Szerző: Gálffy Csaba

2018. január 2. 16:44

Közös fejlesztői platformot kaphat az iOS és a macOS

Egységes keretrendszerrel csábítaná az asztalra a mobilos fejlesztőket a cég. Akár már idén érkezhet a Project Marzipan, jelen állás szerint gyakorlatilag az UIKit portolása Macre.

Közös fejlesztői platform alá terelheti az iOS-t és a macOS-t az Apple - tudta meg a Bloomberg. A veterán Apple-specialista újságíró, Mark Gurman cikke szerint a Marzipan projekt az iOS és a macOS következő nagy kiadásával futhat be, amely sokéves titkos fejlesztés végére tesz pontot.

Elszívni a mobilos zsongást

Az Apple lépése egyáltalán nem lenne úttörő, korábban mind a Microsoft, mind a Google elindította az asztali és a mobilos platformok konvergenciáját, igaz, egészen eltérő módszerekkel, de nagyon hasonló megfontolásból. A Microsoft jelenleg is dominálja az asztali operációs rendszerek piacát, így értelemszerűen az ott aktív fejlesztőket szerette volna átvinni bimbózó mobilos platformjára, a Windows Phone-ra. Ehhez a cég a végül UWP (Universal Windows Platform) névre keresztelt fejlesztői platformját nem csak mobilon, hanem az asztalon is az egyetlen igaz útként definiálja, a Win32 világos utódjaként. A stratégia alól persze mára teljesen kiesett a Windows Phone, az UWP-t azonban a cég továbbra is az elsődleges fejlesztői platformjaként kínálja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google mobilon erős, a cég Android platformja közel 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik világszerte. Az ott tapasztalható pezsgő fejlesztői ökoszisztémából viszont semmit nem profitált a cég PC-s operációs rendszere, a Chrome OS, így a cég szintén elkezdte egyesíteni a két platformot. Az első próbálkozás, a "vékony" androidos futtatókörnyezet portolása teljes kudarcnak bizonyult, így B tervként a Google végül a teljes androidos keretrendszert portolni kényszerült Chrome OS-hez, így az gyakorlatilag két rendszert futtat párhuzamosan, ezek pedig tulajdonképp csak "legalul", a Linux kernel szintjén érnek össze. A fejlesztés mára beért, a Google már csak a funkciólista hiányzó pontjait pipálgatja (most épp a háttérben futást).

Közös API-k, de egyedi frontend

A fentiek alapján nagyjából világos lehet az is, hogy az Apple mire készül a közös platformmal: az iOS-es fejlesztőknek szeretné elérhetőbbé tenni az asztali operációs rendszert. Ugyanis míg a mobilos platformra hihetetlen számú fejlesztő készít jobbnál jobb alkalmazásokat, a fejlesztők megszerzett tudása csak nagyon nehezen vihető át az asztali rendszer világába. Ugyan sok minden (például az Objective-C és a Swift nyelv) hasonló a két platform között és API-k szintjén is sokat örökölt az iOS a macOS-től, az egyszeri mobilfejlesztő számára az asztali platform gyakorlatilag idegen.

dsc_0067_border

(Forrás: Katie Baked)

Gurman értesülései szerint "a szoftverfejlesztők egyetlen alkalmazást tudnak majd fejleszteni, amely működik érintőképernyőn is, illetve egérrel-billentyűzettel, attól függően, hogy éppen egy iPhone-on, iPaden vagy Macen fut". Ez jelentős változás lenne a jelenlegi helyzethez képest, amelyben két különböző alkalmazást kell írni iOS-re illetve macOS-re és azt jelentené, hogy az iOS-es API-k elérhetőek lesznek az asztali operációs rendszeren is, a fejlesztőnek csak arra kell figyelnie, hogy a desktopos-notebookos beviteli eszközökkel is jól kezelhető maradjon a felület.

Az Apple helyzete egyébként roppant érdekes, a mobilos API-t, az UIKitet ugyanis pont az asztaliból eredeztette a cég, a felvásárolt NextSteptől örökölt Cocoa API továbbfejlesztésével (ezért is kezdődik rengeteg iOS-es osztály továbbra is NS-szel). A Cocoa Touch azonban az elmúlt bő évtizedben nagyon messzire jutott az asztali bátyjától, az AppKittől, így hiába a (szerény) közös gyökerek, ez ma már két teljesen különböző platformot jelent az Apple portfóliójában.

Semmi sincs kőbe vésve?

Gurman ugyanakkor leszögezi, hogy a Marzipannal kapcsolatos tervek még nem véglegesek, így a fejlesztés csúszhat is - illetve nincs kizárva a törlés sem, nyilván. A sokéves munka és a beharangozott idei rajt viszont inkább arra utal, hogy a projekt a célegyenesben van, amely hamarosan, akár már a WWDC-n bemutatkozhat fejlesztői előnézet formájában.

A Marzipan nagy kérdése nyilván az, hogy pontosan hogyan valósítja meg a konvergenciát a két platform között. A Google például úgy döntött, hogy az androidos alkalmazásokat minden módosítás nélkül futtatják a Chromebookok, de ez komoly kompromisszumokat követel meg, a felhasználói élmény nyilván nem azonos egy telefon/tablet és egy laptop között. Az Apple remélhetőleg megköveteli majd, hogy az alkalmazásokhoz tartozzon egy, a macOS-alkalmazások irányelveit követő új frontend is - amely viszont immár elkészíthető lenne a közös keretrendszer segítségével is. Ez még mindig nagy feladatot ró a fejlesztőre (gondoljunk csak bele, hányan képtelenek megugrani még az iPhone-iPad váltást sem), de legalább egyetlen platformon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról