Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 24. 14:17

Itt a DJI legújabb zsebdrónja, a Mavic Air

A Spark és a Mavic Pro közé pozicionált, 4K kamerával szerelt Mavic Air gesztusvezérléssel érkezik, nagyobb testévérénél számottevően olcsóbban.

Újabb DJI drónról hullott le a lepel, a legnagyobb dróngyártó portfóliójának legkisebb és eggyel nagyobb négyrotorosa közé ékelt be egy újabb terméket. A Spark és a Mavic Pro közé pozicionált Mavic Air, ugyancsak a kozumer szegmenst veszi célba, annál a cég a lehető legkompaktabb kialakítást helyezte fókuszba - a gép ennek megfelelően összehajtva akár egy bővebb nadrágzsebben is elfér, azt a cég csak "okostelefonméretű" drónként emlegeti. Mindezek mellett a Mavic Air a Pro verziónál mintegy 41 százalékkal könnyebb is.

mavicair01

A drón mérete kinyitott állapotban egész pontosan 168x184x64 milliméter, míg összecsukott rotortartó karokkal 168x83x49 milliméter, tömege pedig 430 gramm. A kis gépen azért egy izmos kamerának még jutott hely, a háromtengelyes stabilizátoron egy 12 megapixeles, 85 fokos látószögű lencsével kiegészített szenzor ül, amellyel 4K videó is készíthető, 30 FPS sebességgel. A másodpercenkénti képkockaszám itt is feltornázható a felbontás visszatekerésével, "2,7K" azaz 2720×1530 pixeles felvételt akár 60 FPS-sel, Full HD-t pedig 120 FPS sebességgel is rögzíthetünk - de a gép akár 32 megapixeles gömbpanorámák készítésére is képes. A drónon a fő kamera mellett további hat szenzor található amelyek párosával előre, hátra és lefelé figyelnek, és amelyekkel a gép képes elkerülni a különböző akadályokat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Mavic Air, ha nem kell a széllel küzdenie, 21 perces repülési időt produkál, csúcssebessége pedig óránként 68,4 kilométer. A géphez egy ugyancsak összecsukható kontroller is párosul, amelybe a gyártótól megszokott módon okostelefon is dokkolható, amelyen aztán élőben követhető a drón képe - hogy a távirányító is zsebre vágható legyen, annak analóg karjai lecsavarhatók és egy belső rekeszben tárolhatók. A vezérlővel a drón kétsávos Wi-Fi-n kommunikál, amelyen keresztül a gyártó szerint akár 4 kilométeres távolságból is 720p felbontású élő kamerastreamet biztosít. Az eszköz természtesen támogatja a DJI Googles drónvezérlő FPV szemüvegét is.

03:20
 

DJI - Mavic Air - Introducing the Mavic Air

Még több videó
 

Az új DJI drón fegyvertárából a szoftveres funkciók sem maradtak ki. A gépben elérhető a cég ActiveTrack megoldása, amellyel a gép automatikusan követi a kijelölt célpontokat, akár futás vagy kerékpározás közben is. Emellett az eszköz hat "QuickShot" funkciót is kap, amelyek különböző, előre meghatározott mozgásminták mentén készítenek videót a kijelölt célpontról. Ezek közül különösen érdekes az "Asteroid" funkció, amelynél a gép az önmagába visszatérő "apró bolygó" panorámamódból közelít a kívánt helyre. A SmartCapture-rel elhagyható a drón távirányítója a csapatos szelfikről, a Mavic Air kézgesztusokkal is vezérelhető, feltartott tenyér láttán a gép felemelkedik, a kéz elfordításával pedig annak megfelelő irányba oldalaz. Mindezek mellett a TapFly is bekerült a csomagba, azzal a drón aktív vezérlése nélkül, annak élő kameraképén választhatjuk ki, hova küldenénk a négyrotorost.

Hogy a cég az Air-t a Mavic Pro és a Spark közé szánja az árban is megmutatkozik, azt a cég előbbi nettó 999 és utóbbi nettó 399 dolláros árcédulája közé lőtte be, azaz nettó 799 dollárért lesz megvásárolható, fekete, fehér és piros színekben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról