Szerző: Gálffy Csaba

2018. május 10. 09:33

Leállítja tevékenységét a ZTE

A Telenor hálózatának szállítója egyelőre befejezi a kereskedelmi aktivitást. Komoly csapás lehet a hazai mobilszektorra is.

Nagyon komoly bajba került a ZTE, a kínai telekommunikációs gyártó tegnap délután bejelentette, hogy "fő működési tevékenységeit" beszünteti. A döntés hátterében az Egyesült Államok exportkorlátozása áll, a ZTE-t az iráni és észak-koreai kereskedelmi szankciók ismételt megszegése miatt teljes feketelistára tette az amerikai kormány, vagyis amerikai vállalatok a jövőben nem adhatnak el kritikus komponenseket.

Azonnali stop

Az ilyen komponensek közé tartoznak a Qualcomm vagy az Intel által gyártott alkalmazásprocesszorok és hálózati modemek, változatos hálózati eszközökbe szánt alapvető komponensek, amelyek ráadásul alternatív forrásból nagyon nehezen pótolhatóak - különösen rövid távon.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyan az első hírek elsősorban a mobiltelefon-gyártásra fókuszáltak, a ZTE messze legnagyobb és legfontosabb tevékenysége a mobilos hálózati eszközök gyártása, értékesítése és támogatása, a bevételnek mintegy 60 százalékát teszi ki ez a szegmens. Ebben pedig a ZTE abszolút globális szereplő, a Huawei, az Ericsson és a Nokia mögött 13 százalékos piaci részesedéssel a negyedik helyet foglalja el például a mobilos infrastruktúra piacán

Mi lesz itthon?

A cég a kínai hálózatok, a China Netcom, China Mobile, China Satcom, China Telecom és a China Unicom beszállítója, de más délkelet-ázsiai országokban, Afrikában is jelentős tendereket sikerült elnyernie.  A ZTE az elmúlt évtizedben a hazai piacon is erős jelenlétet épített ki, az okostelefonos piacon is jelen van Nubia és ZTE márkájú telefonjaival, sokkal erősebb azonban a cég a mobilos infrastruktúra oldalán. A második legnagyobb hazai mobilszolgáltató, a Telenor ugyanis 2010-ben gyakorlatilag faltól falig ZTE technológiára állt át, nem csak az LTE-s megoldások, hanem a GSM és 3G-s egységek esetében is a (korábbinál sokkal modernebb) kínai eszközöket vezette be. Az együttműködés azóta is folytatódik, a Telenor az LTE Advanced bevezetésében is a ZTE-vel dolgozik.

Az egyelőre nem világos, hogy a ZTE bejelentése hogyan érinti a magyarországi hálózatot - lesz-e például elegendő alkatrész-utánpótlás az esetleg meghibásodó egységek cseréjére. Ugyanígy kérdéses, hogy a Telenor törökbálinti telephelyén dolgozó ZTE-alkalmazottakat hogyan érinti a döntés. "Tájékozódtunk az Amerikai Egyesült Államok kormányának export korlátozásáról a ZTE vonatkozásában, illetve a ZTE tegnapi bejelentéséről. A ZTE jelenleg három leányvállalatunk beszállítói partnere: a malajziai Digi, a Telenor Pakisztán és a Telenor Magyarország. Jelenleg vizsgáljuk az export tilalom és a ZTE bejelentésének hatását a Telenorra vonatkozóan" - nyilatkozták lapunknak a szolgáltatónál.

A probléma nem csak a Telenor-előfizetőket érintheti: a norvég cég ugyanis együttműködik a Magyar Telekommal és rádiós hálózatának egy részét megosztja a magentás céggel, így a Telekom-előfizetők jelentős része is ZTE gyártmányú hálózati egységeket használhat napi szinten. Azt egyelőre nem tudtunk biztos forrásból megerősíteni, hogy a Telenor LTE800-as egységei is a ZTE-től származnak, a hálózati szolgáltatók azonban általában homogenitásra szoktak törekedni (már csak a kompatibilitás miatt is), így jó eséllyel a kezdeti, 2010-ben bejelentett hálózatmodernizációs projekt óta is a ZTE-től vásárol hálózati elemeket.

A ZTE egyébként nem csak a rádiós hálózati eszközökben fontos szereplő, a cég a vezetékes internet esetében is számottevő beszállító. Erről a területről viszont inkább a kliensoldali eszközök (például kábelmodemek) kapcsán van tudomásunk, korábban a Magyar Telekom, a Digi és az Invitel is használt ZTE-gyártmányú végponti eszközöket. Ezek viszonylag kevés problémát okozhatnak, a hálózatok erősen szabványkövetőek, így az eszközök cseréje (más gyártóra) nem akkora probléma. Érdekesebb kérdés, hogy gerinchálózati oldalon a nagy szolgáltatók milyen beszállítókkal dolgoznak, az (általában) nem-szabványos menedzsmentszoftverek miatt a gyártóváltás nem triviális.

a címlapról