Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 07. 11:49:00

Közel 60 millió forintra büntette a CIB Bankot az MNB

A jegybank többek között az adatszolgáltatási és informatikai biztonsági hiányosságok miatt bírságolt. Egyes hiányosságokért a banknak már tavaly is fizetnie kellett, mégsem orvosolta azokat időben.

Fájdalmas bírságot szabott ki a CIB Bankra az MNB, miután több területen is hiányosságokat és jogsértéseket tárt fel a pénzintézet átvizsgálása során. A bank összesen mintegy 59,6 millió forintos büntetést kénytelen kifizetni, miután több a hatóság által már tavaly kifogásolt hiányosságot még mindig nem javított, az MNB továbbá új problémákat is talált.

A jegybank a 2016. december 31-től 2018. május 11-ig tartó időszakra vonatkozóan hajtott végre célvizsgálatot a CIB Banknál, amelynek során egyebek mellett az adatszolgáltatási előírások betartását, a szolgáltatott adatok megfelelőségét, illetve analitikus alátámasztottságát ellenőrizte. Az átvilágítás során az MNB közleménye szerint több területen is sikerült fogást találni a pénzintézeten, főként az adatszolgáltatási rendszer és a belső szabályozási gyakorlat terén. Az adatszolgáltatás megfelelő működése, illetve értelemszerűen a szintén megfelelő adatminőség hivatott biztosítani, hogy a felügyeleti hatóság és maga a bank is hitelesen rálásson a felmerülő működési kockázatokra, azokat pedig proaktívan kezelni tudja. De a vizsgálat eredményei alapján a szavatolótőke és a kockázati tőkekövetelmény számítása során is akadtak problémák.

cibll

A CIB nem most kerül először a hatóság célkeresztjébe, a CIB Banknak, illetve CIB Lízingnek tavaly január végén is sikerült begyűjtenie egy tekintélyes, 69 millió forintos bírságot. Akkor a vállalatirányítási, hitelkockázati, számviteli, illetve a befektetési szolgáltatási tevékenységet érintő hiányosságok miatt jött a büntetés, valamint egy lapáttal már akkor is rátettek az informatikai biztonsági és adatszolgáltatási problémák is a bírságra. A kifizetendő összegből akkor 67 millió jutott a CIB Bankra és 2 millió CIB Lízingre, a hatóság továbbá kiemelte, a bankkal szemben súlyosbító körülményként kezelte a megállapított szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve magas kockázati súlyát - enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy a bank már házon belül megkezdte a hibák javítását és ügyfél-érdeksérelem sem történt. Az MNB tavaly a büntetésen túl arra kötelezte a bankot, hogy a feltárt hiányosságokat a 6 hónapon belül orvosolja.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Ennek teljesítését a most lezárt vizsgálat is ellenőrizte, az eredmények szerint pedig azt a CIB a korábbi felszólítás ellenére nem javította a már ismert hibákat maradéktalanul. Ezt tetézte, hogy az MNB szerint a korábbi vizsgálattól független, új hiányosságok is felbukkantak a banknál, méghozzá a hitelkockázat-kezelés területén, ahol a tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfélnyilvántartási gyakorlat sem volt megfelelő.

Mindez tehát összesen 59,4 millió forintos büntetést hozott a banknak, amelyből 48 millióért az adatszolgáltatási célvizsgálattal feltárt hiányosságok felelnek, 11,6 milliót pedig a felügyeleti utóvizsgálatot követően szabott ki az MNB. A tavaly ugyancsak megbüntetett CIB Lízingnél a hatóság idén nem talált problémát. A felügyeleti hatóság természetesen most is felszólította a CIB Bankot a jelzett problémákat szüntesse meg, noha a jegybank által közzétett határozat most nem beszél erre vonatkozó határidőről.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 01:23

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.