Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 23. 09:32

IBM POWER processzorok költöznek a Google adatközpontjába

Több nagyvállalatnak is megtetszett a Nagy Kék új processzorcsaládja, amelyek közül a Google már keresője alá is betette a vasat. Az IBM az érdeklődésen felbuzdulva egy nagyobb szeletet hasítana ki a linuxos szerverek piacából, elsősorban az x86, illetve az Intel kárára.

Kedvező fogadtatásban részesült az IBM POWER9 fejlesztése, amelyre több más releváns piaci szereplő mellett már a Google is biztosan épít. A keresőóriás már korábban pedzegette, hogy 20 százalékkal kedvezőbb költség/teljesítmény mutatóért cserébe szívesen alkalmazna alternatív platformokat az Intel Xeonjai mellett-helyett, a friss fejlemények alapján pedig úgy tűnik, hogy ez megvalósult. A Nagy Kék elégedettségét tetézheti, hogy Google mellet más cégek is aktív érdeklődést mutatnak legújabb fejlesztése iránt. POWER9-es szervereket többek között már az Atos, a Gigabyte, a Hitachi, az Inspur, az Inventec, a Rackspace, a Raptor, valamint a Wistron is tervez, a kiszolgálókra pedig a PayPal, a Tencent, az Uber, illetve az Alibaba épít szolgáltatásokat.

A napokban lezajlott OpenPOWER Summiton az immár öt esztendős OpenPOWER szövetség oszlopos tagjának számító Google került reflektorfénybe, amely több részletet is közölt POWER-es tapasztalatairól. A Google ezek megszerzéséhez hónapok óta futtatja a Rackspace-szel közösen kidolgozott Zaius platformot, amely a hivatalosan tavaly megjelent POWER9 processzorokra épül. A szerver alaplapja két POWER9 processzornak ad otthont, amelyekhez fejenként 16-16 darab DDR4-es memóriafoglalat tartozik. Ezeket 64 gigabájtos modulokkal megtöltve a rendszermemória kapacitása 2 terabájtra rúghat.

zaius

Maire Mahony a Google műszaki menedzsere, illetve az OpenPOWER szövetség egyik igazgatója elmondta, hogy a 2016-ban indított tesztet követően cége már élesben használja a Zaius platformot adatközpontjában, amely (részben) a Google Search mellett a Gmail, illetve a YouTube szolgáltatásokat is futtatja. Mahony csak a "Google Strong" jelzővel illette a vasat, amely tapasztaltai szerint rendkívül megbízható, illetve "robosztus". A 24 magos processzorok magjai nagyon versenyképesek, egyetlen egység ugyanis az SMT technológiának hála akár nyolc szálon is képes dolgozni. Az Intel Xeonokhoz képest lényegesen hatékonyabban működik a technológia, köszönhetően a kifejezetten szerverekhez tervezett mikroarchitektúrának.

power_threads

PLT1: Xeon, PLT2: POWER9

Mahony ugyancsak kiemeli, hogy a platform tetemes memória-sávszélességet kínál, a nyolc csatornának hála akár 230 GB/s-os is lehet a csúcsérték. A szakember elmondása alapján ezt könnyedén ki tudják aknázni, amelyre egy meglepő példát, a Google saját fejlesztésű gépi tanulásos gyorsítóját, a TPU-t hozta fel. Mahony szerint a dedikált gyorsító ellenére nem csökkent a gazdaprocesszor képességeinek fontossága, amellyel jelentősen javítható a rendszer számítási teljesítménye.

ibm_power_tpu

Sokszor szűk keresztmetszet a processzor még a TPU mellett is.

Az OpenPOWER szövetség

Az OpenPOWER Foundation még 2013 őszén alakult, az alapítói az IBM, a Google, az NVIDIA, a Mellanox és a Tyan voltak. A szervezet célja, hogy az IBM POWER-processzoros rendszerek szélesebb körben terjedjenek, ennek érdekében a szövetség tagjai számára az IBM megnyitja a POWER magokhoz, processzorokhoz és a teljes platformhoz kapcsolódó fejlesztési jogokat, valamint licencelhetővé teszi az architektúrához kapcsolódó szellemi tulajdonát. Az IBM természetesen maga is fejleszt és kínál POWER-alapú rendszereket, de lehetővé teszi az OpenPOWER tagjai számára, hogy saját gépeket építsenek a saját vagy ügyfeleik igényei szerint. Az IBM célja egyértelmű: a méretgazdaságosságra apellálva kicsit költséghatékonyabbá tenni a POWER-ökoszisztémát, és olyan területekre beengedi a partnereket, amelyek az IBM saját vadászmezőitől nagyon távol állnak.

Végül a műszaki menedzser a POWER9 gazdag és modern integrált buszvezérlőit is kiemelte. Az IBM fejlesztése az első, amely 60 sávval hivatalosan támogatja az előző generációhoz képest dupla sávszélességet ígérő PCI Express 4.0-t, ám talán még ennél is fontosabb a Nagy Kék saját koherens buszrendszere, a OpenCAPI (Coherent Accelerator Processor Interface). A PCIe-hez hasonló, azonban annál alacsonyabb késleltetéssel dolgozó buszra különféle koprocesszorok (FPGA, GPU) mellett NVMe SSD is ültethető, amely lehetőséget a Google ki is használná, ezzel ugyanis csökkenthető lenne a háttértár operatív tárhoz viszonyított, magas késleltetése.

Mahony arról nem beszélt, hogy jelenleg hány Zaiust szervert üzemeltet a Google, de szavai alapján ezek száma viszonylag alacsony lehet. A szakember elmondta, hogy folyamatosan növelik a POWER9-re épülő szerverek mennyiségét, azokkal ugyanis jelentősen növelhető az adatközpont hatékonysága. Mahony szerint a Google legfontosabb szolgáltatását jelentő kereső kifejezetten sokat profitál az IBM saját fejlesztésű processzorából. A motor ugyanis rendkívül jól skálázódik a végrehajtószálak számának változásával, amelyből egyetlen POWER9 processzor akár 96 darabot is kínálhat, miközben egy, csúcsot jelentő Xeon 8180 legfeljebb 56 szállal rendelkezhet.

Végül, de nem utolsó sorban a Zaius rendkívül energiahatékony is, hála az Open Rack kivitelnek. A platform ugyanis egy 13x22 hüvelykes alaplapon kap helyet, ami elfér egy szabvány 19 hüvelykes rackben. Talán ennél is fontosabb, hogy a szerver a sztenderd 12 helyett 48 voltos tápellátásáról üzemel, ami a Google
szerint nagyjából 30 százalékkal hatékonyabb
energiafelhasználást eredményez.

Nem csak a Google-nek tetszik

A saját hyperscale adatközpontokat üzemeltető Tencentnek is elnyerte tetszését a POWER9, amely szerint 30 százalékkal magasabb számítási teljesítményre képest, mint az Intel csúcs Xeonja, amelynek hála hatékonyabban, nem utolsó sorban pedig alacsonyabb helyigény mellett kiépíthető egy hasonló képességű adatközpont. A PayPal ugyancsak alkalmazza már az IBM fejlesztését, amit elsősorban nagy adathalmazok feldolgozásához, illetve mélytanuláshoz használ, ez utóbbit pedig csalásgyanús műveletek felismerésénél kamatoztatja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ugyancsak pozitív az Alibaba tapasztalata, amely felhős üzletágánál, az Ali Cloudnál alkalmazza a platformot. A cég véleménye szerint könnyen integrálható, illetve használható az IBM fejlesztése. Kevésbé ismert név LimeLight, amely digitális tartalomstreameléshez kínál rendszereket. Az BBC vagy a Marvel Comics által is használt termékeknél egyértelműen kijön a POWER9 előnye, amely a PCI Express 4.0-nak hála gyorsabb streamelést, így pedig kevesebb pufferelési szakaszt eredményez.

ibm_power_roadmap

A kedvező fogadtatáson felbuzdulva az IBM ambiciózus célt tűzött ki: A Nagy Kék négy éven belül 20 százalékos részesedést szeretne az 5000 dollárnál drágább linuxos szerverekből. A cég ehhez folyamatos fejlesztésekkel készül, idén, illetve jövőre is érkeznek frissített POWER9 kiadások, az évtizedforduló környékén pedig jön az új mikroarchitektúrával és gyártástechnológiával megspékelt POWER10.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról