Szerző: Habók Lilla

2017. december 15. 11:20

Képfelismerést kapott a Windows 10-es fotóalkalmazás

Már személyekre, helyszínekre és tárgyakra is lehet keresni a Microsoft Photos alkalmazással, de a videószerkesztő is kapott az AI funkciókból.

Mesterséges intelligenciára épülő funkciókkal bővült a Microsoft Photos alkalmazása, amely a Windows 10 Fall Creators Update-től kezdve "újragondolt" formában érhető el - írja a vállalat közleménye. A szolgáltatással eddig is lehetett a fotókhoz szűrőket, szövegeket vagy 3D objektumokat hozzáadni, továbbá a gépen elérhető képekből és felvételekből videókat szerkeszteni. Mostantól pedig ezek a funkciók még néhány AI-alapú megoldással is bővültek.

A rendszer automatikusan felcímkézi a fényképeket, és ez alapján összetettebb keresési lehetőségeket kínál a felhasználóknak, így már a windowsos appban is lehet emberekre, helyszínekre és "dolgokra" keresni. A keresőmezőbe kattintva a szolgáltatás automatikusan felajánl a képen szereplő arcokat és az adatbázisból választott kulcsszavakat, mint például virág, víz vagy dokumentum. Az arckeresés meglepően pontos, viszont például a nyugdíjba küldött Picasa asztali alkalmazással ellentétben itt nem lehet elnevezni a személyeket a névalapú kereséshez.

Továbbá a tárgyak keresése sem annyira pontos még az eddigi tapasztalatok szerint. Az egyszerűen felismerhető épületekkel, úgy mint tornyokkal, színházzal jól boldogul a microsoftos AI, de például a "hold" kifejezésre megtalálta a képek között a Messenger logóját, kör alakú grafikonokat és egy sötétben világító villanykörtét is. Mivel a rendszer a képeket automatikus címkézi, az nem mindig pontos, viszont a kifejezéseket nem lehet áttekinteni vagy szerkeszteni.

foto_windows_app_uj

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Szintén fejlődött a videószerkesztés is a szolgáltatáson belül, így a felhasználó már nem csak magától állíthat össze felvételt, hanem a Video Remix a kiválasztott képekhez automatikusan háttérzenét és stílust választ. Az elkészült művet a felhasználó tovább szerkesztheti, elláthatja feliratokkal, rajzzal vagy 3D effektekkel. Majd a fájlt három különböző méretben lehet exportálni és megosztani emailben vagy a Windows appok közt szereplő közösségi oldalakon keresztül.

A funkcionalitás nagyon hasonlít a Google Fotók megoldásához, amely a felhőben egyébként bizonyos minőségig ingyen tárolja a képeket, és így azok nem foglalnak helyet - a windowsos galériával ellentétben. A Microsoft-féle Photos alkalmazás az új funkcionalitással viszont biztatónak tűnik az eddigi megoldáshoz képest. A vállalat a napokban több mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztést is bemutatott, a fotóapp mellett frissült a Bing, a Cortana és az Office 365 is néhány AI funkcióval.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.