Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 18. 09:34

Gyorsítaná a fülek közötti váltást a Firefox

Új ötlettel kísérletezik a Firefox: a böngésző megpróbálja kitalálni, hogy épp melyik böngészőfülre szeretnénk átváltani, és igyekszik még a kattintás előtt kirajzolni az oldalt.

Új ötlettel gyorsítaná a böngészőt Mike Conley, a Mozilla egyik szoftverfejlesztője. A blogján részletezett megközelítés értelmében a böngésző hamarosan megpróbálja előre megjósolni, hogy éppen melyik megnyitott fülre szeretnénk átváltani, és azt bekészíti annak érdekében, hogy a váltás azonnalinak érződjön.

A "modern", Electrolysist használó Firefoxnál a tabok közötti váltás a következőképp működik: amikor a felhasználó az új fülre kattint, a böngésző jelez a tartalmat futtató szálnak, hogy rajzolja ki a rétegeket, megvárja, amíg ez elkészül, és mikor a folyamat befejeződött, megjeleníti e rétegeket és végrehajtja a váltást. Ezzel alapvetően semmi gond sincs, írja Conley, működik, de a várakozás miatt a váltás nem azonnali, a kattintást követően (oldaltól függően) némi gondolkodást igényel a böngésző.

Az új megközelítés pofonegyszerű: amikor a böngésző azt észleli, hogy a felhasználó szeretne egy új fülre váltani, akkor már megkezdi ennek az előkészületét, beizzítja előre a hamarosan aktiválódó oldalt, így kattintásra tényleg ki kell cserélni az éppen mutatott weboldal képét. Az új ötlet kipróbálható a friss Firefox Nightly kiadásban, a browser.tabs.remote.warmup.enabled beállítás bekapcsolásával. Ez jelenleg még meglehetősen egyszerűen próbálja előrejelezni a hamarosan aktiválódó böngészőfület: azt nézi, hogy a felhasználó melyik fülön tartja az egerét - a fejlesztők reményei szerint ennél valamivel komplexebb előrejelzés is beépíthető lesz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az előmelegítés a legtöbb weboldal esetében nem hoz majd érezhető különbséget, ha a váltás most is azonnalinak érződik, ezután is az marad. Komplex, például SVG és CSS animációkat használó oldalaknál viszont jelenleg érezhető a döccenés még erősebb gépeken is - Conley példája ez az oldal. Fontos megjegyezni, hogy a mechanizmus nem érinti a weboldalon futó scripteket és egyéb kódot - kizárólag a megjelenítő réteget állítja le-izzítja fel a böngésző, minden más fut a háttérben normálisan (hacsak valamilyen add-ont nem használunk a megnyitott tabok leállítására).

Hátránya nincs

A fejlesztő szerint a megközelítésnek nincs érdemi hátránya, az előmelegítés tényleg csak akkor aktiválódik jelenleg, ha a fülek között kotorászunk az egérrel. A feleslegesen beindított oldalakat pedig a böngésző rövid idő elteltével újra hidegre teszi, így sem memóriát, sem processzoridőt nem fogyasztanak sokáig. Az a néhány századmásodperc, amit így le lehet faragni ebből a "döccenésből", viszont érezhetően emeli a felhasználói élményt.

a címlapról