Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 22. 12:30

Kilencszeresére nőtt a Micron nyeresége

Elképesztő hatással volt a gyártó számaira a memória-bumm, a korábbiakhoz képest szabályosan ömlik a pénz a kasszába.

Ritkán látható mértékű pozitív változásokat mutat a Micron legfrissebb pénzügyi jelentése, amely szerint mind a bevétel, mind pedig a nyereség jelentősen meghaladta az elvárásokat. A memóriagyártó forgalma 71 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit, az összeg 3,97-ről 6,8 milliárd dollárra nőtt. Mindez ugyanakkor szinte elhanyagolható a profitnál látott változáshoz képest, amely a tavalyi 335 millióról 2,99 milliárd dollárra nőtt, ez pedig 794(!) százalékos változásnak felel meg. Utóbbi azt is jelenti, hogy a Micron forgalmának 44 százalékát tette ki a nettó nyereség, amely elképesztően erős, a memóriák gyakorlatilag nyomtatták a pénzt az év vége felé közeledve.

Akik figyelemmel követik a piac alakulását, azok számára nem meglepő, hogy az elképesztő növekedés mögött továbbra is a piaci igények elmúlt egy évben tapasztalt, óriási mértékű növekedése áll. Mind a DRAM, mind pedig a NAND chipekre kimagasló kereslet mutatkozott az elmúlt hónapokban, amely az előbbi csoportba tartozó termékek esetében masszív áremelkedést hozott, így a Micron az összes legyártott chipet gyorsan és szokatlanul magas áron tudta értékesíteni. A cég számszerűsít is, a DRAM-okra a tavalyi év hasonló időszakához képest 20-25, a NAND-okra pedig 45-50 százalékkal nőtt a kereslet. Legalább ennyire fontos, hogy ugyanezen idő alatt a DRAM-ok ára 55-60 százalékkal ment feljebb, a NAND-ok nagykereskedelmi ára viszont nem változott, legalábbis a Micron számára.

micq1

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tavaly ősszel kirajzolódott trendnek egyelőre nem látszik pontosan a vége, ugyanis a gyártók mindeddig nem növelték (jelentősen) a termelést. Ennek köszönhető a megugrott kereslet miatti áremelkedés, ami a Micron és konkurensei számára is rendkívül előnyösnek bizonyult. Az elemzők szerint még egy pár hónapig nem éri utol a kínálat a keresletet, illetve maga a Micron is arra számít, hogy még egy darabig egyik memóriaipari szereplő sem növeli jelentősen gyártókapacitását.

A kiugró számok mögött álló kereslet növekedésre többek között újabb fejlesztésekkel igyekezett reagálni a Micron. Konkurenseihez hasonlóan a folyamat egyik következő lépcsőjeként a DRAM gyártástechnológia csíkszélességét csökkentette tovább a cég, a tavaly debütált 20 nanométeres lapkák után ősszel megérkeztek az 1X jelölésű, 16 nanométeres variánsok is. Egységnyi kapacitásra levetítve ez 20 százalékos költségcsökkenést biztosít, amely fejlesztés a Micron szerint már jó kihozatallal dolgozik, ennél pontosabbat azonban nem árult el a cég.

Ezzel nagyjából párhuzamosan érkeztek meg a 64 rétegű NAND chipek, amelyek 80 százalékos bitsűrűség-növekedést és egységnyi kapacitásra levetítve körülbelül 30 százalékos költségcsökkenést hoztak a konyhára. A gyártó szerint már ezek kihozatal is jól áll, jövő év második felében pedig ezek tehetik ki a leszállított kapacitás nagyobb szeletét. A gyártó közben már az utódokon is dolgozik, az 1Y DRAM és a harmadik generációs 3D NAND egyaránt jövő év második felében érkezhet meg.

A vállalat a következő negyedévben további növekedésre számít, az előrejelzés szerinti 6,8-7,2 milliárd dolláros bevétel 71-81 százalékkal lenne jobb a tavalyi év hasonló időszakában elértnél, ami mellé óriási, 3,25-3,45 milliárdos üzemi eredményt remél a Micron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról