Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 17. 09:30

Itt a z13s, az IBM új bébi-mainframe-je

Frissítette a csúcs mainframe-ek alá pozicionált "bébi-mainframe" szegmenset is az IBM. A z13s megkapta a nagytestvér z13 processzorát és architektúráját, lényegesen nagyobb operatív tárral, integrált BI-képességekkel és jelentősen nőtt feldolgozási teljesítménnyel érkezik.

Az IBM bemutatta legújabb "bébi-mainframe" rendszerét, mely a nagyjából egy éve, tavaly januárban elrajtolt, mindent verő z13 kisebb és olcsóbb, business class változata. A z13s típusjelzésű kis mainframe két verzióban érkezik: Az N10 legfeljebb két processzorral és 10 darab processzormaggal, valamint 1 terabájt memóriával lesz elérhető, melyek egyetlen CPC-fiókban, illteve logikai node-ba rendeződnek. Ezzel szemben az N20 már négy processzorával 20 processzormagot, illetve azokhoz kapcsolódóan 4 terabájt memóriát tartalmazhat, így a rendszer egy vagy két CPC-vel, fiókonként két logikai node-dal érkezhet.

A z13 kicsiben

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ennek megfelelően a z13s számítási kapacitása jóval alacsonyabb a nagyobbik modellnél, nem csak mert sokkal kevesebb processzort tartalmazhat, hanem mert azok lassabbak is a nagy, z13-ban találhatóaknál. Míg a "nagy testvérbe" legfeljebb 141 darab 5 GHz-es mag kaphat helyet, addig a z13s legfeljebb 20 magjának órajele 4,3 GHz-ben tetőzik. Ugyanakkor a hardveres alapok, ezzel együtt pedig az alkalmazott processzorok egyeznek, a z13s is a tavaly bejelentett z13-as jelölésű 22 nanométeres csíkszélességű szilíciumra épül, melynek köszönhetően számos újítást kapott a legújabb kis mainframe.

Egyetlen lapka már legfeljebb nyolc magot tartalmazhat, melyek az utasításszintű párhuzamosság (ILP) és az agresszívebb utasítás-újrarendezés (out of order execution) miatt egységnyi órajel alatt több utasítás végrehajtására képesek mint a korábbi zEC12. Ehhez a gyorsítótár-hierarchia is nagyban hozzájárul, a másodszintű tár mérete 2 MB, az L3 kapacitása 64 MB, míg a külön lapkában helyet kapott eDRAM 480 megabájtos (+224 MB koherencia) L4 mérete is gyarapodott.

A processzormagok már támogatják az SMT-t, vagyis több (pontosabban két) szálon képesek egyszerre utasításokat végrehajtani, ami az adatbázis-kezelés és Linux alatti teljesítményt javítja. Másik fontos újdonság a vektoros, SIMD utasítások megjelenése, ez analitikai és matematikai modellezési feladatokon segít, a cég saját COBOL 5.2 és PL/I 4.5-je ezt aktívan ki is tudja használni. A processzor integrált kriptográfiai motort is kapott, ami on-the-fly képes az adatokat igény szerint tömöríteni vagy titkosítani.

A specifikációk szerint a z13-as lapka átlagosan mintegy 40 százalékkal gyorsabb, mint az előző generáció, köszönhetően az alaposan átdolgozott processzoros architektúrának. Így a SIMD-végrehajtást vagy az SMT-t kihasználó szoftverek lényegesen gyorsabban futhatnak, míg az ezekből nem profitáló alkalmazások kevésbé gyorsulnak. A szóban forgó Crypto Express5S esetében is visszább vettek a z13 erejéből, így a z13s 85 helyett már csak 40 domaint képes kezelni.

A processzormagok különböző számítási feladatokhoz dedikálhatóak, általános célú (CP), Linuxot futtató (IFL), DB2-t futtató (zIIP), mainframe-ek közötti kommunikációt vezérlő (ICF) vagy IO-vezérlőként (SAP) is. Az IBM mainframe-eknél megszokott módon ezek hardveresen mind pontosan ugyanolyan processzormagok, a különbség a konfigurálásban merül ki. Az ügyfél által használható magokon túl az N20 két tartalék mag is található, amihez még 3 egység jön hozzá, melyek SAP-feladatra vannak dedikálva. Utóbbi az N10 esetében 2 darabban merül ki. A z13s minden processzorhoz 26 különböző kapacitásszintet kínál, amivel legfeljebb 156 beállítási lehetőség állhat az üzemeltető rendelkezésére.

Az előd zBC12-höz mérten a Z13s több tekintetben kínál előrelépést. A maximálisan támogatott rendszermemória mérete 2-8-szor nagyobb, a korábbi modell csupán legfeljebb 512 gigabájtot kínált. Az IBM mérése szerint a számítási kapacitás is jelentősen nőtt, a vállalat által csak PCI-nak (processor capacity index) jelölt szám közel 40 százalékkal magasabb az előd értékénél. A maximális rendszer I/O sávszélesség is megugrott, a z13s egy majd háromszor nagyobb értékkel kecsegtet. A korábbi, z114-es és zBC12-es bébi-mainframe modellekről bizonyos keretek között biztosított a frissítés, ugyanakkor ez leállás nélkül nem kivitelezhető. Továbbá fontos, hogy a "nagy testvérre" kizárólag az N20-as modell fejleszthető fel, igaz, az viszont (diszruptív) bővítéssel kihozható az N10-ből is.

Az IBM z13s-ről publikált beharangozójában az úgynevezett kognitív computinget, illetve a valós idejű analitikát hangsúlyozza ki mint javasolt felhasználási területet. A vállalat ezen belül webshopokat és távközlési cégeket hozott fel példának. A cég kiemeli a rendszer titkosítási képességét, amivel akár nagy volumenű vásárlási tranzakciók is teljes biztonsággal futtathatóak, miközben ez csupán elhanyagolható terhelést jelent a kiszolgáló részére. A z13s "bébi-mainframe" márciusban válik elérhetővé, azonban az árazásról egyelőre nem árult el információt az IBM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról