:

Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 18. 09:28

Rajthoz állt a Google vállalati alkalmazáskészítője

Az App Makerrel a G Suite ügyfelek pár kattintással összerakhatnak különböző célappokat.

Elrajtolt a Google App Maker szolgáltatása: az először tavaly felvillantott megoldás a cég vállalati ügyfeleinek segít minimális kódolás mellett összekattintgatni saját alkalmazásaikat, hogy hatékonyabbá tehessék munkafolyamataikat. A Google adatai szerint a megfelelő egyedi mobilalkalmazások alkalmazottanként heti hét és fél órát takaríthatnak meg, mégis kevés vállalat használja azokat, leginkább a fejlesztés nehézkessége és költségei miatt. Ezen segítene az App Maker, amellyel a cégen belül dolgozó csapatok akár maguknak is összerakhatják különböző alkalmazásaikat, az olyan feladatokra, amelyeket különböző nagyvállalati CRM, ERP vagy SCM appok és társaik nem fednek le.

A logika azonos, mint a Microsoft PowerApps esetében: a haladó felhasználók maguk is össze tudják kattintani az egyszerűbb alkalmazásokat, nincs szükség dedikált fejlesztői kapacitásra például egy egyszerűbb űrlaphoz vagy a raktárkészletet megjelenítő mobilos felülethez. Az ilyen egyszerűbb, belső használatra tervezett alkalmazást a csapat Excel-guruja is össze tudja rakni, a lekérdezések azonos formátumot használnak.

Az App Maker a Google Early Adopter Programjának keretében látott először napvilágot, ahol a megszerzett tapasztalatok alapján a keresőóriás tovább csiszolt a szolgáltatáson. Ennek eredményeként az App Maker élesben már Cloud SQL támogatással rajtol, amihez a cég jó skálázhatóságot ígér, továbbá a BYODB (Bring Your Own Database) modellt is támogatja, amelyen keresztül a felhasználók a szolgáltatásban készített appokat saját adatbázisaikhoz is hozzádrótozhatják, JDBC vagy REST API segítségével.

appmaker

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az egyszerű használathoz a cég drag-and-drop UI tervező felületet biztosít, illetve egy sor előre elkészített példaappot és sémát is kínál a fejlesztés felgyorsításához. Az App Maker természetesen együttműködik a Google saját termékeivel, mint a Gmail, a Sheets vagy a Calendar - összesen több mint 40 Google-szolgáltatás csatornázható be az egyedi appokba. Az egyes cégek által használt egyedi alkalmazásokat a G Suite adminisztrátorok felügyelhetik, kioszthatnak azokra vonatkozó jogosultságokat, illetve a használati statisztikákhoz is hozzáférnek azokra vonatkozóan.

A megoldást a Google egyes partnerei már most használják, köztük az Electronic Arts is, amely a különböző csapatok hatékonyabb újraelosztásához készített vele belső használatra alkalmazást. Az App Makerrel létrehozott szoftver a menedzserek számára biztosít információkat a teljes erőforrás-elosztásról havi bontásban, amit eddig manuálisan kellett elvégezni. Az App Makert már stabil verzióban minden G Suite Business, Enterprise és Education ügyfél igénybe veheti, annak kapcsán a Google részletes dokumentációt is közzétett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.