Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 22. 12:00

Célegyenesben az 5G szabvány

Elrajtolt a 3GPP utolsó nagy találkozója a hálózati szabvány véglegesítésére, júniusban fogadhatják el a kész specifikációkat.

Megkezdte az 5G mobilhálózati szabvány véglegesítésének utolsó simításait a 3GPP, ezzel a szervezet sikeresen, a tervezett júniusi határidőre elkészülhet a technológia főbb specifikációival. A véglegesítéshez a 3GPP méretes találkozót hozott össze, amelyen több mint 1500 szakértő ül össze, a Samsung, Qualcomm és hasonló gyártók mellett a szolgáltatókat is beleértve, mint a Verizon vagy az AT&T. A dél-koreai Puszanban rendezett, egész héten, május 21-től 25-ig tartó tartó találkozó házigazdája a Samsung, a vállalat szerint az eseményen a munkacsoportok egyebek mellett arról is döntést hoznak majd, hogy milyen rádiós teljesítményre van szükség a 3,5 és 28 gigahertzes frekvenciasávokat kiszolgáló 5G bázisállomásoknál. Az öt nagy munkacsoport továbbá várhatóan a nagy sebességű, ultraalacsony késleltetésű adatátvitelt lehetővé tevő pontos technológiákat is jóváhagyja majd, illetve az 5G terminálok megfelelőségi vizsgálatának pontos módszereit is leírja.

3gpp5g

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A találkozó pénteki lezárása komoly mérföldkő lesz a szabvány önálló (standalone - SA) ágának létrejöttében, amelyet tavaly decemberben, az 5G NR (New Radio) összevont (non-standalone, vagy NSA) specifikáció jóváhagyása előzött meg. Ez utóbbi, ahogy azt neve is sejteti, az alapoktól épített 5G hálózatok helyett a 4G LTE infrastruktúra felturbózására vonatkozik, amelyek egy plusz réteggel kiegészülve vehetik ki a részüket a majdani 5G-szórásból. Ennek előnyeit már a barcelonai Mobile World Congressen is többször felvázolták a szolgáltatók és gyártók, akik szerint a váltáshoz ennek köszönhetően nem kell majd mindenhol új hardverbe fektetni, a jelenlegi infrastruktúra is képes lesz kiszolgálni az 5G igényeinek jelentős részét. Mindeközben az áthidaló technológiák is a csőben vannak, a Huawei például múlt héten jelentette be a kritikus kommunikációt támogató multimédiás eLTE MCCS rendszerét, amelyet a hivatalos szerveknek, rendőrségnek, mentőszolgálatoknak kínál, megnyitva az utat a hatékonyabb videós megfigyelés és grafikus információs rendszerek előtt.

Az összevont 5G NR megoldás tesztelése egyébként már gőzerővel zajlik, ahhoz a tavaly decemberi bejelentést követően mintegy 11 vállalat csatlakozott, köztük a T-Mobile US, AT&T, NTT Docomo, Orange és a Sprint, akik a szabvány különböző gyártóktól származó hardverek közötti kompatibilitást is vizsgálják. Az Egyesült Államokban és Dél-Koreában a szabályozók azt tervezik, már idén kiírják az aukciókat az 5G spektrumra, a hálózat így a régiók egyes részein még év vége előtt, illetve 2019-ben elrajtolhat. Ahogy azt az idei MWC-n megtudtuk, a Deutsche Telekom várhatóan 2020-ban indítja majd el lakossági felhasználásra szánt 5G hálózatait.

a címlapról