Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 4. 11:41

Lezárja katonai drónfelvétel-elemző projektjét a Google

A dolgozók és külső szervezetek nyomására a jelenleg aktív szerződések lejártát követően elengedi Project Maven kezét a keresőóriás.

Kihátrál sokat vitatott Project Maven kezdeményezéséből a Google: a Gizmodo legújabb értesülései szerint a keresőóriás nem ír majd alá új szerződést az Egyesült Államok védelmi minisztériumával a katonai drónfelvételek elemzéséről, a jelenleg érvényes megállapodás lejártával 2019-ben teljesen bezárja a projektet.

A program, amely egy gépi tanulási rendszer segítségével hivatott meghatározni a különböző objektumok, például járművek helyét az amerikai katonai drónok felvételein, az elmúlt hónapokban komoly vitákat kavart. A vállalat sok dolgozója és külső technológiai szervezetek is problémásnak látták ugyanis, hogy a Google katonai megrendelőknek fejleszt, illetve ilyen módon hadászati feladatokban vesz részt. Az ügy kapcsán a vállalat több ezer dolgozója írt alá a projekt felfüggesztésére szólító petíciót, amiatt továbbá számos mesterséges intelligenciára szakosodott fejlesztő is távozott a Google-től az elmúlt hetekben, ami kifejezetten fájdalmasan érinthette a céget, hiszen rendkívül keresett szaktudásról van szó a piacon.

milidrone

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A keresőóriás mindenesetre most úgy tűnik enged a nyomásnak, és a jelenleg élő szerződések lejártát követően berekeszti a programot. A Gizmodo forrásai szerint a döntést a Google Cloud üzletág vezérigazgatója, Diane Greene jelentette be a cég dolgozóinak. Bár a Google vezetősége a projekt védelmében jellemzően arról beszélt, egy aránylag kis kaliberű kezdményezésről van szó, amely lényegében kimerül nyílt a forrású TensorFlow szoftverek biztosításában a Védelmi Minisztérium számára, a Gizmodo birtokába jutott belső levelezés szerint a cég komoly potenciált látott benne, és azt remélte, a projekt további megbízások előtt nyitja majd meg a kapukat a hadsereg és a hírszerzés oldalán. A vállalat emellett több mint 10 dolgozóját állított a projektre.

Greene bejelentése ugyanakkor nem jelenti, hogy a Google többé nem vállal majd közreműködést a Pentagonhoz kötődő, vagy egyéb katonai projektekben, csupán a Maven lezárására vonatkozik. Igaz a tavaly szeptemberben aláírt szerződés egy aránylag kis összegű, 9 millió dolláros projektre vonatozott, a belső levelezés szerint annak költségvetése akár 250 millió dollárig is felkúszhatott. Az emailek szerint továbbá a Google és partnerei olyan algoritmusokon is dolgoztak a Pentagon számára, amelyekre aztán teljes városok megfigyeléséhez alkalmas rendszerek épülhetnek. A levelezés egy a Google Earth-re hasonló megoldásról beszél, amely részletes adatokkal szolgálna a kiválasztott városokról, egészen az egyes épületek vagy akár járművek szintjéig lebontva. Egyelőre nem világos tehát, hogy mi lesz a jövőbeli katonai célú megbízások sorsa a keresőóriásnál, ugyanakkor a levelezés alapján erősen úgy tűnik, a vezetőség komoly lehetőséget látott a szegmensben, így egyelőre kérdéses, a Google a Mavenből való kihátrálással végleg elengedi-e a területet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról