:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 12. 12:45

Enyhén növekedett a hazai szerverpiac

Darabszámban gyenge csökkenést, forgalomban kisebb növekedést mutatnak számok.

Nem történt komoly változás a hazai szerverpiacon - derül ki az IDC Hungary legfrissebb adataiból. A darabszámot tekintve enyhe, 1,6 százalékos csökkenés látni a tavalyi év utolsó negyedévében, miközben a forgalom kisebb mértékben, 8,5 százalékkal gyarapodott, amely 3640 darab értékesített szervert jelent 18,76 millió dollár (4,8 milliárd forint) összértékben. Utóbbi java részt a mainframe-eket (pl. IBM z14) jelentő nagy rendszereknek köszönhető, amelyekből négyszer többet, ám még így is mindössze 12 darabot vásároltak, 1,33 millió dollár összértékben.

A legnagyobb igény - nem túl meglepő módon - továbbra is a rack szerverekre mutatkozott. Bár ezekre darabszámban 4,5, a forgalmat tekintve pedig 3,5 százalékkal csökkent a kereslet, az 1776 értékesített kiszolgáló, illetve a 9,63 millió dolláros bevétel messze felülmúlja a többi kategória produkcióját. A racket ugyanis mennyiségben a sokáig legnépszerűbb toronyszerverek követik, amelyekből 1331 darab kelt el az utolsó negyedévben, 4,3 százalékos csökkenést mutatva egy évvel ezelőtthöz képest.

hun_serv17q4

A tornyok iránti igény nagyjából egy évvel korábban tört meg. Ezen olcsó(bb) kiszolgálókat jellemzően a kisebb kkv-k választják (választották) költséghatékony megoldásként, például irodai fáljszerver funkcióra, a felhős szolgáltatások terjedésével azonban egyre többen fizetnek elő valamilyen publikus szolgáltatásra, ily módon megtakarítva az egyszeri beruházást és az üzemeltetés költségét. Ennek ellenére a teljes piacot tekintve továbbra is egy nagy szeletet tesznek ki a tornyok, amelyekből 2,82 millió dollár folyt be az utolsó negyedévben, 14,3 százalékkal felülmúlva az egy évvel korábbi eredményt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rack mellett a másik népszerű kategória, a blade is növekedett. Darabszámban 13,8 százalékkal 499-re nőtt az értékesített termékek mennyisége, a forgalom pedig ezzel párhuzamosan 3,6 százalékos növekedéssel 4,86 millió dolláron állt meg. Egy új kategóriának számít a multinode, ahova az IDC olyan, sűrűségre optimalizált kiszolgálókat sorol, amelyek valamilyen okból már kilógnak a blade halmazából. Ezekből meglehetősen kevés, mindössze 22 darab fogyott az utolsó negyedévben, 130 000 dolláros forgalmat generálva.

Végül, de nem utolsó sorban az egyes kategóriák átlagárai. Alapvetően nem meglepő, hogy ebben a nagy rendszerek viszik a prímet, az viszont már érdekes, hogy a megvásárolt tizenkét rendszer átlagára mindössze 110 000 dollár körül alakul. Ez kategórián belül olcsó vasakra (pl. IBM Z13s) utal, egy "igazi" mainframe ennél jóval magasabb árról indul. A másik végen a toronyszerverek ülnek a maguk viszonylag alacsony, ~2100 dolláros átlagárukkal, a két véglet között pedig a blade 9740, a multinode 5910, a rack pedig 5420 dollárral áll.

A gyártói top 5-öt volumenben (betűrendben) továbbra is a Dell-Fujitsu-HPE-Huawei-Lenovo fogat alkotja (részletesebb bontást a piackutató fizetős ügyfelei érhetnek el).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.