Szerző: Gálffy Csaba

2018. június 11. 10:16

Jön a Visual Studio 2019

Elkezdődött a következő Visual Studio fejlesztése, egyelőre a tervezési fázisban van a projekt. Közben kiállt a nyilvánosság elé Nat Friedman, a GitHub érkező főnöke, és válaszolt az aggódó fejlesztők legfontosabb kérdéseire.

Nevet kapott a Visual Studio következő kiadása, amely "2019"-esként érkezik hamarosan. Hogy pontosan mikor, arról a Microsoft még nem beszél, de azt már bejelentette, hogy a munka elkezdődött, első körben a célokat határozzák meg a fejlesztők, majd jöhet a végrehajtás. Ez azt is jelenti, hogy a rajt, de még az első előzetesek is meglehetősen messze vannak még.

Most készül a recept

A konkrét néven túl a Microsoft most nem sokat jelentett be, a Developer Tools csapat most állítja össze a tervet a Visual Studio 2019 számára, amelyet a következő időszakban végre is hajt majd. Egyelőre olyan általános célkitűzések vannak, mint "megbízhatóbbá, produktívabbá, könnyebben használhatóvá tenni" a fejlesztői környezetet. Kiemelt fókuszt kap a jobb refaktorálás, a kódbázisban történő navigálás, a jobb debugger, a gyorsabb betöltődés és a gyorsabb build folyamat. Szintén a Visual Studio 2019 hozza majd el a Live Share kooperatív mód kiteljesedését, amely már bemutatkozott, de még rengeteg potenciált rejt.

Ahogy szokásos, a Visual Studio első fejlesztői előnézetei viszonylag hamar megjelennek majd, ezek a meglévő "éles" VS-telepítés mellé párhuzamosan felrakhatóak, nem fog összeakadni az éles környezet és a béta. A fejlesztés jelentős része egyébként nyilvánosan követhető, az olyan projektek, mint a .NET és a Roslyn is GitHubon készülnek.

GitHub és Visual Studio

A héten Reddit AMA-n (ask me anything - kérdezz bármit) vallott színt Nat Friedman, a Microsoft által felvásárolt GitHub leendő vezérigazgatója. Friedmant korábban röviden már bemutattuk, ő igazi szabad szoftveres fejlesztő, aki a linuxos oldalról érkezik, nála várhatóan tényleg jó kezekben lesz a GitHub, amíg ő áll a kormánynál várhatóan nem lesz gond.

A beszélgetésben Friedman igyekezett választ adni a fejlesztők legfontosabb kérdéseire, ezek között volt néhány lényeges is. Az egyik ilyen, hogy mi lesz az Atommal? A GitHubbal együtt ugyanis a Microsoft megszerezte a startup által fejlesztett kódszerkesztőt, az Atomot is. Ez ugyanúgy Electron-alapú, mint a Microsoft saját Visual Studio Code-ja, azonban ezen kívül kevés közös van a két projektben, így kérdésként felmerül, hogy nem redundáns-e mindkettőt fenntartani? Friedman ígérete szerint az Atom támogatott (és fejlesztés alatt) marad a jövőben.

Mapping_collaborative_software_on_GitHub

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A githubos bejelentkezésről Friedman elmondta, hogy a cégnek esze ágában sincs kivezetni azt, rengeteg szolgáltatás használja (Travis, Circle), így nagy értéket képvisel. Ha valami történik ezen a területen, az ennek pont a fordítottja lesz, a cég fontolóra vette, hogy a GitHub-loginnel a Microsoft szolgáltatásaiba is be lehessen jelentkezni.

Talán még izgalmasabb, amit Friedman a szabad szoftveres fejlesztések támogatásáról mond: a klasszikus, "szabadidős" fejlesztés komoly korlátja a finanszírozás hiánya, így pedig sok tehetséges fejlesztő zseniális ötlete marad kidolgozatlan. Friedman szerint ezen szükséges változtatni: ezt illusztrálja személyes projektje, a tavaly indult AIgrant.org is, amelyen keresztül 50 különböző, AI-jal kapcsolatos projekt kapott jelentős felhős erőforrást és némi költőpénzt (2500 dollárt készpénzben és 20000 dollárnyi GPU-kapacitást) bizonyos ötletek továbbgondolására. Friedman szinte biztosan tovább fogja vinni ezt az ötletet GitHub-szinten is, elképzelhető, hogy a szabad szoftveres projektek pályázni tudnak majd pénzbeli és felhős infrastruktúrára is.

És végül: mi garantálja, hogy a Microsoft nem él vissza a GitHub-felvásárlással szerzett pozíciójával? Nat Friedman válasza egyenes: "Ha a Microsoft ezt eltolja, egy generációra elveszítjük a fejlesztők bizalmát. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy korrektek legyünk".

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról