Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 17. 14:28

Elkelt a BalaBit

Vásárlóra talált a BalaBit, a céget a Dellről levált Quest vásárolja fel és építi bele One Identity szoftverportfóliójába.

Felvásárolják az egyik legnagyobb független hazai szoftverfejlesztő csapatot, a BalaBitet - jelentette be ma a cég. A vásárló a cég egyik partnere, a Quest részét képező One Identity. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, és mivel mindkét fél privát tulajdonban van, várhatóan egészen pontos információkat (például a felvásárlás értékéről) nem fognak nyilvánosságra hozni később sem.

A felvásárló a Dell volt szoftveres divíziója, a Quest, egész pontosan annak is egyik leányvállalata, az identitáskezeléssel foglakozó One Identity. Ebbe a portfólióba jól illeszkednek a Balabit fejlesztései, amelyekkel a hazai csapat egy réspiacon, a PAM (privileged access management) vált piacvezetővé - ez a kivételezett jogosultsággal rendelkező, vezetői és adminisztrátori fiókokat hivatott védeni például célzott támadások esetén.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A két cég nem ismeretlen egymás számára, a BalaBit már egy ideje szállítja saját megoldását OEM-ként az One Identity számára, ezt az One Identity Safeguard megoldáscsomag részeként értékesíti a cég. A felvásárlással várhatóan az integráció sokkal szorosabb lesz, illetve a felvásárló saját céljainak megfelelően folytatódhat a BalaBit-szoftverek fejlesztése a jövőben.

Együtt jobban megy

A BalaBit kimondottan nagyvállalati szoftverekben utazik, ez pedig kisebb fejlesztőcégeknek elképesztően nehéz terep: a vállalati ügyfelek hagyományosan szeretnek néhány nagy beszállítóval dolgozni, a kisebb szereplőkkel szemben pedig erős a bizalmatlanság. Így abszolút logikus lépésnek tűnik, hogy az eredetileg fontolgatott tőzsdei rajttal ellentétben a cég inkább felvásárlással "exitel", és egy erősebb cég portfóliójának részeként folytatja tovább. A BalaBit már évek óta igyekszik kilépni a nemzetközi piacra, megteremtette üzleti jelenlétét az Egyesült Államokban is, a jelentős tőkeigénnyel bíró üzletépítéshez a cég külső befektetést is bevont.

Információink szerint egyébként a BalaBit az One Identity részeként is egy független divízióként működik majd tovább. Bizonyos kiegészítő tevékenységeket, mint a marketing, a PR vagy az értékesítés azonban minden bizonnyal összevon az új tulajdonos - a klasszikus szinergiák kiaknázása végett. Várhatóan a BalaBit nem túl erős brandje is eltűnik majd a süllyesztőben, a syslog-ng és a cég egyéb márkái viszont megmaradhatnak.

a címlapról