Szerző: Hlács Ferenc

2018. június 1. 10:52

Hiperlokális közösségi appal rukkolt elő a Google

A béta verzióban rajtoló Neighbourly felületén az egy környéken lakók tehetnek fel kérdéseket egymásnak, és válaszolhatják is meg azokat.

Hiperlokális "szomszédolóappot" indít a Google, a Neighbourly névre hallgató megoldás egyelőre korlátozott béta verzióban érhető el, annak célja, hogy összekösse az azonos környéken lakókat, akik így egymásnak, illetve a szomszédságba újonnan érkezőknek is hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni a helyi szolgáltatások, szakemberek, egyéb tudnivalók kapcsán, illetve kérdéseket is fel lehet tenni az app felületén a helyi közösség tagjainak.

Ahogy a Google fogalmaz, az app célja a környékkel kapcsolatos információk megszerzése és megosztása, amelyekhez a szofter egy lapozgatható kártyás felületet biztosít. Itt az egyes virtuális kártyákat jobbra elhúzva ugorhatnak a felhasználók a következő kérdésre, amelyet legjobb tudásuk szerint meg is válaszolhatnak. Emellett természetesen kérdések feltevésére, illetve egyes kártyák követésére is lehetőség van, így az újonnan érkező válaszokról sem marad le a felhasználó. Az appba a kérdések-válaszok tetszés szerint bepötyöghetők, de a szoftver beszédfelismerést is támogat.

 

00:55
 

Keep up with your neighbourhood | Neighbourly

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az azonos környéken lakók szinte bármilyen kérdést feltehetnek a közelebbi-távolabbi szomszédoknak, például hogy melyik a leginkább gyerekbarát park a környéken, tud-e valaki jó villanyszerelőt vagy épp szobafestő-mázolót a szomszédságban. A megoldás a Google várakozásai szerint különösen a nagyvárosokban lehet majd hasznos, ott is elsősorban az egy-egy környékre frissen költözőknek, akik még épp csak ismerkednek az adott területtel és az ott elérhető szolgáltatásokkal.

Bár az app aránylag szűk közösségeket céloz, a Google azért igyekszik nem elhanyagolni a személyes adatok védelmét, ennek megfelelően a telefonszám vagy egyéb elérhetőségek, sőt akár a teljes név is elrejthető az alkalmazás használata közben. A közösség csak a beállított profilképet, illetve a megadott keresztnevet látja majd az egyes posztoknál, privát üzenetküldésre továbbá az appon belül nincs is lehetőség.

A Neighbourly első körben tehát béta címke alatt rajtol el, a Google az alkalmazást Indiában, Mumbaiban teszteli. A megoldás weboldalán ugyanakkor az érdeklődőknek hamarosan lehetőségük nyílik feliratkozni a cég várólistájára, ahol a Google értesíti majd a leendő felhasználókat az alkalmazás terjeszkedéséről.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról