Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 14. 13:45

Jövőre kapható lesz a Boston Dynamics négylábú robotja

A SpotMinit a vállalat hardver- és szoftverplatformként képzeli el, bárki fejleszthet rá megoldásokat. A robot a várakozások szerint először irodákban teljesíthet szolgálatot.

Kereskedelmi forgalomba kerül a Boston Dynamics legkisebb robot négylábúja, az eddig csak  a látványos, már-már ijesztő bemutatóvideókból ismert SpotMini a gyártó hivatalos bejelentése szerint 2019-ben már kapható lesz. A tervek szerint a fogókarral is felszerelt robot első körben irodákban talál majd otthonra, később pedig a háztartásokba is eljut majd. A Boston Dynamics még idén elkészít 100 darabot az eladásra szánt SpotMiniből, jövőre pedig igyekszik tempósan felskálázni a gyártást. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a négylábú, a cég csak annyit árult el, annak legfrissebb prototípusát a megelőző verzió árának tizedéből sikerült összerakni.

A cég különböző videóin már számos négylábú robotot felvillantott, ahogy arra a SpotMini elnevezés is utal, a hamarosan elérhető robot ezek legkisebb és legkönnyebb variánsa. A gép 84 centiméter magas és 30 kilogrammot nyom, továbbá maximum 14 kilogramm szállítására képes. Az összesen 17 ízülettel rendelkező, elektromotorokkal hajtott jószág egy feltöltéssel nagyjából másfél órát üzemel, attól függően, gazdája milyen feladatokat oszt ki neki. A cég szerint ez a modell az eddigi legcsendesebb robot a portfóliójában, noha pontos zajszintet nem közöl, a SpotMini mozgását az elektromotorok ismert zümmögése kíséri, a videók alapján valóban jóval halkabban, mint a modell nagy testvére, az ugyancsak elektromos Spot esetében - és nagyságrendekkel csendesebben, mint amit a kifejezetten nehéz terepre szánt, közel 110 kilós, benzinmotoros BigDog produkál.

03:16
 

Spot Autonomous Navigation

Még több videó
 

A SpotMini egy sor 3D szenzor segítségével tájékozódik, annak elején, hátulján és oldalain is találunk mélységérzékelőt és sztereókamerákat, de a végtagjaiba is jutott az erőszenzorokból és giroszkópokból. A gépben egy IMU (Internal Measurement Unit) is található, amely az eszközre jutó erőhatásokat, illetve a környező mágneses teret is méri. Érdekes módon az önvezető autókból és robotokból egyaránt jól ismert LIDAR nem került fel a palettára, úgy látszik a gyártó a 3D kamerákat elegendőnek ítélte hozzá, hogy a SpotMini az irodákban, netán otthonokban megfelelően tájékozódjon.

Az érzékelőkkel a robot önálló tájékozódásra képes, erről a cég nemrég egy videót is közzétett. A felvételen jól látszik, négylábú hogyan készít 3D térképet környezetéről, amely alapján képes elkerülni a felbukkanó akadályokat, illetve igény szerint lépcsősorokat is megmászni. A leírásban a vállalat azért kitér rá, hogy a demonstráció során a robot egy előre meghatározott úton halad a cég főhadiszállásán, amelyen előzőleg a kutatók már többször végigvezették, így előre volt alkalma feltérképezni a terepet. A 3D térkép birtokában ugyanakkor már egyedül jut el a kijelölt pontra.

01:04
 

Testing Robustness

Még több videó
 

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A robot másik látványos képessége a hátára rögzíthető fogókar, amely maga is több érzékelőt tartalmaz, továbbá öt szabadságfokú manipulációra képes, így szinte tetszőleges irányban tudja azokat mozgatni - ez a tervek szerint külön lesz megvásárolható. A négylábú 30 kilójából a fogókar egyébként 5 kilogrammot tesz ki, azzal, mint a cég korábbi demonstrációiból kiderült, a robot a különböző tárgyak pakolászása mellett olyan műveletekre is képes, mint az ajtókilincsek használata. Az autonómia azért még itt sem teljes, mikor a Boston Dynamics idén február végén bemutatta az ajtónyitós képességeket, leírásában a cég kitér rá, hogy a robotot az operátor irányítja a kilincshez, innentől fogva ugyanakkor a SpotMini teljesen önállóan cselekszik. Minderre a gép ráadásul nem csak steril laboratóriumi környezetben képes, a kitartó lökdösésnek, ráncigálásnak is ellenáll - a motorok erejéhez mérten - hogy végrehajtsa a feladatot.

Hogy már most aránylag kiforrott hardverről van szó nem kérdés, a SpotMini sok iteráción keresztül ment, a szoftveroldalon viszont maradtak még kérdőjelek, a demók során továbbra is sok esetben hagyatkozott a robot manuális vezérlésre. A TechCrunch TC Sessions: Robotics rendezvényén ugyanakkor a Boston Dynamics vezérigazgatója Marc Raibert érdekes koncepciót vázolt fel, arról beszélt, a SpotMinit nem csak egyszerű termékként, de hardver- és szoftverplatformként értékesítik majd. Ennek megfelelően a vállalat API-t is kiad a robothoz, annak hátán pedig egy sor rögzítőpont is található, amelyre a fejlesztők saját célhardvereket kapcsolhatnak majd. Raibert szerint a cég már több, a robothoz tartozó alkalmazáson is dolgozik, amelyek kvázi referenciaszoftverekként lesznek használhatók, hogy aztán azok alapján harmadik felek is elkészíthessék a robothoz tartozó saját appjaikat. Példaként egy megfigyelő "házőrző" csomagot említ, amely a robot hátára és karjára szerelt, infravörös kamerákkal figyeli a kijelölt területeket.

Az 1992-ben alapított Boston Dynamics eredetileg az MIT-ből vált ki és többek között az amerikai hadsereg számára is fejlesztett robotikai megoldásokat. 2013-ban a Google kebelezte be a céget, szűk három év után azonban túl is adott rajta, a vállalatot ekkor a Softbank vette meg, egybecsomagolva az ugyancsak robotikával foglalkozó Schafttal. Mintegy 26 év után a SpotMini lehet a vállalat első, széles körben, kereskedelmi forgalomban elérhető terméke, az úttörő szerepnek persze hátránya is van, egyelőre nem tudni, hogy fogadja majd a piac a robotot. Az biztos, hogy sok múlik majd az árcédulán, az erősen lefaragott prototípusköltségek azonban biztató képet festenek - legalábbis a vállalati felhasználás terén. Ugyancsak érdekes a nyílt platform koncepciója, amelyen keresztül nem csak a Boston Dynamics saját szolgáltatásai, de a harmadik féltől származó megoldások is sikerre vihetik a négylábút.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.