Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 1. 13:13

Univerzális Braille-kijelzőszabványon dolgozik az USB-IF

A többek között az Apple, Google és Microsoft nevével fémjelzett szervezet a vakoknak és gyengénlátóknak szánt kijelzők használatát tenné egyszerűbbé.

Szabványos keretek közé helyezné a Braille-kijelzőket az USB Implementers Forum, (USB-IF) illetve a csoport tagvállalatai, mint a Google, az Apple vagy a Microsoft. A szervezet célja, hogy az eszközök ugyanolyan egyszerűen használhatók legyenek, mint a billentyűzetek - ehhez pedig már be is jelentette a Braille-kijelzőkhöz készülő USB HID (Human Interface Device) szabványt.

A megoldás nem csak a vakok és gyengénlátók számára könnyítheti meg a készülékek használatát, de a fejlesztői oldalon is könnyebbséget jelenthet, hiszen a speciális eszközökhöz nem kel majd külön szoftvereket, drivereket írni az egyes operációs rendszerekre, ezáltal pedig gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak a fejlesztési folyamatok. Az új szabvánnyal a Braille-kijelzők felhasználóinak azok használatához hamarosan nem lesz más dolguk, mint csatlakoztatni az eszközt a számítógéphez, hasonlóan egy egérhez vagy billentyűzethez és rögtön használatba is vehetik azokat.

brailledisp

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Az új, a legnagyobb iparági szereplőkkel közösen fejlesztett USB HID szabványnak köszönhetően a fenti "plug-and-play" működés az összes nagy platformon megjelenik, beleértve a Windowst, macOS-t, sőt még az Android rendszert is. Utóbbi is kiemelten fontos, hiszen ahogy a Microsoft közleményében is rámutat, a látássérültek számára is lényeges, hogy gördülékenyen tudjanak váltogatni készülékeik között - a platformokon átívelő kompatibilitás kapcsán a cégek így nagyon pozitív reakciókra számítanak.

A hasonló fejlesztéseknek a vakok és gyengénlátók életszínvonalának gyors javítása mellett hosszútávon is számos pozitív hatása lehet, ahogy azt a Microsoft akadálymentesítési programjának vezetője, Jeff Petty elmondta, végeredményben a fejlesztés a látássérültek munkaerőpiaci elhelyezkedését is segítheti, hiszen a megoldással az érintett felhasználók nem csak jobb felhasználói élményt kapnak, de produktívabbak is lehetnek. Nem utolsó sorban pedig a munkaadók számára is egyszerűbbé válhat a hasonló Braille eszközök beszerzése.

A szervezet és annak tagvállalatai tehát már dolgoznak a szabványon, amelyet várhatóan jövő év elején kezdhetnek véglegesíteni. Ezt követően az frissítés formájában jut majd el a különböző operációs rendszerekre, az új generációs Braille hardverek pedig már a szabvány támogatásával kerülhetnek piacra, a várakozások szerint már 2019 folyamán.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról