Szerző: Asztalos Olivér

2018. április 24. 11:19

Takarékos Ryzen APU-kkal jelentkezett az AMD

Az újabb asztali modellek a mini PC rajongók kedvencei lehetnek, az alacsony fogyasztás mellég ugyanis kellemes CPU, illetve grafikus teljesítmény társul.

Két újabb asztali Ryzen APU-t, vagyis integrált grafikus egységgel szerelt processzort leplezett le az AMD. Az új modellekkel az alacsonyabb, 35 wattos fogyasztási keretet (TDP) célozza a tervezőcég, így a központi egységek elsősorban inkább kis méretű (valamint fogyasztású) és/vagy szerényebb teljesítményt célzó konfigurációkba kerülhetnek be. Jó hír, hogy a termékvonal pár hónapja leleplezett első két modelljéhez képest nem nagy a különbség, a lényegesen alacsonyabb fogyasztásért cserébe viszonylag kevés kompromisszumot kell bevállalni.

Az új processzorokhoz relatíve könnyű beazonosítani, típusjelzésük ugyanis "E" betűre végződik, amely az AMD hagyományai szerint az efficient, vagyis hatékony(abb), energiatakarékos modellekre utal. Ez a konkurens Intelhez hasonlóan (ott "T" betűvel jelölik az ilyen egységeket) 35 wattos TDP-t jelent, amely kifejezetten alacsonynak számít a két szereplő komplett asztali felhozatalát tekintve. Jelen esetben mindezért, vagyis a sztenderd modellekhez viszonyított 46 százalékkal alacsonyabb fogyasztási keretért cserébe nagyjából 8-11 százaléknyi CPU alapórajelet, illetve szűk 3 százaléknyi turbófrekvenciát áldozott be az AMD.

35w_apu

forrás: AnandTech

Az integrált "Vega" grafikus egység háza táján nem végzett teljesítménycsökkenést eredményező módosításokat a tervezőcég, így típustól függően maradt a 704 vagy 512 végrehajtóegység, illetve a rendre 1250 vagy 1100 MHz-es maximális órajel. Mindez azonban még koránt nem jelenti azt, hogy a Ryzen 5 2400GE és Ryzen 3 2200GE hozza az "E" jelölés nélküli, 65 wattos modellek grafikus teljesítményét. A lényegesen szűkebb TDP keret miatt ugyanis könnyen előfordulhat olyan eset, amikor bőven a maximális órajel alatt marad az IGP frekvenciája. Ilyen lehet egy, a CPU-t és a grafikus egységet egyaránt maximálisan kihasználó folyamat, ilyenkor ugyanis a négy magnak és az 512 vagy 704 grafikus végrehajtónak kunkurálnia kell az igencsak szűkre szabott keret erőforrásaiért.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek ellenére a két új modell kifejezetten jó választás lehet bizonyos, az integrált GPU tudására és teljesítményére egyaránt építő, apró konfigurációkba (pl. HTPC). A 35 wattos TDP-nek hála ugyanis a processzorokra elég egy kisebb hűtés, ATX/SFX-es tápegység helyett pedig akár egy paneltáp is biztosíthatja a rendszer meglehetősen alacsony áramfelvételét. A két új Ryzen árazását egyelőre nem hozta nyilvánosságra az AMD, azonban egyelőre úgy fest, hogy a szóban forgó modelleket csak tálcás kiszerelésben, doboz és hűtő nélkül lehet majd megvásárolni, várhatóan a nagyobb fogyasztású rokonok árcéduláihoz közeli összegekért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról