Szerző: Hlács Ferenc

2017. december 27. 12:30

A Huawei-jel is licencmegállapodást kötött a Nokia

Majdnem az összes nagy okostelefon-gyártóval megállapodtak a finnek: a Nokia a Samsung, Apple, Xiaomi és LG után a Huawei-jel is licencmegállapodást kötött.

Szabadalmi licencmegállapodást írt alá a Nokia és a Huawei. A Nokia közleményben számolt be a megegyezésről, amelynek bár pontos részleteit nem közölte, azt elmondta, több évre szóló együttműködésről van szó, ennek bevételi vonzatait pedig negyedéves jelentéseiben is közli majd, 2017 zárónegyedévével kezdve. A Nokia bevételeinek túlnyomó részét hálózati eszközeiből szerzi, utóbbi piac ugyanakkor a Reuters szerint az utóbbi időben nem teljesít a legjobban, ezért vonzó lehet a finneknek egyre inkább a masszív nyereséggel kecsegetető licencüzletágra támaszkodni.

A Huawei-jel kötött megállapodás nem csak azért fontos mérföldkő a cég számára, mert a hálózati eszközök szegmensében egyik legnagyobb riválisáról van szó, hanem azért is, mert így a legnagyobb ötből már négy okostelefon-gyártóval van hasonló szerződése. A Nokia ugyanis a Samsunggal is együttműködik, illetve idén májusban az Apple-lel is partnerségre lépett, majd nem sokkal később, júliusban a Xiaomit is sikerült rábeszélnie a keresztlicencelési megállapodásra. A finnek licencelési holdudvarában emellett az LG is jelen van. Érdekes, hogy míg utóbbi megegyezéseknél a Nokia közölt néhány részletet, a mostani Huawei-üzlet kapcsán ezekről hallgatott. A cég az Apple-nél például bizonyos hálózati infrastruktúra szolgáltatásokat is adott a szellemi tulajdonok használata mellé, a Xiaominál pedig egyes szabadalmakat a kínaiak nem csak licenceltek, de meg is vásároltak a finnektől.

nokiahqq

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A vállalat licencei a legkülönbözőbb okostelefonos komponensekre is kiterjedtnek, az akkus üzemidő javítására vonatkozó technológiáktól a jobb jelerősséget szolgáló megoldásokig. A licencmegállapodások értékéről a Nokia jellemzően hallgat, a Reuters által megszólaltatott Mikael Rautanen, az Inderes elemzője szerint azonban jelentősen kisebb összegről lehet szó, mint az Apple-lel kötött megegyezés során becsült, évi 250 millió euró, az érték jó eséllyel évi 100 millió euró környékén mozoghat.

Az időszak egyébként a Huawei számára is kifejezetten feszült, az okostelefon-gyártók rangsorában jelenleg harmadik helyen álló kínai óriás ugyanis jövőre készül belépni az Egyesült Államok piacára készülékeivel. Az első információk szerint a cég a prémium kategóriás Mate 10-zel lép majd be a régióba, egy helyi mobilszolgáltatóval együttműködésben. A rajt pontos időpontja egyelőre nem ismert, a gyártó azonban jó eséllyel még a január eleji CES konzumerelektronikai kiállításon elárulja majd azt.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.