Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 28. 13:11

Idén is az alacsony fogyasztással csábítana Edge-re Microsoft

A cég tesztje alapján a böngésző a Firefoxnál és a Chrome-nál is jobban bánik a notebookok akkumulátorával, noha érdekes módon a számok szerényebbek, mint az őszi Windows frissítés után.

Idén sem felejtett el az Edge alacsony fogyasztásával eldicsekedni a Microsoft, a cég YouTube-on közzétett tesztvideójából kiderül, a böngésző a rivális Firefoxnál és Chrome-nál is barátságosabban bánik a notebookok akkumulátorával. A teszt apropója a nemrég kiadott, 1803-as verziószámmal jelölt Áprilisi frissítés, amelyhez időközben az első javítócsomag is megérkezett.

A rövid videóban a Microsoft böngészős online videóstreaminggel teszteli a böngészőket, három azonos Surface Book notebookon. A cég a félperces gyorsított felvételbe mintegy 14 órányi videólejátszást sűrített be: elsőként a Firefox esik ki a versenyből, 7 óra 15 percnél, ezt a Chrome jócskán felülmúlja közel 12 óra 33 perccel, az aranyérmet azonban az Edge viheti haza, amely 14 óra 20 percen keresztül játszotta le a streamelt tartalmakat. Ahogy a cég is siet kiemelni, ez 98 százalékkal jobb teljesítményt jelent a Firefox böngészőnél, a Chrome-nál pedig 14 százalékkal bírta tovább a gép akkuja Edge-et futtatva.

 

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Böngészőjének energiahatékonyságáról a vállalat nem most beszél először, már tavaly év végén is felvonultatott hasonló számokat az Edge javára, akkor még az őszi Creators Update alatt. Érdekes módon akkor mindegyik szoftver számottevően jobban teljesített, noha a sorrend nem változott. A december 31-én közzétett, a fentihez hasonló videóban a Firefox 9 óra 52 perccel lett harmadik, a Google Chrome pedig 13 óra 31 percért kapta meg az ezüstérmet - a győztes Edge itt több mint 16 órát és 8 percet zakatolt, jócskán megelőzve a legutóbbi teszt eredményét. A szilveszteri tesztben az Edge egyébként 68 százalékot vert a Firefoxra és 19-et a Chrome-ra.

A legutóbb közzétett eredmények alapján tehát egyértelműen az Edge a leginkább akkukímélő megoldás a két riválishoz képest, (noha a Chrome egyre inkább felzárkózik) azonban a legújabb Windows verzió energiahatékonysága kapcsán már felvet egy-két kérdést a kísérlet - noha miután részletesebb adatokkal a két kísérletben használt teszthardverek kapcsán a Microsoft nem szolgált, nem vehető biztosra, hogy a rendszer változásai állnak a háttérben.

Mindenesetre nem véletlen, hogy a cég amikor csak tudja igyekszik kidomborítani az Edge erősségeit, főleg akkus üzemidő terén, hiszen a legtöbben a friss Windows telepítés után legfeljebb a Firefox vagy a Chrome letöltéséhez indítják el a cég böngészőjét. A Net Market Share információi alapján az asztali platformokon messze a Chrome uralja a piacot, 2018 áprilisában közel 62 százalékos részesedést tudhatott magáénak a szoftver, a második helyen pedig továbbra is a Microsoft korábbi böngészője, az Internet Explorer áll, 12,3 százalékkal. A bronzérem a Firefoxot illeti, a maga 11,7 százalékával, az Edge pedig csak a negyedik helyen kullog, alig több mint 4,1 százalékos részesedéssel.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 13:16

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.