Szerző: Koi Tamás

2018. május 30. 12:28

Repülőrajtot vehet az 5G - csak nem Európában

Megnyitotta új budapesti székházát az Ericsson, mely elsősorban régiós K+F központként működik majd. Az avatón rész vett a cég elnök-vezérigazgatója, akivel a protokollt követően ültünk le beszélgetni.

Nehéz időket él meg Európa egyik legnagyobb távközléstechnológiai vállalata, az Ericsson - a céget az ázsiai konkurensek, azok közül is elsősorban a rendkívül gyorsan fejlődő és ambiciózus terveket dédelgető Huawei komoly nyomás alatt tartja. A svédek válaszul kénytelenek voltak az ilyenkor szokásos költségcsökkentési intézkedések és átstrukturálás végrehajtására, mely hosszú távon is fenntarthatja a felszínen a vállalatot. Az 5G-éra hajnalán a verseny ismét élénkülni látszik, a legfőbb hadszíntér azonban vélhetően ezúttal sem Európa lesz - utalt rá Börje Ekholm elnök-vezérigazgató újságírók előtt, az Ericsson új budapesti székházának megnyitóját követően.

Már 2015-ben készen volt a vas

Ennek egyik nyilvánvaló oka, hogy Kína - ahol a helyi gyártók részben (gazdaság)politikai indíttatásból tradicionálisan dominánsak - ma már egyértelműen a világ legnagyobb felvevőpiaca az 5G-képes maghálózati és rádiós berendezéseket illetően. Ez egyébként az előrejelzések szerint nem is igen fog változni, a mintegy 800 operátort tömörítő GSMA prognózisa alapján 2025-re mintegy 1,2 milliárd embert érhetnek el az 5G-s hálózatok, a felhasználói bázis harmadát pedig Kína adja majd.

"Az 5G már nem a jövő, hanem jelen, elsősorban mobil szélessávú hálózatok kapacitáséhségének köszönhetően. Az operátoroknak muszáj az 5G-s kereskedelmi hálózatokat mielőbb élesbe állítaniuk, hogy el tudják szállítani a hatalmas adatmennyiséget. A mi rendszereink 2015 vége óta fel lettek készítve az 5G-s működésre, lényegében elég lesz egy szoftverfrissítést küldeni rájuk, ami fontos szempont a mobilszolgáltatóknak, akik így viszonylag fájdalommentesen tudnak 5G-re migrálni" - mondta el Ekholm a beszélgetésen. 

ekholm

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A cégvezető hozzátette, az 5G-alapú hálózatok terjedésének a Fixed Wireless Access (FWA) technológia is megágyazhat majd. Ezzel a technológiával a szolgáltatók részben vagy egészében kiválthatják a költségesen kiépíthető vezetékes szélessávú hálózatokat. Az Egyesült Államokban a tervek szerint idén év végén, legkésőbb jövő év elején indulhatnak az első FWA-hálózatok, melyek születésnél az Ericsson is ott bábáskodik majd. Az ázsiai régió inkább az 5G ipari felhasználására fókuszál, így Kínában, Koreában és Japánban elképesztő ütemben zajlanak az ilyen irányú fejlesztések - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Európai kihívások

"A legbizonytalanabb régió talán Európa lehet. Úgy vélem, ez elsősorban a több kihívást rejtő befektetési környezetnek köszönhető. Ide tartoznak a spektrumfelhasználással kapcsolatos bizonytalanságok, vagy a szektor kiszámíthatatlanabb szabályozása" - értékelte az európai helyzetet Ekholm. "Persze ettől még Európában is megjelennek rövidesen az első kereskedelmi 5G-hálózatok, a kérdés inkább az, hogy milyen penetrációval számolhatunk" - hívta fel a figyelmet a vezető.

Az Ericssonnál most úgy látják, hogy a mobiltávközlési szektor az előzetes prognózisokhoz képest körülbelül egy évvel előrébb jár az 5G-s implementáció terén, a kereskedelmi hálózatok indulásával pedig a svéd gyártó már idén számol némi marginális árbevétellel, mely az ezen hálózatok számára szállított eszközök értékesítéséből származik. Érdekesség, hogy az Ericsson tavaly októberben kiadott saját üzleti prognózisában 2020-ig gyakorlatilag nem szerepelt ez az árbevétel-faktor, vagyis a cég még nemrégiben is meglehetősen konzervatív megközelítéssel állt hozzá a generációváltáshoz.

Ekholm a HWSW kérdésére kifejtette, bár a hálózatieszköz-gyártók a már említett egyszerű eszközfrissítésnek köszönhetően jelentősen támaszkodhatnak meglévő ügyfélbázisukra, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a piac évtizedekre teljesen megmerevedne (ez esetben egyébként a Huawei több mint a piac felét letarolhantá 4G-s beszállítói szerződései alapján). Az 5G-s hálózati megoldások rugalmasságából fakadóan ma már nincsenek jelen azok a limitációk, melyek az operátort lényegében egy beszállítóhoz kötik, bár tény, hogy új tenderek kiírása és az eszközcserék helyett lényegesen egyszerűbb elvégezni egy központi szoftverfrissítést a néhány éves berendezéseken.

Itthon Zalaegerszegen indulhat

E logika alapján hazánkban minden bizonnyal a Magyar Telekomnál jelenhet meg először olyan 5G-alapú hálózat, melynek az alapját Ericsson berendezések nyújtják majd, méghozzá elsőként alighanem Zalaegerszegen, ahol az 5G-s teszthálózat kiépítése jelenleg is zajlik. A Telekom és az Ericsson egyébként éppen tegnap írt alá újabb 3 évről szóló beszállítói szerződést, így a svéd gyártó 2021-ig még biztosan szállít hálózati berendezéseket a szolgáltatónak. 

Kérdéses, hogy mi lesz a ZTE eszközöket használó Telenor Magyarországgal, mely ráadásul éppen az 5G-éra hajnalán vált tulajdonost, így a szükséges beruházások a tranzakció lezárásáig szinte biztosan nem valósulhatnak meg. A ZTE körül kialakult helyzetet Ekholm diplomatikusan kommentálta, mondván az Ericsson a fejleményektől függetlenül igyekszik mindig a legjobbat nyújtani ügyfeleinek, és erre építve bővíteni megrendelői bázisát.

Érdekesség, hogy a Huawei berendezésekre építő Vodafone-ba várhatóan jövő nyáron beolvadó UPC Magyarország révén a brit tulajdonú operátor hazai leányánál is lesz némi Ericsson-érdekeltség. A két cég 2015-ben kötött öt évre szóló együttműködési megállapodást menedzselt szolgáltatások nyújtásáról, így a megállapodás értelmében az Ericsson látja el a helyszíni és telephelyi karbantartó tevékenységeket a UPC (később a Vodafone) vezetékes hálózatán.

Az Ericsson a Telekom mellett egyébként egy még egyáltalán nem működő hazai mobilszolgáltató számára is szállít berendezéseket. A svéd cég a román kézben lévő DIGI épülő mobilhálózatának első számú beszállítója, akárcsak a DIGI anyaországában, Romániában. Bukarestben éppen május elején tartott közös 5G demót az Ericsson és a DIGI. Az akkor bemutatott prototípus platform 10 Gbps sávszélességet kínált és a jelenlegi 4G-s hálózatokhoz képest tizedére csökkent válaszidőt.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról