Szerző: Hlács Ferenc

2018. május 11. 13:04

Bemutatkozott az összeköltöztetett Alexa és Cortana

Noha az együttműködésen még ott a béta címke, a projekt él és virul - a Microsoft küzd, hogy megtalálja asszisztensének helyét az Alexa és Google Assistant által uralt piacon.

Irányt vált a Cortana, a Micorosft virtuális segédje: a redmondi cég finoman újrapozicionálná a rivális Google Assistant és Alexa mögött jó néhány körrel lemaradt termékét, célja, hogy arra a felhasználók ne mint alkalmazásra tekintsenek, sokkal inkább mint beépített képességre, amely az egyes feladatok végrehajtásában proaktívan segíti őket - derül ki Javier Soltero, a cég Cortanáért felelős igazgatója ZDNettel folytatott beszélgetéséből.

Azt, hogy ez pontosan milyen különbségeket jelent majd az eddigi modellhez képest egyelőre sűrű homály fedi, a vállalat Build konferenciáján mindenesetre több terméket is felsorakoztatott, amelyen a Cortana beépítve figyeli, hol segítheti a felhasználókat, ami pedig talán még fontosabb, a régóta ígérgetett Alexa integráció első példája is bemutatkozott. Utóbbi partnerséget a cég tavaly nyáron jelentette be, akkor még arról volt szó, 2017 év vége előtt bemutatkoznak az első, mindkét segéddel felszerelt eszközök, szűk fél éves csúszás után azonban most végre vethettünk egy pillantást az együtt dolgozó asszisztensekre.

A konferencián a vállalat okoshangszórókon és PC-n is demózta a vállt vállnak vetve dolgozó asszisztenseket, előbbieken az Alexa egy bevásárlólistát hozott létre, majd kérésre megnyitotta a Cortanát, amely aztán naptár kezelését és a hangparancsra történő email-küldést demonstrálta. A windowsos PC-n a Cortana nyitott térképadatok lekérdezésével, majd a gép ugyancsak hangutasításra Alexára váltott, amely aztán kérésre Ubert rendelt. A demóban az integráció olajozottan működött, a két segéd az "Open Alexa" vagy "Open Cortana" parancsra gyorsan átadta a pódiumot a másiknak. Hogy a megoldás pontosan mikor élesedik a végfelhasználók számára egyelőre nem tudni, az integrációt a Microsoft zárt béta keretein belül teszteli. A redmondi cég mindenesetre készített egy weboldalt, ahol az érdeklődők feliratkozhatnak a projekttel kapcsolatos frissítéseket, információkat tartalmazó levelezőlistára.

cortanaill2

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Bár az integráció a bemutatón jól működött, gyorsan nyilvánvalóvá vált a koncepció fő problémája is, méghozzá hogy a felhasználóknak észben kell tartaniuk, hogy melyik feladatra melyik virtuális segédet kell felkérni. Az még nem világos, hogy ha például egy a Cortana feladatkörébe tartozó parancsot adunk az Alexának, az automatikusan figyelmeztet-e, hogy ehhez a Microsoft segédjét kell előhívni - vagy ami még hatékonyabb lenne, automatikusan átvált-e Cortanára. Ha előbbiről van szó, a váltogatás jelentette plusz lépés hosszú távon kifejezetten bosszantóvá válhat, utóbbi esetében pedig felmerül a kérdés, miért kell továbbra is két különálló segédet fenntartani, ha lényegében minden funkció elérhető csupán az egyikből elindulva.

Ahogy Soltero fogalmaz a következőkben a Microsoft a Cortanát "assistant-ből assistance-szé" csiszolná, azaz segéd helyett inkább asszisztensi szollátatássá válna. Hogy ez pontosan milyen különbséget jelent arra a Cortana-vezér nem tért ki részletesen, ugyanakkor nem lenne meglepő, hogy ha épp a fenti probléma kiküszöbölésére a megoldás inkább egyfajta plusz szolgáltatásréteggé válna, amellyel az Alexa (vagy akár egyéb asszisztensek) bővíthetnék fegyvertárukat.

Ezzel együtt Soltero szerint arra semmiképp nem érdemes számítani, hogy a Cortana eltűnne - még annak fényében sem, hogy az Alexa és a Google Assistant szinte teljesen dominálja a piacot. A fókuszváltás pontos mikéntjére ugyanakkor valószínűleg csak az Amazon megoldásával való integráció élesedését követően derül majd fény. Az igazgató mindenesetre azt is igyekezett kiemelni, hogy a Cortana képességpalettájában komoly hangsúlyt kapnak majd a munkahelyi funkciók, ami érthető, hiszen a területen a Microsoftnak komoly tapasztalata van - itt sem lesz azonban kihívó nélkül a cég, az Amazon már tavaly egyértelművé tette, hogy a nappalik, háztartások és autók után már az irodákat is célkeresztjébe vette.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról