Szerző: Hlács Ferenc

2018. január 23. 14:36

Már a Wi-Fi hálózatok sebességét is jelzi az Android

Sebességcímkéket ragaszt a Wi-Fi hálózatok neve alá az Android 8.1 legújabb frissítése.

Apró, de hasznos újdonságot hoz az Android 8.1 Oreo legújabb frissítése, a rendszer az elérhető Wi-Fi hálózatoknál már azok sebességét is kijelzi - legalábbis a nyilvános hálózatok esetében. A funkció kifejezetten jól jöhet, ha a készülék tulajdonosa például egy plázában vagy kávézókkal zsúfolt utcában igyekszik használható hálózatot találni.

A sebességre vonatkozó jelzések a Wi-Fi beállításokban az elérhető hálózatok listájában, azok neve alatt tűnnek fel. A Google a sávszélességet nem számszerűsíti, helyette négy osztályba sorolja, ezek a "nagyon gyors", "gyors", "OK", és "lassú". A cég szerint az első csoportba azok a hálózatok tartoznak, amelyeken "nagyon jó minőségű" videók streamelése is lehetséges, míg a másodikon a "legtöbb" videó nézhető szaggatás nélkül. A Spotify-hallgatásra, böngészésre vagy épp a Facebook görgetésére az "OK" címke is elég - az ennél gyengébb kapcsolatok pedig értelemszerűen az utolsó kategóriába sorolódnak.

A jelszóval védett hálózatok sebességét a rendszer érthető módon nem tudja az azonosító hiányában meghatározni, így azok alól a fenti címkék is hiányozni fognak - de a hálózatokat üzemeltető rendszergazdáknak jelszavas védelem nélkül is lehetőségük van kikerülni az Oreo Wi-Fi-mérését, egy canary URL blokkolásával. Ennek pontos menetéről a Google vonatkozó oldalán ad részletes tájékoztatást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyi idő alatt jut majd el a legújabb Oreót futtató felhasználókhoz az újítás. A rendszer ugyanis elég komótosan terjed, a Google idén január 8-i adatai szerint az fenti frissítés kapcsán is említett, 8.1-es rendszer a teljes androidos mezőny alig 0,2 százalékán van jelen, de ez az érték még a 8.0-os Oreót hozzávéve is csak 0,7 százalék. Az eszközök 28,6 százalékán továbbra is a 6.0-s Marshmallow rendszer fut, ezzel ez a legelterjedtebb verzió, amelyhez a 7-es Nougat továbbra sem tudott felzárkózni, az 26,3 százalékon áll.

Ha valakinek nem tetszene az új funkció, vagy nem szeretné, hogy a telefon akár egy gyors teszt erejéig is betegye a lábát a nyílt hálózatokra, a sebességek kijelzését Androidon a haladó Wi-Fi beállítások között lehetőség van kikapcsolni. A frissítés mindenesetre a legtöbbeknek valószínűleg hasznos lesz, hiszen megspórolhatja a váltogatást a különbző Wi-Fi kapcsolatok között, miközben már ötödjére akad el a kiszemelt YouTube videó. Az Android 8.1-et futtató felhasználók tehát mától kezdhetik figyelni, megérkezett-e a funkció készülékükre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról