Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 23. 14:36

Már a Wi-Fi hálózatok sebességét is jelzi az Android

Sebességcímkéket ragaszt a Wi-Fi hálózatok neve alá az Android 8.1 legújabb frissítése.

Apró, de hasznos újdonságot hoz az Android 8.1 Oreo legújabb frissítése, a rendszer az elérhető Wi-Fi hálózatoknál már azok sebességét is kijelzi - legalábbis a nyilvános hálózatok esetében. A funkció kifejezetten jól jöhet, ha a készülék tulajdonosa például egy plázában vagy kávézókkal zsúfolt utcában igyekszik használható hálózatot találni.

A sebességre vonatkozó jelzések a Wi-Fi beállításokban az elérhető hálózatok listájában, azok neve alatt tűnnek fel. A Google a sávszélességet nem számszerűsíti, helyette négy osztályba sorolja, ezek a "nagyon gyors", "gyors", "OK", és "lassú". A cég szerint az első csoportba azok a hálózatok tartoznak, amelyeken "nagyon jó minőségű" videók streamelése is lehetséges, míg a másodikon a "legtöbb" videó nézhető szaggatás nélkül. A Spotify-hallgatásra, böngészésre vagy épp a Facebook görgetésére az "OK" címke is elég - az ennél gyengébb kapcsolatok pedig értelemszerűen az utolsó kategóriába sorolódnak.

A jelszóval védett hálózatok sebességét a rendszer érthető módon nem tudja az azonosító hiányában meghatározni, így azok alól a fenti címkék is hiányozni fognak - de a hálózatokat üzemeltető rendszergazdáknak jelszavas védelem nélkül is lehetőségük van kikerülni az Oreo Wi-Fi-mérését, egy canary URL blokkolásával. Ennek pontos menetéről a Google vonatkozó oldalán ad részletes tájékoztatást.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi idő alatt jut majd el a legújabb Oreót futtató felhasználókhoz az újítás. A rendszer ugyanis elég komótosan terjed, a Google idén január 8-i adatai szerint az fenti frissítés kapcsán is említett, 8.1-es rendszer a teljes androidos mezőny alig 0,2 százalékán van jelen, de ez az érték még a 8.0-os Oreót hozzávéve is csak 0,7 százalék. Az eszközök 28,6 százalékán továbbra is a 6.0-s Marshmallow rendszer fut, ezzel ez a legelterjedtebb verzió, amelyhez a 7-es Nougat továbbra sem tudott felzárkózni, az 26,3 százalékon áll.

Ha valakinek nem tetszene az új funkció, vagy nem szeretné, hogy a telefon akár egy gyors teszt erejéig is betegye a lábát a nyílt hálózatokra, a sebességek kijelzését Androidon a haladó Wi-Fi beállítások között lehetőség van kikapcsolni. A frissítés mindenesetre a legtöbbeknek valószínűleg hasznos lesz, hiszen megspórolhatja a váltogatást a különbző Wi-Fi kapcsolatok között, miközben már ötödjére akad el a kiszemelt YouTube videó. Az Android 8.1-et futtató felhasználók tehát mától kezdhetik figyelni, megérkezett-e a funkció készülékükre.

a címlapról