Szerző: Habók Lilla

2017. december 15. 11:20

Képfelismerést kapott a Windows 10-es fotóalkalmazás

Már személyekre, helyszínekre és tárgyakra is lehet keresni a Microsoft Photos alkalmazással, de a videószerkesztő is kapott az AI funkciókból.

Mesterséges intelligenciára épülő funkciókkal bővült a Microsoft Photos alkalmazása, amely a Windows 10 Fall Creators Update-től kezdve "újragondolt" formában érhető el - írja a vállalat közleménye. A szolgáltatással eddig is lehetett a fotókhoz szűrőket, szövegeket vagy 3D objektumokat hozzáadni, továbbá a gépen elérhető képekből és felvételekből videókat szerkeszteni. Mostantól pedig ezek a funkciók még néhány AI-alapú megoldással is bővültek.

A rendszer automatikusan felcímkézi a fényképeket, és ez alapján összetettebb keresési lehetőségeket kínál a felhasználóknak, így már a windowsos appban is lehet emberekre, helyszínekre és "dolgokra" keresni. A keresőmezőbe kattintva a szolgáltatás automatikusan felajánl a képen szereplő arcokat és az adatbázisból választott kulcsszavakat, mint például virág, víz vagy dokumentum. Az arckeresés meglepően pontos, viszont például a nyugdíjba küldött Picasa asztali alkalmazással ellentétben itt nem lehet elnevezni a személyeket a névalapú kereséshez.

Továbbá a tárgyak keresése sem annyira pontos még az eddigi tapasztalatok szerint. Az egyszerűen felismerhető épületekkel, úgy mint tornyokkal, színházzal jól boldogul a microsoftos AI, de például a "hold" kifejezésre megtalálta a képek között a Messenger logóját, kör alakú grafikonokat és egy sötétben világító villanykörtét is. Mivel a rendszer a képeket automatikus címkézi, az nem mindig pontos, viszont a kifejezéseket nem lehet áttekinteni vagy szerkeszteni.

foto_windows_app_uj

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Szintén fejlődött a videószerkesztés is a szolgáltatáson belül, így a felhasználó már nem csak magától állíthat össze felvételt, hanem a Video Remix a kiválasztott képekhez automatikusan háttérzenét és stílust választ. Az elkészült művet a felhasználó tovább szerkesztheti, elláthatja feliratokkal, rajzzal vagy 3D effektekkel. Majd a fájlt három különböző méretben lehet exportálni és megosztani emailben vagy a Windows appok közt szereplő közösségi oldalakon keresztül.

A funkcionalitás nagyon hasonlít a Google Fotók megoldásához, amely a felhőben egyébként bizonyos minőségig ingyen tárolja a képeket, és így azok nem foglalnak helyet - a windowsos galériával ellentétben. A Microsoft-féle Photos alkalmazás az új funkcionalitással viszont biztatónak tűnik az eddigi megoldáshoz képest. A vállalat a napokban több mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztést is bemutatott, a fotóapp mellett frissült a Bing, a Cortana és az Office 365 is néhány AI funkcióval.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról