Szerző: Asztalos Olivér

2018. március 2. 12:27

Egészséges növekedésben a tárolópiac

Egy év alatt közel 14 százalékkal emelkedett a különféle rendszerekből befolyt komplett bevétel, miközben az értékesített tárkapacitás majd 40 százalékot ugrott.

Egészséges, 13,7 százalékos bevételnövekedést produkált a tavalyi év utolsó negyedévében a tárolórendszerek piaca - közli legfrissebb kutatásában az IDC. Ennek értelmében az egy évvel ezelőtti 11,92 milliárd dolláros forgalom 2017 utolsó negyedévének végére 13,56 milliárdra emelkedett. Ezzel párhuzamosan nagyot nőtt az értékesített tárkapacitás,a a 89,2 exabájtos érték 39,3 százalékkal múlja felül a 2016-os értéket. A negyedév legnagyobb nyertesei az ODM-szereplők (bérgyártók), amelyek több, mint 30 százalékkal növelték még tovább bevételüket. A gyarapodási rangsorban a szerver-alapú tárolókat szállító cégek következnek, amelyek 23,8 százalékkal múlták felül egy évvel korábbi forgalmukat, ami végül 4,2 milliárdon állt meg. A sor végén a külső tárolórendszerek kullognak, ezekre mindössze 1,8 százalékkal növekedett az igény.

A gyártók listájában 18,9 százalékos részesedéssel a HPE és kínai spinoff-cége, a New H3C Group kettőse vezet 2,56 milliárdos forgalommal, amely szerény, 2,9 százalékos javulást jelent az előző évhez képest. A második helyen a Dell Inc áll 18 százalékos részesedésével, ám a már az EMC termékeket is magában foglaló márka forgalma 11,4 százalékot csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A sort a piac kisebb szereplői folytatják, amelyek közül az IBM és a NetApp nagyon hasonló produkciót jelentő, nagyjából 740 milliós forgalma megosztva a dobogó legalsó fokára volt elég. Ezeket a Huawei és a Hitachi követi 517 és 453 millió dolláros bevétellel, amely a kínai szereplő esetében 28,9 százalékos javulást jelent.

idcq4stor

Ahogy már említettük, a negyedév legnagyobb nyertesei (ismét) az ODM-ek, tehát a cloud szolgáltatókat direktben kiszolgáló cégek, amelyek forgalma bő 34 százalékot nőtt tizenkét hónap leforgása alatt. Ezzel már 2,76 milliárd dollárnál jár a tároló rendszereket egyedi igények alapján összeállító gyártók bevétele. A jelenség nem meglepő, a nagy felhős cégek (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, stb.) ugyanis már jó ideje saját tervezésű vasakból építik fel adatközpontjaikat, amelyek gyártásával ilyen, ODM gyártókat bíznak meg. Az IDC megjegyzi, hogy a növekedés is elsősorban ezeknek a cégeknek köszönhető, az érintett vállalatok ugyanis nagy tempóval fejlesztik adatközpontjaikat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IDC ismét külön kitér az AFA, azaz az All-Flash tárolók helyzetére. Az itt korábban tapasztalt tendencia, vagyis a növekedés tovább folytatódik, egy év alatt 15,1 százalékkal gyarapodott az SSD-s tárolók forgalma, amely így már 1,9 milliárd dollárnál jár. A hibrid, tehát SSD-t és merevlemezt egyaránt tartalmazó rendszerek ennél még mindig nagyobb részt tesznek ki, ezekből összesen 2,7 milliárd dollár folyt be, amely 7,4 százalékos javulást jelent az előző év utolsó negyedévéhez viszonyítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról