Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 27. 10:18

Kellemes meglepetés a HPE negyedéve

A nagyjából 10 százalékos növekedés felülmúlta az előzetes várakozásokat, amelyre a tőzsde hasonló mértékű árfolyam növekedéssel reagált.

Az előzetes elemzői várakozásokat nagyjából 8 százalékkal felülmúlva 11 százalékkal (az árfolyamhatás kiszűrésével 9-cel) növelte bevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest a HPE. A számláló ezzel 7,67 milliárd dolláron állt meg, a teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy bőven volt tér a javuláshoz. Egy évvel korábban ugyanis csökkent a bevétel, a tendencia pedig csak két negyedévvel ezelőtt fordult meg, és mostanra érte el a nagyjából két évvel ezelőtti szintet.

Ugyancsak kellemes meglepetésnek könyvelhető el a profit növekedése, amely az egy évvel ezelőttihez képest bő ötszörösére, 267 millióról 1,44 milliárd dollárra nőtt. Utóbbi, szokatlanul nagy pozitív változás a lassan megszűnő egyszeri tételeknek is köszönhető, a HPE még az előző negyedévben is sok százmillió dollárt könyvelt el átszervezéssel kapcsolatos kiadások címén. Emellett sokat hozott a konyhára az amerikai adóreform , amely a vállalat könyvelési gyakorlatának hála egy egyszeri 1,3 milliárd dolláros tétellel toldotta meg a profitot (értsd: sok olyan adót előre elkönyvelt már a cég kiadásként, amit végül nem kellett befizetnie). 

hpeq1

A számok mellett a HPE azt is bejelentette, hogy kissé módosítja pénzügyi elszámolási struktúráját. Az új rendszerben a hangzatos "Hybrid IT" néven megy tovább a korábbi, a cég gerincét adó Enterprise Group nagy része, így ide tartoznak a szerverek (compute), a tárolómegoldások (storage), az adatközpontos hálózati termékek (DC networking), valamint a PointNext szolgáltatások. A négy termékkategória mindegyike növelni tudta bevételét, a compute 11, a storage 24, a networking 27, a PointNext pedig 2 százalékot javított egy év alatt.

A két 20 százalék feletti növekedést produkáló termékkategóriából a tárolómegoldásokat érdemes kiemelni. A remek eredmény részben a hibrid-flash, all-flash, illetve hiperkonvergens megoldásokat fejlesztő Nimble Storage felvásárlásának köszönhető, amelyet a 3PAR mellé illesztett be a HPE. A másik tényező az adatközpontos hardverekre mutatkozott igény, amely felülmúlta az előzetes várakozásokat. Ezzel összességében az árfolyamhatás kiszűrésével 9 százalékkal gyarapodott a divízió forgalma, az üzemi eredmény pedig 608 millión állt meg, amely viszont már 3,1 százalékpontos csökkenésnek felel meg az előző évi számhoz képest.

Intelligent Edge néven külön termékkategóriát kaptak a három éve felvásárolt Aruba Networks megoldások. A HPE anno 3 milliárd dollárért szerezte meg a hálózati termékekkel foglalkozó céget, a cél pedig értelemszerűen hálózatos kompetenciájának javítása volt, az Aruba ugyanis elsősorban Wi-Fi access pointokra, switchekre, és szoftverekre specializálódott. Ezen termékek forgalma éves szinten 7 százalékot javult, a 620 millió dolláros forgalomhoz azonban igencsak szerény, 18 milliós üzemi profit társult, amely jóformán egyezik a tavalyi eredménnyel. A HPE egyébként két részre bontja az Aruba megoldásait: termékek (hardver) és szolgáltatások. Előbbire 9, utóbbira pedig 6 százalékkal nőtt a kereslet egy év leforgása alatt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Végül, de nem utolsó sorban a Financial Services, vagyis a pénzügyi szolgáltatások részleg, amely kvázi érintetlenül került át a korábbi rendszerből. Ennek forgalma 5 százalékkal 888 millió dollárra nőtt, amivel párhuzamosan viszont az üzemi eredmény itt is csökkent, amely ezzel 1,1 százalékkal alacsonyabban, szerény 72 millió dolláron állt meg.

Új vezérrel a fedélzeten

Ahogy az előző negyedév végén mi is beszámoltunk róla, a HPE-től távozott Meg Whitman, akinek helyét február 1-i hatállyal Antonio Neri vette át. A lépés nem volt meglepő, az üzletasszony már jó ideje hangoztatja, hogy Neri méltó követője lehet, tehát az utódlás előkészítése vélhetően már jó ideje folyt. A HPE jövendőbeli egyébként vezére 22 éve dolgozik a vállalatnál, és egészen alulról, ügyfélszolgálati mérnöki pozícióból küzdötte fel magát az azóta eltelt bő két évtized alatt, az utóbbi években pedig már közösen dolgozott Whitmannal a vállalat átalakításán.

a címlapról