Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 10. 14:00

Felhőmigrációs startupot zsákolt a Google

A Velostrata megoldásával on-premise rendszerek költöztethetőek a felhőbe.

Felvásárolja az izraeli Velostrata startupot a Google - adta hírül közleményében a keresőóriás. Az akvizíció költségét nem hozta nyilvánosságra a vásárló, azonban a startup korábbi befektetéseiből ítélve legfeljebb 100 millió dollár körüli, vagy valamivel az alatti lehet az összeg. A Velostratával a GCP-t, azaz publikus felhőjét igyekszik erősíteni a Google, a cégecske ugyanis migrációs megoldások fejlesztésével emelte ki magát a tömegből. A fejlesztésekkel viszonylag egyszerűen migrálhatóak on-premise adatközpontok a felhőbe, amely mankót nyújthat a GCP-be költöző vállalatok számára.

A nagyjából négy éve felbukkant Velostrata egy sajátos hibridfelhős fejlesztésével hívta fel magára figyelmet, amely képes kettéválasztani a storage-ot a compute-tól, ezzel pedig igény szerint az adatok helyben, on-premise maradhatnak, miközben a számításigényes feladatok fellőhetőek a publikus felhőbe. Ezzel az esetlegesen gyors elérést megkívánó adatok úgy maradhatnak helyben, hogy eközben nem kell lemondani a felhő nyújtotta rugalmas skálázhatóságról.

velostrata

A Velostrata megoldása emellett lehetőséget nyújt arra, hogy szükség szerint kvázi bármilyen munkafolyamatot egyszerűen, on-the-fly a felhőbe migráljon az ügyfél. A Google ez utóbbit emeli ki, a cég bejegyzése szerint a Velostrata szoftverével gyorsan és egyszerűen mozgathatóak át virtuális gépek, illetve azokban futó folyamatok (pl. adatbázisok, vállalati alkalmazások, DevOps, stb.) a publikus felhőbe. A Velostrata fejlesztésével a lehetőség eddig szinte bármilyen felhővel működött, a felvásárlás lezárását követően azonban borítékolhatóan GCP-exkluzív lesz a szolgáltatás.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

A 2014-ben indult Velostrata pályáját több kockázatitőke-befektető segítette. Első körben a Norwest Venture Partners és Greylock IL Partners segített 14 millió dollárral, amelyet követően az Intel Capital is feliratkozott a befektetők közé. Ezzel együtt összesen 31 millió dollárt kalapozott össze az izraeli startup.

a címlapról