, az Imagination Technologies korábbi nyilatkozata szerint ugyanis a iPhone-ok tervezője felhasználta egyes szabadalmait saját fejlesztésnek titulált GPU-jában. Az Imagination szerint korábbi partnere semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá, hogy saját fejlesztései teljesen nélkülözik szellemi tulajdonát, illetve szabadalmait.

Amennyiben később alappal merülne fel, hogy az Apple lemásolta az Imagination fejlesztéseinek bármekkora részét, netán valamely szabadalmát díjfizetés nélkül használja, úgy borítékolható lesz a jogi vita. Esélyes, hogy a Canyon Bridge erre, azaz a szabadalomgyűjtemény monetizálására bazírozik, a szellemi tulajdonból ugyanis még hosszú évekig stabil bevétel származhatna, egy esetleges akvizíció esetében pedig a vételárnál magasabb összegért lehetne értékesíteni az Imagination Technologies-t.

Az Imagination egyébként leginkább saját magának köszönheti, hogy ebbe a helyzetbe került. A vállalat egyéb, Apple-től független, nem-GPU-s divíziói fokozatosan elsorvadtak és hiába igyekezett például a MIPS felvásárlásával új piacokat szerezni, ezek a próbálkozások kudarcba fulladtak. Pedig a MIPS kimondottan ígéretesnek indult, a Google például a teljes Androidot portolta a MIPS utasításarchitektúrára, a készülékgyártóknak (pár kivételtől eltekintve) nem jött meg az étvágyuk a nem-ARM chipekre, az Intellel együtt a MIPS mobilos kiruccanása is kudarccal végződött.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 16:35

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!