Szerző: Hlács Ferenc

2018. április 5. 15:31

Fogyasztásának megfelelő mennyiségű zöld energiát vett tavaly a Google

A cég ezen a téren messze lehagyta a szektor többi szereplőjét, még ha nem is közvetlenül a megújuló energiaforrásokból látja el komplexumait.

Itt a tavasz, zöldül a Google, a keresőóriás bejelentette, 2017-ben már éves energiafogyasztásának megfelelő mennyiségű, megújuló energiaforrásból származó energiát vásárolt. Azt persze érdemes gyorsan tisztázni, hogy ez nem jelenti, hogy a vállalat energiaigényét kizárólag megújuló forrásból elégítené ki, ezzel együtt fontos lépés a zöldebb működés felé.

Ahogy a cég blogposztjában kiemeli, már jó ideje törekszik erre az értékre, ennek megfelelően minden évben új együttműködéseket köt a telephelyei környékén, megújuló energiaforrások kihasználására. Egy-egy szerződés aláírását követően ugyanakkor egy-két év is lehet, mire az adott napelem- vagy szélerőmű-farm kiépül és elkezdi a termelést. A fogyasztás tavalyi száz százalékos lefedése ilyen környezetbarát erőművekből komoly előrelépés, miután egy évvel korábban még csak 57 százalékot tudott a cég produkálni, azaz fogyasztása 57 százalékának megfelelő megújuló energiát tudott vásárolni globálisan.

googenergy

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Egyelőre nem kivitelezhető ugyanis, hogy a vállalat közvetlenül a megújuló forrásokból üzemeltesse a minden komplexumát, helyette a cég a hagyományos villamoshálózatra támaszkodik, amelybe a visszatáplálja a felvásárolt megújuló energiát, így kvázi kiegyenlítve fogyasztását. A Google szerint a cég az első hasonló méretű vállalat, amely ilyen arányban vásárol megújuló energiát. A vállalat 2010-ben kezdte el a zöld energia vásárlását, és 2016 végén jelentette be, hogy teljes globáils felhasználásának megfelelő mennyiséget tervez venni a következő év során. A közölt adatok alapján egyébként túlnyomórészt szélerőművekből származó energiáról van szó, de a cége helyenként napenergiát is vesz. Világszerte a Google összesen 26 erőművel működik együtt, amelyek összesen több mint évi 3 gigawattos teljesítményt produkálnak számára.

Persze a 100 százalékos érték elérését - sőt, a Google szerint meghaladását - követően sem dőlhet hátra a keresőóriás, hiszen ahogy világszerte terjeszkedik, új adatközpontokat és irodákat hoz létre, energiafogyasztása is évről évre jelentősen növekszik. A növekedéssel párhuzamosan tehát folyamatosan új megállapodásokat kell kötnie a megújulóenergia-felvásárlásra vonatkozóan is, hogy a tavalyinak megfelelően ki tudja egyenlíteni fogyasztását.

Az iparágban mindenesetre a Google-nek egyáltalán nincs oka szégyenkezni, hiszen az emlíett 3 gigawattos értékkel messze maga mögött hagyja a dobogó második helyén lévő Amazont és a bronzérmes Microsoftot is, a maguk 1 gigawattot valamivel meghaladó teljesítményével.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról