Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

Jön a FreeSync támogatás Xbox One-ra

Hlács Ferenc, 2018. március 12. 15:21

A technológiát támogató tévé ugyanakkor egyelőre nincs hozzá a piacon, a kipróbáláshoz érdemes az íróasztalra költözni.

hirdetés

Az Xboxokba is utat talált az AMD FreeSync technológiája: a Microsoft Xbox Live programigazgatója, Larry Hryb és a Tungler Antal az AMD marketingvezetője közösen jelentette be funkciót a redmondi óriás Inside Xbox eseményén. Az újítások a vállalat teljes Xbox One portfólióját érintik, noha nem mindegyik modell kapja meg ugyanazokat az új funkciókat. Egész pontosan az eredeti Xbox One-ra a mezei, első generációs FreeSync jut el, az Xbox One X és Xbox One S pedig a HDR támogatással megspékelt FreeSync 2-t kapja.

A FreeSyncet az AMD a rivális Nvidia G-Sync ellen indította harcba, amely a kijelzők képfrissítési gyakoriságát hivatott szinkronizálni a videokártyák által generált képkockák tempójával. A bő egy évvel ezelőtt bejelentett FreeSync 2 a tavalyi év egyik slágertémájára, a HDR-re feküdt rá, amelyhez kiterjedtebb támogatást hozott Windows alatt, saját HDR pipeline-nal véve le a színbeállítási folyamat terhét a rendszer válláról, és automatikusan hozzáigazítva a beállításokat a technológiát támogató kijelzők natív megjelenítési képességeihez.

xboxill

A képkocka-szinkronizációt a PC-s közönség is nagyon pozitívan fogadta, a konzolok piacán azonban az még előnyösebb lehet, miután a készülékek generációjától függően számos játék esetében a fejlesztők másodperceként 30 képkockára korlátozhatják a megjelenítést, hiszen bár a hardver akár 45-öt is össze tudna hozni, az a 60 hertzes tévén zavaró képszakadásokat okozna. A FreeSynckel a játékok megjelenítése dinamikusan igazodhat a konzol és a kijelző képességeihez, sokkal inkább kihasználva a rendelkezésre álló hardveres erőforrásokat.

A vállalat ígérete szerint a FreeSync támogatás az Alpha Ringbe tartozó Xbox Insider tesztelők számára a napokban elérhetővé válik, noha azt egyelőre nem tudni, pontosan milyen hosszú tesztidőszakkal számol a cég. Az új funkció persze nem hoz mindenkinél kapásból jobb minőségű megjelenítést, mindenképp érdemes észben tartani, hogy használatához a technológiával szerelt megjelenítőre is szükség van.

Ilyet pedig egyelőre nagyobb valószínűséggel találunk az íróasztalon mint a nappaliban lévő tévéállványon, jelenleg ugyanis nincs a piacon FreeSync támogatással érkező tévé. Monitorok terén ugyanakkor már nagyobb a választék, azokat AMD kapcsolódó weboldalán össze is gyűjtötte, listája pedig 243 modellre rúg. A tévék hiánya a listáról nem meglepő, hiszen a megoldás eddig csak PC-n volt elérhető, ennek megfelelően a kijelzőgyártók is az "asztali" játékosokat vették célkeresztbe. Ez ugyanakkor idén változhat, főként miután a gamereknek szánt monitorok és tévék között egyre inkább elmosódik a határ - erre épp a rivális csapattól, az Nvidiától láthattunk példát az idei CES-en. A vállalat több gyártóval karöltve is bemutatott G-Sync támogatással szerelt, 65 hüvelykes óriásmonitorokat, Big Format Gaming Display (BFGD) néven, amelyek ugyanúgy megállják a helyüket a nappali falán, mint egy masszívabb íróasztalon.

A válaszlépés csak idő kérdése, jó eséllyel idén a FreeSyncre építő, konzolos játékosokat célzó tévék is megjelennek majd a piacon. A konzolos támogatás ráadásul akár a G-Syncnél jóval vonzóbb opcióvá is teheti a megoldást a kijelzőgyártók számára, miután nyílt forrású, a VESA szabvány részét képező technológia lévén az Nvidia borsos árú termékével szemben szabadon, jogdíj fizetésen nélkül használható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.