Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
DevOps és frontend-fejlesztői témákkal indul idén a HWSW meetup-sorozata

Nem mindenkihez passzol az agilis működés?

Habók Lilla, 2018. január 11. 13:16

Az agilis metodológiával működő csapatok körében szeretne vizsgálatot végezni egy magyar PhD hallgató. Ha a kérdőívet legalább 15 fő kitölti egy cégtől, akkor ingyenes elemzést végez a szervezeti kultúráról és az ott dolgozók agilitás iránti hozzáállásáról.

hirdetés

Valószínűleg nem minden szervezeti kultúra számára egyformán megfelelő az agilis projektmódszertan, nem mindenhol okoz elégedettséget. Továbbá nem minden munkavállaló számára ideális, mert bizonyos személyiségtényezőktől is függ, hogy agilis munkamódszer mellett ki él meg szignifikánsan nagyobb stresszt és ki elégedetlen a helyzetével. A személyiség és az agilis munka összefüggéseiről eddig viszonylag kevés eredmény született, ezért is szeretné az ELTE Pszichológiai Doktori Iskola hallgatója, Sándor-Dobos Emese ezt vizsgálni doktori kutatásában. A PhD hallgató az agilis metodológiát követő csapatok segítségét kéri egy online kérdőív kitöltéséhez.

Az agilis szemlélethez több szempont bevonása szükséges egy helyzet értelmezésébe a kutató feltételezése szerint, - azaz pszichológiai szakkifejezéssel az "alacsony lezárás iránti igénnyel" rendelkezőknél válthat ki magasabb elégedettséget a metodológia, elsősorban a bizonytalanságtűrésre és a új helyzetek iránti nyitottságra való képesség miatt, amelyeket ez a megközelítés magában foglal. Többek között ettől az egyéni jellegzetességtől is függhet, hogy ki mennyire érzi gördülékenynek egy a csapatban az agilis működést, mennyire elégedett vele. Mivel a PhD kutatás témája viszonylag összetett, ezért 20-25 percet is igénybe vehet az online kérdőív kitöltése, amely felméri a szervezeti kultúrát, a stressztényezőket, az egyén elégedettségét és egyes személyiségvonásait, valamint a csapat együttműködési és önszerveződési képességét.

agile-methodolody

Ha egy cégtől legalább 15 fő kitölti a kérdőívet, akkor az aggregált adatokból az anonimitás megsértése nélkül a kutató visszajelzést készít a cégről a fenti dimenziók mentén, illetve felméri, hogy a szervezeten belül mi a véleménye a kitöltőknek az agilis metodológiák alkalmazásáról - ebben az esetben "company code" mezőben kell megadni egy előre kitalált céges kódot. Az Integral Vision nyilvánosan is felvállalta, hogy testre szabott visszajelzést kért a szervezetről, és így készült egy interjú is a kutatóval.

A kitölthető kérdőív itt található magyarul és itt pedig angolul.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Két hét múlva újraindul a legnagyobb hazai tech meetup-sorozat, a HWSW free!