Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 4. 11:41

Lezárja katonai drónfelvétel-elemző projektjét a Google

A dolgozók és külső szervezetek nyomására a jelenleg aktív szerződések lejártát követően elengedi Project Maven kezét a keresőóriás.

Kihátrál sokat vitatott Project Maven kezdeményezéséből a Google: a Gizmodo legújabb értesülései szerint a keresőóriás nem ír majd alá új szerződést az Egyesült Államok védelmi minisztériumával a katonai drónfelvételek elemzéséről, a jelenleg érvényes megállapodás lejártával 2019-ben teljesen bezárja a projektet.

A program, amely egy gépi tanulási rendszer segítségével hivatott meghatározni a különböző objektumok, például járművek helyét az amerikai katonai drónok felvételein, az elmúlt hónapokban komoly vitákat kavart. A vállalat sok dolgozója és külső technológiai szervezetek is problémásnak látták ugyanis, hogy a Google katonai megrendelőknek fejleszt, illetve ilyen módon hadászati feladatokban vesz részt. Az ügy kapcsán a vállalat több ezer dolgozója írt alá a projekt felfüggesztésére szólító petíciót, amiatt továbbá számos mesterséges intelligenciára szakosodott fejlesztő is távozott a Google-től az elmúlt hetekben, ami kifejezetten fájdalmasan érinthette a céget, hiszen rendkívül keresett szaktudásról van szó a piacon.

milidrone

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A keresőóriás mindenesetre most úgy tűnik enged a nyomásnak, és a jelenleg élő szerződések lejártát követően berekeszti a programot. A Gizmodo forrásai szerint a döntést a Google Cloud üzletág vezérigazgatója, Diane Greene jelentette be a cég dolgozóinak. Bár a Google vezetősége a projekt védelmében jellemzően arról beszélt, egy aránylag kis kaliberű kezdményezésről van szó, amely lényegében kimerül nyílt a forrású TensorFlow szoftverek biztosításában a Védelmi Minisztérium számára, a Gizmodo birtokába jutott belső levelezés szerint a cég komoly potenciált látott benne, és azt remélte, a projekt további megbízások előtt nyitja majd meg a kapukat a hadsereg és a hírszerzés oldalán. A vállalat emellett több mint 10 dolgozóját állított a projektre.

Greene bejelentése ugyanakkor nem jelenti, hogy a Google többé nem vállal majd közreműködést a Pentagonhoz kötődő, vagy egyéb katonai projektekben, csupán a Maven lezárására vonatkozik. Igaz a tavaly szeptemberben aláírt szerződés egy aránylag kis összegű, 9 millió dolláros projektre vonatozott, a belső levelezés szerint annak költségvetése akár 250 millió dollárig is felkúszhatott. Az emailek szerint továbbá a Google és partnerei olyan algoritmusokon is dolgoztak a Pentagon számára, amelyekre aztán teljes városok megfigyeléséhez alkalmas rendszerek épülhetnek. A levelezés egy a Google Earth-re hasonló megoldásról beszél, amely részletes adatokkal szolgálna a kiválasztott városokról, egészen az egyes épületek vagy akár járművek szintjéig lebontva. Egyelőre nem világos tehát, hogy mi lesz a jövőbeli katonai célú megbízások sorsa a keresőóriásnál, ugyanakkor a levelezés alapján erősen úgy tűnik, a vezetőség komoly lehetőséget látott a szegmensben, így egyelőre kérdéses, a Google a Mavenből való kihátrálással végleg elengedi-e a területet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról