Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 6. 11:38

A Xiaomit is megfeji a Nokia

Rövid azon telefongyártók listája, amelyektől nem szed licencdíjat a Nokia. Az Apple és a Samsung már fizet, mostantól a Xiaomi is licenceli a finn szabadalmakat.

Megállapodást jelentett be a Nokia és a Xiaomi, a két szereplő keresztlicencelési szerződést írt alá, amely hozzáférést biztosít a két cégnek egymás bejegyzett szabadalmaihoz. A sajtóközlemény nem győzi hangsúlyozni a partnerséget és a kölcsönösséget, de ismerve a Nokia üzleti stratégiáját, itt elsősorban a szabadalmak után járó licencdíjak behajtása a lényeges elem.

A közlemény szerint egyébként "üzleti együttműködésről és többéves szabadalmi megállapodásról" írt alá szerződést a két cég, ennek keretében licencelik egymás SEP-jellegű szabadalmait. A SEP (standard essential patent) olyan szabadalom, amelyet kötelező használni, ha adott technológiát akar egy cég implementálni - esetünkben a mobilos távközlés szabványaihoz (GSM, 3G, 4G, stb.) kötődő szellemi tulajdonról van szó, ezekből a Nokia nyilván egész arzenált tart, a Xiaominek tudomásunk szerint nem (vagy nem sok) áll rendelkezésre - de a közleményben ettől függetlenül jól mutat a kölcsönös licencelés.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A megállapodás részeként a Xiaomi egyébként nem csak nokiás tulajdont licencel, hanem bizonyos szabadalmakat meg is vásárolt, így azok immár a kínai gyártóhoz tartoznak. Ez érdekesebb fejlemény, elképzelhető, hogy a Xiaomi is elkezdte érezni a mobilos licencportfólió hiányát (mint annak idején a Google) és nekifogott felépíteni saját szellemi fegyverraktárát.

A stratégiai együttműködésről egészen érdekeseket mesél a két cég: egyrészt a Xiaomi készülékei jobban működnek majd nokiás hálózatokon, másrészt a két cég együtt dolgozik bizonyos adatközponti technológiákon - interconnect és fabric témában, amelyben a Nokia FP4-es hálózati processzora játssza majd a főszerepet. Emellett a két cég igyekszik majd kitalálni, hogy miben tudnak együtt dolgozni az IoT, az AR/VR és az AI területén.

Nokia Technologies - szinte tiszta profit

A Nokia mindig nagyon aktívan monetizálta a meglévő szabadalmi portfólióját, a cég erre az elmúlt években még nagyobb hangsúlyt kezdett fordítani. A Nokia Technologies, amely ezzel a licenceléssel foglalkozik, az elmúlt negyedévben már közel 250 millió eurós bevételt könyvelt el az első negyedévben - éves szinten már bőven 1 milliárd euró fölött van az innen érkező forgalom.

Ráadásul ez a pénz szinte száz százalékban profit, ahogy a divízió csupán minimális kiadásokkal rendelkezik - a kutatás-fejlesztés 61 milliót, az adminisztráció 58 milliót visz el egy negyedévben. Ide folyik be egyébként a szabadalmak licencelése mellett a Nokia márkanév után járó díj is, így ha a HMD Global értékesítése felfut, a bevételek tovább emelkedhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról