Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 27. 10:18

Kellemes meglepetés a HPE negyedéve

A nagyjából 10 százalékos növekedés felülmúlta az előzetes várakozásokat, amelyre a tőzsde hasonló mértékű árfolyam növekedéssel reagált.

Az előzetes elemzői várakozásokat nagyjából 8 százalékkal felülmúlva 11 százalékkal (az árfolyamhatás kiszűrésével 9-cel) növelte bevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest a HPE. A számláló ezzel 7,67 milliárd dolláron állt meg, a teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy bőven volt tér a javuláshoz. Egy évvel korábban ugyanis csökkent a bevétel, a tendencia pedig csak két negyedévvel ezelőtt fordult meg, és mostanra érte el a nagyjából két évvel ezelőtti szintet.

Ugyancsak kellemes meglepetésnek könyvelhető el a profit növekedése, amely az egy évvel ezelőttihez képest bő ötszörösére, 267 millióról 1,44 milliárd dollárra nőtt. Utóbbi, szokatlanul nagy pozitív változás a lassan megszűnő egyszeri tételeknek is köszönhető, a HPE még az előző negyedévben is sok százmillió dollárt könyvelt el átszervezéssel kapcsolatos kiadások címén. Emellett sokat hozott a konyhára az amerikai adóreform , amely a vállalat könyvelési gyakorlatának hála egy egyszeri 1,3 milliárd dolláros tétellel toldotta meg a profitot (értsd: sok olyan adót előre elkönyvelt már a cég kiadásként, amit végül nem kellett befizetnie). 

hpeq1

A számok mellett a HPE azt is bejelentette, hogy kissé módosítja pénzügyi elszámolási struktúráját. Az új rendszerben a hangzatos "Hybrid IT" néven megy tovább a korábbi, a cég gerincét adó Enterprise Group nagy része, így ide tartoznak a szerverek (compute), a tárolómegoldások (storage), az adatközpontos hálózati termékek (DC networking), valamint a PointNext szolgáltatások. A négy termékkategória mindegyike növelni tudta bevételét, a compute 11, a storage 24, a networking 27, a PointNext pedig 2 százalékot javított egy év alatt.

A két 20 százalék feletti növekedést produkáló termékkategóriából a tárolómegoldásokat érdemes kiemelni. A remek eredmény részben a hibrid-flash, all-flash, illetve hiperkonvergens megoldásokat fejlesztő Nimble Storage felvásárlásának köszönhető, amelyet a 3PAR mellé illesztett be a HPE. A másik tényező az adatközpontos hardverekre mutatkozott igény, amely felülmúlta az előzetes várakozásokat. Ezzel összességében az árfolyamhatás kiszűrésével 9 százalékkal gyarapodott a divízió forgalma, az üzemi eredmény pedig 608 millión állt meg, amely viszont már 3,1 százalékpontos csökkenésnek felel meg az előző évi számhoz képest.

Intelligent Edge néven külön termékkategóriát kaptak a három éve felvásárolt Aruba Networks megoldások. A HPE anno 3 milliárd dollárért szerezte meg a hálózati termékekkel foglalkozó céget, a cél pedig értelemszerűen hálózatos kompetenciájának javítása volt, az Aruba ugyanis elsősorban Wi-Fi access pointokra, switchekre, és szoftverekre specializálódott. Ezen termékek forgalma éves szinten 7 százalékot javult, a 620 millió dolláros forgalomhoz azonban igencsak szerény, 18 milliós üzemi profit társult, amely jóformán egyezik a tavalyi eredménnyel. A HPE egyébként két részre bontja az Aruba megoldásait: termékek (hardver) és szolgáltatások. Előbbire 9, utóbbira pedig 6 százalékkal nőtt a kereslet egy év leforgása alatt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Végül, de nem utolsó sorban a Financial Services, vagyis a pénzügyi szolgáltatások részleg, amely kvázi érintetlenül került át a korábbi rendszerből. Ennek forgalma 5 százalékkal 888 millió dollárra nőtt, amivel párhuzamosan viszont az üzemi eredmény itt is csökkent, amely ezzel 1,1 százalékkal alacsonyabban, szerény 72 millió dolláron állt meg.

Új vezérrel a fedélzeten

Ahogy az előző negyedév végén mi is beszámoltunk róla, a HPE-től távozott Meg Whitman, akinek helyét február 1-i hatállyal Antonio Neri vette át. A lépés nem volt meglepő, az üzletasszony már jó ideje hangoztatja, hogy Neri méltó követője lehet, tehát az utódlás előkészítése vélhetően már jó ideje folyt. A HPE jövendőbeli egyébként vezére 22 éve dolgozik a vállalatnál, és egészen alulról, ügyfélszolgálati mérnöki pozícióból küzdötte fel magát az azóta eltelt bő két évtized alatt, az utóbbi években pedig már közösen dolgozott Whitmannal a vállalat átalakításán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról