:

Szerző: Habók Lilla

2018. június 1. 13:17

Még inkább ráfekszik a Google a KKV-k képzésére

A digitális íráskészség fejlesztését a Google ingyenes online képzésekkel és workshopokkal szeretné megoldani, ahol nagyrészt saját szolgáltatásaival ismerteti meg a résztvevőket.

Újabb 20 ezer hazai kis- és középvállalkozás elérését tűzte ki célként a Google a Digital Workshopon keresztül 2018 év végéig, mostantól már 35 magyar városban - jelentette be Bíró Pál, a Google magyarországi vezetője. A program célja, hogy csökkentse a hazai "munkaerőpiac szükségletei és a lakosság digitális képességei közötti eltérést". A kezdeményezés 2016-ban egy ingyenes online platformként indult, de tavaly kibővült személyes workshopokkal és konzultációkkal a hazai vállalkozások igényei szerint. Eddig összesen 35 ezer KKV vett részt az online képzésen vagy pedig a 100 workshop és a 4 ezer személyes konzultáció valamelyikén 26 különböző magyar városban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kezdeményezés hátterében a vállalatok sokat emlegetett digitális átalakulása áll, miközben az EU-ban az állampolgárok 44 százaléka és a munkaerőpiac 37 százaléka nem rendelkezik a megfelelő digitális készségekkel. Így 2020-ra az EU-n belül 500 ezer pozíció maradhat betöltetlen, illetve tízből négy európai vállalat számolhat majd be a pozíciók betöltésének nehézségeiről - írja a közlemény. Digitális felkészültség szempontjából hazánk sem áll túl jól a Google által idézett adatok szerint, a hazai vállalkozások 56 százaléka semmilyen online jelenléttel nem rendelkezik, és 29 százaléknak egyáltalán nincs marketing tevékenysége. Ahogy a nemrégiben tartott DigitAll konferencián is hallhattuk, a hazai vállalatok többsége az elmúlt másfél évben sem foglalkozott a munkavállalók megfelelő képzésével, hanem inkább a középvezetők felkészítése és a saját folyamataik átalakítása volt fókuszban.

A Google jó érzékkel érkezett ingyenes képzéseivel a hiányosnak tűnő területre, amellyel érthető módon hangoztatja, hogy a helyi kormányzatokat segíti ki, de eközben a vállalatnak is jó lehetőséget teremt arra, hogy saját eszközeit népszerűsítse a képzéseken. Bár a cég nem köti ki, hogy az ingyenes képzés résztvevői más eszközöket nem használhatnak a jövőben, de sokkal valószínűbb, hogy a vállalkozások azokat a szolgáltatásokat fogják igénybe venni, amivel bővebben megismerkedtek egy ingyenes tanfolyamon vagy tanácsadáson.

grow_with_google_uzleti

Grow with Google - vállalkozásoknak

Jól mutatja, hogy a Google elvégzett egy felmérést "a Digitális Workshopok hasznosságáról", amelyből kiderült, hogy a vállalkozások számára a weboldalfejlesztés, a keresőmotor-optimalizálás, az analitikában hasznosítható eszközök megismerése és az online tartalom létrehozása volt a leghasznosabb az előadások során. Tehát megismerkedtek többek közt a Google Adwords, az Analytics és a YouTube szolgáltatásaival. Ehhez kapcsolódik a Udacityvel közös program is, ahol a Google több tízezer jelentkezőnek biztosítja az ösztöndíjas Android-programozó képzés elvégzését.

"Egy millió embernek fogunk segíteni"

A továbbiakban viszont a kis- és középvállalkozások mellett a Google sokkal tágabb közönséget szeretne képezni az online felületeken és a workshopokon keresztül. Már több programnak megvannak a saját előzményei, de mostantól ezek mindegyike a Grow with Google oldalon keresztül is elérhető, így például a Digitali Workshop, a Udacity kurzusok vagy éppen a Cloud Platform workshop.

A megoldás összegyűjti, hogy milyen ingyenes Google-képzések állnak rendelkezésre a vállalkozásoknak, az Android-fejlesztőknek, a nonprofit szervezeteknek, a tanároknak vagy akár a YouTube videobloggereknek. A gyűjtőoldal a Kelet-Közép Európai régióban hazánkban indul el elsőként, teljes Európán belül pedig másodikként, mivel Németországban már működik egy ideje. Itt azonban nem áll meg a cég, mivel a kezdeményezéssel 2020-ig Európa-szerte 1 millió ember digitális írástudását szeretné fejleszteni, azaz megismertetni őket elsősorban a Google saját megoldásaival.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.