Szerző: Habók Lilla

2018. május 18. 09:30

Már a készenléti szervek is használhatnának 4.5G-t

A Huawei bejelentette a kritikus kommunikációt támogató multimédiás eLTE MCCS rendszerét. Ezentúl a rendőrök vagy a mentősök is képesek lennének egymás közt például a videós adatküldésre, az eddig jellemző szöveges és hangüzenetek mellett.

Bemutatta a Huawei a készenléti és rendvédelmi szervek számára sokkal gyorsabb mobilos adatátvitelt biztosító eLTE multimédiás kritikus kommunikációs rendszerét (röviden: eLTE MCCS) a Critical Communication World konferencián. Eddig a hivatalos szervek, többek közt rendőrök és mentősök által használt keskenysávú hálózatok elsősorban a hangalapú kommunikációt tették lehetővé, azaz hogy a hivatalos szervek szóban beszéljék meg a fontos információkat a védett csatornán. Az eLTE MCCS megoldás viszont a Huawei ígérete szerint egy konvergens mobilszolgáltatási platformon képes összekapcsolni a hálózatokat, a videós megfigyelést és a grafikus információs rendszereket (GIS).

Mivel a legtöbb országban már kialakult a jelenlegi kritikus információs infrastruktúra, ezért a vállalat biztosítja, hogy a saját platformja képes együttműködni a már kiépített keskenysávú trönkölt rendszerekkel, mint például a P25, a TETRA vagy a DMR. Ez egy nagyon fontos szempont Európában is, ahol a legtöbb ország éppen a Terrestrial Trunked Radio (TETRA) rendszerét használja - köztük Magyarországgal. A TETRA megoldására is igaz, hogy elsősorban a hangalapú kommunikációt támogatja, és mellette ugyan az üzenetküldést és a mobil adatszolgáltatás is megjelenik, de csak legfeljebb 7.2 kbit/másodperc sebességre képes, így a rendszer például a videós adatátvitelt is csak nagyon lassan tudja megvalósítani, azaz sokkal több idő alatt mint a rendőrök vagy a mentősök saját mobiljai.

huawei_mccsBővebben az eLTE Multimedia Critical Communications Systemsről (MCCS)

Úgyhogy sok más ország kísérleteik különböző hibrid megoldásokkal, ahol a kép- és adatküldés valamilyen privát LTE hálózaton történik. A Huawei szerepe az LTE kereskedelmi hálózatok kiépítésében ismertebb, de 2013 óta a vállalat a trönkölt rendszerekkel is foglalkozik, és jelenleg 233 rendvédelmi szervvel szerződött az eLTE kapcsán. A mostani bejelentéssel pedig az első olyan céggé vált, amely teljes 4.5G-s multimédiás (3GPP szabványnak megfelelő) rendszert kínál a hivatalos szerveknek, akár fokozatos áttérési lehetőséggel. A párhuzamos használat biztosítása azért is fontos, mert az eszközök rendkívül drágák, úgyhogy egyszerre a teljes leváltás szinte képtelenség lenne.

Ezenkívül a Huawei azt is ígéri az új eLTE MCCS megoldással, hogy rugalmasabban kezeli milyen adatok mehetnek át rajta, köztük akár a rendőri sisakkamerák videói, az IoT szenzorok adatai vagy a drónfelvételek. A Critical Communication World rendezvényen egyébként nem csak rendőrök és mentősök felszereléseit lehetett látni, mivel a biztonságos kommunikációs hálózatokat például a vasutak, a kikötők, a repterek vagy az energiaszektor is használja. A Huawei a bejelentésen három tipikus közbiztonsági használatot vázolt fel, mely szerint különböző felszerelései lehetnek rendőrautóknak és motoroknak, illetve maguknak a rendőröknek. Például a rendőrautók felszereléséhez tartozik a járműkamera, a hálózati videórögzítő rendszer, a távoli hangszóró mikrofon és a járműbe szerelt trönkölt terminál - az eLTE rendszer pedig mindezek adatait képes kezelni.

huawei_ep820

Így néz ki a korábbi generáció, a Huawei EP820-as trönkölt "mobil"

Az információk megjelenítése pedig egy újabb nézőpont, amire sokféle megoldás létezik. Mivel a Huawei multimédiás rendszere megkönnyíti a videós adatátvitelt, ezért fontos szerepet kaphatnak a járművekbe építhető videólejátszó eszközök. A mobilokhoz hasonló, csak éppen teljesen ütés-, víz-, por-, hő- és robbanásálló EP821 vagy az irodai dolgozóknak szánt EP720 kézibeszélőkön a beállítástól függ, hogy mit lehet használni, de megjelenhetnek rajta speciális alkalmazások, úgy mint a videós megfigyelő rendszer, a személyi igazolvány autentikálása vagy az arcfelismerés.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Tehát a Huawei multimédiás rendszerével megoldható például, hogy egy drónfelvétel pillanatok alatt megjelenjen egy mentőautó beépített videólejátszóján, majd baleset esetén a mentős a kézibeszélőjén keresztül értesítse az orvosokat. Továbbá előfordulhat, hogy egy rendőr a testkamerájával egy gyanús eseményt a központba továbbít, esetleg egy alkalmazással lefuttat egy arcfelismerést. Így az eLTE MCCS megoldással szinte már félelmetesen kiterjedhetnek a megfigyelési lehetőségek, amellyel kapcsolatban a vállalat hangsúlyozza, hogy a közbiztonságot és a rendvédelmet szolgálná.

Magyarország még kitart a TETRA mellett

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Magyarországon a készenléti-rendvédelmi szervek mikortól használhatják például a folyamatos videós kommunikációt a kritikus információk átadásakor. Hazánkban már 2006 óta a TETRA technológiával megvalósult Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) üzemel, amely biztosítja a készenléti szervek számára a csoportkommunikációs szolgáltatásokat.

A 2012 óta a Magyar Állam tulajdonában lévő Pro-M által üzemeltetett TETRA-t használja többek közt az Országos Rendőr Főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Tűzoltóság szervezetei, az Országos Mentőszolgálat és a Honvédség is. Bár a rendszer a hálózat kiépítésekor kifejezetten modernnek volt mondható, de a legutóbbi fejlesztéséről 2015-ben lehetett többet hallani, mikor egy hárommilliárd forintos összköltségű uniós projekt keretében javult, és így 293 bázisállomásra bővült az EDR hálózat lefedettsége.

Nem lehet biztosat tudni arról, hogy a magyar készenléti-rendvédelmi szervek kitartanak-e a TETRA mellett, de ha mégsem, akkor is lennének a Huawei mellett más választási lehetőségei is. Kritikus információs infrastruktúrát fejleszt többek közt a Nokia, a Motorola és az Airbus Defence & Space egyaránt. Igaz, hogy ezek még nem jelentették be a biztonságos 4.5G kommunikációt. Az állam minden bizonnyal több szempontot is figyelembe fog venni egy esetleges újabb fejlesztéskor, ami egy korábbi információ szerint 2025-ben válhat esedékessé, és a TETRA működése mellett a szintén közvetetten állami tulajdonú MVM Nettel közösen képzelték el a fejlesztők, de a konkrét tervekről egyelőre még nincs információ.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.